Στις 16 Δεκεμβρίου οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης θα κληθούν να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ενταχθεί η Ελλάδα στο κανονικό πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, καθώς θα έχει λήξει το έκτακτο πρόγραμμα που υιοθετήθηκε εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας. Η ΕΚΤ δέχεται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας κατ’ εξαίρεση, επειδή δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, έχει διατυπώσει δημοσίως αρκετές φορές την πεποίθηση του ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα και μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος. Το δήλωσε τον προηγούμενο μήνα σε συνέντευξή του στο Politico και το επανέλαβε αυτόν τον μήνα μιλώντας σε συνέδριο. Ακόμη και αν δεν αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα βρει έναν τεχνικό τρόπο ώστε να μη σταματήσει ξαφνικά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές της, αλλά και ως εγγύηση από τις ελληνικές τράπεζες.

Προφανώς και η ΕΚΤ δεν θα μας τραβήξει το χαλί, γιατί κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε κρίση και μεγάλη πίεση στην οικονομία. Η διακοπή της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων θα προκαλούσε προβλήματα στο χρέος, θα επιδείνωνε τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία και γενικότερα θα εξέπεμπε ένα σήμα πανικού για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, αφού η Ελλάδα εκτιμάται ότι δεν θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από τα τέλη του 2022, χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί και στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Οι πληροφορίες είναι ότι στην ΕΚΤ προσανατολίζονται και επεξεργάζονται ένα είδος μηχανισμού που θα βασίζεται πιθανότατα σε σημαντικά έργα και μεταρρυθμίσεις συνδεδεμένα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δηλαδή, έναν “οδικό χάρτη” μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζουμε πιστά και ολοκληρωμένα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα προκειμένου να εκταμιεύονται οι δόσεις του Ταμείου και ταυτόχρονα η ΕΚΤ να μας διατηρεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.