Τα περασμένα τέσσερα χρόνια χύθηκαν τόνοι μελάνι και ξοδεύτηκαν άπειρες ώρες πολιτικής αντιπαράθεσης, αμέτρητοι πολιτικοί καυγάδες και ακτιβισμοί, για την περίφημη πανεπιστημιακή αστυνομία που τάχα μου θα έβαζε τάξη στους πανεπιστημιακούς χώρους και δεν θα επέτρεπε στους πάσης φύσεως μπαχαλάκηδες να μετατρέπουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε άντρα ανομίας και δεν θα άφηναν πλέον αναρχικούς και αριστεριστές να προπηλακίζουν καθηγητές, να κάνουν καταλήψεις ή και να κτίζουν τις πόρτες των γραφείων πανεπιστημιακών δασκάλων και πρυτάνεων.

Ο απαιτούμενος νόμος ψηφίστηκε, προκηρύχτηκε διαγωνισμός πρόσληψης 1.070 ατόμων και οι επιλεγέντες άρχισαν να πληρώνονται και πέρασαν μια πολύμηνη εκπαίδευση για να επιβάλλουν άοπλα την τάξη και τον έλεγχο στα πολύπαθα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Όμως οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις από το καθηγητικό κατεστημένο των πανεπιστημίων, μερίδας φοιτητών και της αντιπολίτευσης, μπλόκαραν στην πράξη τον ρόλο και το έργο που με βάση τον ιδρυτικό νόμο θα επιτελούσαν αυτοί οι χίλιοι πανεπιστημιακοί φρουροί. Και η κυβέρνηση μπροστά σ’ αυτές τις αντιδράσεις προτίμησε να μη συγκρουστεί και ουσιαστικά άφησε ανεφάρμοστο τον νόμο που η ίδια ψήφισε και της έμειναν αμανάτι 1.070 προσληφθέντες χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, αλλά λαμβάνοντας κανονικά τον μισθό τους.
Κι εκεί που πιστέψαμε πως τώρα και μετά τη νωπή και ισχυρή εντολή, θα αξιοποιούνταν επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι στο σκοπό για τον οποίο προσλήφθηκαν, αίφνης μαθαίνουμε από το νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη πως το σώμα αυτό καταργείται και αφού εκπαιδευτούν ως κανονικοί αστυνομικοί στα όπλα, θα ενταχθούν κανονικά στην Αστυνομία, θα αλλάξουν στολές και θα βγουν στους δρόμους!

Μέχρι χθες γνωρίζαμε πως η πολιτική βούληση για εφαρμογή του νόμου ήταν χλιαρή αλλά δεν είχαμε ακούσει σε όλη την προεκλογική περίοδο πως ήταν λάθος το όλο πρότζεκτ και πως θα επιστρέφαμε στην προτεραία κατάσταση. Δηλαδή την ευθύνη της διαφύλαξης των πανεπιστημίων να την έχουν οι πρυτανικές αρχές με τα… γνωστά αποτελέσματα!

Είναι κατά συνέπεια προφανές πως η τωρινή ανάκρουση πρύμνας δεν είναι και το καλύτερο που θα μπορούσαμε να ακούσουμε. Ούτε φυσικά και η μετάταξη των 1.070 στην Αστυνομία έτσι χωρίς μελέτη και χωρίς να ξέρουμε αν όντως χρειάζονται κι άλλοι αστυνομικοί, αλλά κυρίως όταν υπάρχουν τόσα κενά σε άλλους τομείς του Δημοσίου με άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία τους και στις υπηρεσίες που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Για παράδειγμα, πόση εκπαίδευση χρειάζονται κάποιοι για να μάθουν να οδηγούν ένα ασθενοφόρο ή να γίνουν τραυματιοφορείς; Όταν ξέρουμε και ξέρουν τις άμεσες προτεραιότητες του συστήματος υγείας και του ΕΚΑΒ γιατί να ψάχνουν στον Στρατό και την Πυροσβεστική οδηγούς και δεν αξιοποιούν αυτό, το εκ των πραγμάτων πλεονάζον προσωπικό της καταργημένης πλέον πανεπιστημιακής αστυνομίας;

Τους πληρώνουμε που τους πληρώνουμε τρία χρόνια τώρα χωρίς να κάνουν τίποτα, δεν είναι τώρα μια καλή ευκαιρία να δικαιολογήσουν τον μισθό τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου; Απλή λογική για άμεση υλοποίηση. Είμαι βέβαιος πως τουλάχιστον οι μισοί, μην πω όλοι, πολύ ευχαρίστως θα δέχονταν μια τέτοια μετάταξη αφού το ζητούμενο γι’ αυτούς δεν ήταν κάποια επιστημονική καριέρα, αλλά η εξασφάλιση ενός μισθού για την οικογένειά τους.

Περιττό φυσικά να σχολιάσουμε τα περί έφιππης αστυνομίας που εξήγγειλε ο νέος υπουργός και μέσα σε μια ώρα τον άδειασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτά τα σημάδια βέβαια σαν πολύ νωρίς δεν εμφανίστηκαν;

Αναμένουμε βέβαια να δούμε ακόμα και την εφαρμογή ενός άλλου νόμου που ψηφίστηκε μέσα από πολλές αντιδράσεις και αφορά στις πορείες από τα πεζοδρόμια όταν αυτές δεν είναι μαζικές και περιορίζονται σε μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές που συνεχίζουν να κλείνουν τους δρόμους και ταλαιπωρούν άνευ λόγου τους συμπολίτες τους. Εκτός κι αν δεν χρειάζεται κάποια ανακοίνωση για ευνόητους λόγους αλλά σιωπηρή κατάργησή του στην πράξη!