Τον Μάιο -εκτός απροόπτου- πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική παρέμβαση που προετοιμάζει ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης και φιλοδοξεί να είναι η μεγαλύτερη αλλαγή των τελευταίων δεκαετιών στην εργασιακή νομοθεσία. Ουσιαστικά, πρόκειται για προσπάθεια εκσυγχρονισμού και προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στα νέα δεδομένα της απασχόλησης και στις απαιτήσεις που δημιουργεί η ψηφιακή οικονομία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στα σχέδια του Κ. Χατζηδάκη είναι η θεσμοθέτηση της τηλεργασίας με χρήση ψηφιακής κάρτας. Είναι επίσης η ελεύθερη διαβούλευση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τον τρόπο απασχόλησης και ζητήματα όπως η κατανομή του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας και άλλα ανάλογα θέματα. Το νομοθέτημα λέγεται ότι θα προβλέπει και την έννοια των ατομικών συμβάσεων εργασίας, ότι θα εισάγει τις γονικές άδειες για τους πατεράδες, αλλά και αυστηρές ποινές για εργοδότες που παρενοχλούν σεξουαλικά το προσωπικό κ.ά.

Το νέο πλαίσιο θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κύμα αντιδράσεων. Θέματα όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι ατομικές συμβάσεις, οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις απεργίες και άλλα τέτοια μέτρα θα προκαλέσουν μεγάλες κινητοποιήσεις των συνδικάτων που αναμένεται να δώσουν αγώνα επιβίωσης, καθώς με τις εργασιακές αλλαγές που εισηγείται ο υπουργός Εργασίας, απειλείται το εργασιακό καθεστώς του 1982 που εξέθρεψε γενιές πανίσχυρων συνδικαλιστών. Πώς θα επιβιώσουν αυτές οι δυνάμεις στο νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί αν επιβληθούν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις απεργίες και η παροχή ελάχιστων υπηρεσιών στο κοινό κατά τις απεργίες;

Εκτός όμως από τους συνδικαλιστές καθολικές και δυναμικές θα είναι και οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης. Στο όνομα της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζόμενων είναι βέβαιο ότι η αντιπολίτευση θα επιδιώξει να αντιπαρατεθεί μετωπικά με την κυβέρνηση. Στο κλίμα έντασης και τυφλής πολιτικής σύγκρουσης θα χαθεί η προστιθέμενη αξία που θα είχε μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση αν μπορούσε να επιτευχθεί με όρους σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων. Εναπόκειται στην Κυβέρνηση και στον Κ. Χατζηδάκη να φροντίσουν για την υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου το οποίο αφενός θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και αφετέρου θα διασφαλίζει και θα σέβεται τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Γιατί όσο εμείς θα διαδηλώνουμε για την προστασία δικαιωμάτων και κεκτημένων, ο κόσμος και οι οικονομίες θα συνεχίζουν να μεταβάλλονται με μεγάλες ταχύτητες.

Στις 27 Μαρτίου, οι Financial Times έγραφαν ότι στη MorningStar -εταιρία που αξιολογεί αμοιβαία κεφάλαια, funds κ.λπ.- ξεκίνησαν να εργάζονται ρομπότ που γράφουν τις εκθέσεις οι οποίες βοηθούν τους επενδυτές να αποφασίσουν πού θα επενδύσουν ανάμεσα σε εκατοντάδες funds με παρεμφερές αντικείμενο. Τα ρομπότ, κατά το δημοσίευμα, είναι ο τρόπος της MorningStar για να αυξήσει τις εκθέσεις που συντάσσει, χωρίς να προσθέσει πίεση στη στρατιά των αναλυτών που απασχολεί.

Οι 130 αναλυτές που απασχολεί θα παραμείνουν επικεντρωμένοι στα πιο δημοφιλή funds (4.284 στον αριθμό με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 20,5 τρισ. δολ.) ενώ οι ρομποτικές εκθέσεις που ξεκινούν τη εβδομάδα που έγινε το δημοσίευμα, θα καλύπτουν 37.962 funds με κεφάλαια 14 τρισ. Η MorningStar εργάστηκε για το project 18 μήνες, θα συνεχίσει να το βελτιώνει και οι ρομποτικές αναλύσεις θα επικαιροποιούνται κάθε μήνα.