Τον Ιανουάριο ήταν η 55χρονη στα Χανιά. Τον Απρίλιο, η Κωνσταντίνα στο Πήλιο. Τον Μάιο, η Καρολάιν στα Γλυκά Νερά. Τον Ιούνιο, η 64χρονη στην Αγία Βαρβάρα. Τον Ιούλιο, η Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο. Μπορεί να μην τις γνωρίζαμε, αλλά η θλίψη και τα δάκρυα δεν χρειάζονται συστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, μέσα στις οιμωγές, μάθαμε να αναγνωρίζουμε όσους ξεπλένουν τους δράστες με αυτά που γράφουν στα προφίλ τους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην προηγούμενη τραγωδία που συντάραξε το πανελλήνιο, στην υπόθεση των Γλυκών Νερών, ακούστηκαν αρκετά για τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο, τον «Μπάμπη», και γράφτηκαν στα social media πολλά εξοργιστικά: έγινε λόγος για «γοητευτική προσωπικότητα», για «επιλόχειο κατάθλιψη»… του δράστη, πως «ήταν καλό παιδί και συγκροτημένος», ότι «θόλωσε το μυαλό του», πως «φέρεται μετανοημένος, ζήτησε συγγνώμη από όλους».

Αντίστοιχα, στην περίπτωση της δολοφονίας της 26χρονης Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, κάποιοι αρχίζουν να αναμασούν και να ψελλίζουν αυτά που δήλωσε ο επίσης καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της, Δημήτρης Βέργος: ότι «χάλασε η φάση» και «ήταν κακιά στιγμή»!

Επίσης, στο hashtag #Φολεγανδρος τα μάτια σου θα γουρλώσουν από έκπληξη και αποτροπιασμό βλέποντας διάφορα account να επιρρίπτουν ευθύνες στις γυναίκες που τις δολοφονούν, γράφοντας ότι «θα έπρεπε να προσέχουν περισσότερο με ποιους μπλέκουν». Δηλαδή -τα θύματα που θα σκεπάζει το χώμα- ήταν απρόσεκτες, εκείνες φταίνε…

Για να μη χάσουμε, λοιπόν, την ακριβή σημασία των εκφράσεων, «χαλάει η φάση» όταν ακυρώνεται η έξοδος για ποτό με τους φίλους σου ή όταν χάνεις το καράβι για τις διακοπές σου ή μένεις από βενζίνη στη μέση του πουθενά. «Κακιά στιγμή» είναι όταν παθαίνεις λάστιχο, πέφτεις πάνω στις μπαριέρες και διαλύεται το αυτοκίνητό σου. Αλλά όλα αυτά διορθώνονται, η ζωή συνεχίζεται.

Στη Φολέγανδρο, το εξοργιστικό «κακιά στιγμή» ήταν μόνο για τη Γαρυφαλλιά, στις τελευταίες διακοπές της, εκεί όπου τελείωσε η ζωή της. «Χάλασε η φάση» επειδή αυτή η γυναίκα δεν έκανε ό,τι της έλεγε ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της, επειδή είχε άποψη, του έφερνε αντιρρήσεις. Όμως, δεν «χάλασε η φάση», δεν πάτησε αχινό, είναι άλλη μια δολοφονία από «άντρα» σε γυναίκα. Όχι, δεν υπήρξε καμία «κακιά στιγμή». Είναι άλλη μια γυναικοκτονία, χωρίς εισαγωγικά.

Στην Ελλάδα -όπου η πατριαρχία όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά καθημερινά θεριεύει όπως παρατηρούμε- χρειάζονται πολλές προσπάθειες για να διορθώσουμε όχι τις «κακές στιγμές», αλλά την κακή παιδεία που διδάσκουμε στα παιδιά μας. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να εκριζώσουμε τη φαλλοκρατική κουλτούρα για να… «μη χαλάει η φάση». Για να στέλνουμε τις κόρες μας διακοπές και να μη σκεφτόμαστε ότι θα τις γυρίσουν μέσα σε φέρετρα. Πρέπει να μιλάμε συνέχεια στα παιδιά μας, να τους μαθαίνουμε τον σεβασμό για τον συνάνθρωπο, για την αξία της ζωής, να μην ανατρέφουμε δικτάτορες που θέλουν να γίνεται το δικό τους, αδιαφορώντας κυνικά για όλους τους υπόλοιπους.

Επίσης, πρέπει να μάθουμε να κρίνουμε με ορθολογισμό αντίστοιχες καταστάσεις και να μην προβαίνουμε σε άστοχους χαρακτηρισμούς, προσβλητικούς για έναν άνθρωπο που έχασε τη ζωή του με αυτόν τον τρόπο, με σεβασμό προς την οικογένεια και τους οικείους του.

Η γυναίκα που δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο δεν ήταν «άτυχη». Ήταν η Γαρυφαλλιά, 26 ετών. Είναι άλλη μια γυναίκα που τη σκότωσε ένας άντρας. Ο οποίος σε λίγα χρόνια θα κυκλοφορεί ξανά ελεύθερος