Με έντονη μεταβλητότητα και σε θετικό έδαφος κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,55% και να βρίσκεται στις 875,84 μονάδες,. Η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις με την υπερχρεωμένη Evergrande, η οποία “έχασε” δύο πληρωμές ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες. Ειδικότερα, σήμερα ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Evergrande στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εξαγορά της μονάδας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας του κινεζικού κολοσσού.

Σε αυτό το κλίμα και σήμερα περιμένουμε μια συνεδρίαση η οποία επηρεαζόμενη από το επιφυλακτικό διεθνές κλίμα να κυριαρχούν οι επιλεκτικές κινήσεις των επενδυτών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, στον απόηχο των αποτελεσμάτων εξαμήνου, των οποίων οι ανακοινώσεις ολοκληρώθηκαν στο τέλος του Σεπτέμβρη.

Ζητούμενο είναι η συνέχεια και η συνέπεια, τουλάχιστον για όσους τίτλους αξίζουν κάποιας καλύτερης χρηματιστηριακής “μεταχείρισης”, με βάση τα μεγέθη που ανακοίνωσαν τα οποία χαρακτηρίζονται ως θετικά, με την αύξηση του κύκλου εργασιών να κινείται περί το 18% (σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο) και τα λειτουργικά EBITDA να ανέρχονται στα 4,8 δισ. Ευρώ.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τα αποτελέσματα δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην αγορά, περιορίζοντας το δυνητικό περιθώριο υποχώρησης και ενδεχομένως να αποτελέσουν υλικό για την υποστήριξη νέων ιδεών, κυρίως στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεσπόζει στην ατζέντα του Οκτωβρίου. Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι η μετοχή της θα είναι το βαρόμετρο της αγοράς για τον τρέχοντα μήνα. Η κάλυψη και η τιμή της θα εξαρτηθούν από το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς η έκδοση απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Το ενεργειακό περιβάλλον στην Ευρώπη πάντως, δέχεται τις επιδράσεις των αυξήσεων των τιμών των υδρογονανθράκων, αλλά και των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, καθιστώντας την συγκυρία απαιτητική για τους Παραγωγούς, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος της Α.Μ.Κ. Την ίδια στιγμή η συζήτηση για την μείωση των αγορών ομολόγων και τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών φαίνεται να παραμένει στο προσκήνιο βάζοντας δύο πολύ σημαντικές ημερομηνίες στο τραπέζι. Στις 18 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ θα πρέπει να επεκτείνουν το ύψος του χρέους προκειμένου να αποπληρώσουν τόκους ομολόγων ενώ στις 28 Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις προθέσεις της για επιτόκια και αγορές ομολόγων. Όπως και να έχει η περίοδος στην οποία μπαίνουν οι Αγορές φημίζεται για την μεταβλητότητα της γεγονός που αν επαληθευθεί δεν θα αφήσει ασυγκίνητο το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τεχνικά μόνη θετική ένδειξη για τον Γενικό Δείκτη, το κλείσιμο της Παρασκευής που ήταν υψηλότερα των 870 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας του ΓΔ απαιτείται άμεση επιστροφή υψηλότερα των 895 – 900 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις στις 913 (ημερήσιο “stop short”) και 949 – 950 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 857 – 850 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 846 – 836, 828 – 823 και 795 μονάδες. Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στις 2170, 2207 (ημερήσιο “stop short”), 2230 – 2240, 2317 και 2371 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις 2079 – 2064, 2004 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1994 μονάδες. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,5% η ΔΕΗ και η ΕΛΧΑ με 2,35% και 1,31% αντίστοιχα σημειώνουν τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν Εθνική, Τιτάνας, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Aegean, Eurobank, Σαράντης, Μυτιληναίος, Motor Oil και ΟΤΕ. Σε αρνητικό έδαφος τα ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Coca Cola, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα με ήπιες απώλειες.

Διαβάστε ακόμη

VICKO: Ισχυρά «αντισώματα» για την ελληνική «Zara Home»

Χωρίς πρόσθετες ελαφρύνσεις το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022

Φράνσις Χόγκεν: Το «βαθύ λαρύγγι» του Facebook αποκαλύπτεται – «Ποταμός» καταγγελιών στην εκπομπή 60 minutes του CBS