Τις τελευταίες μέρες, είδαμε «θριαμβευτικές» δηλώσεις από την ΑΑΔΕ γιατί λέει ανακάλυψαν φοροδιαφυγή σε ένα γάμο που έκανε θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας ανθυποσελέμπριτυ του εγχώριου life style!

Μάλιστα θέλησαν να προβάλλουν και τα νέα εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού της φοροδιαφυγής που έχουν πλέον στα χέρια τους , για όσους θέλουν να επιδεικνύουν τα πλούτη τους, τα ακριβά τους ρούχα και κοσμήματα μέχρι και τα γκλαμουράτα ταξίδια τους σε εξωτικούς προορισμούς και πολυτελή θέρετρα! Αυτοί όμως που δεν επιδεικνύονται και δεν εκτίθενται στη δημοσιότητα δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα!

Μετά ταύτα μπορούμε να είμαστε ήσυχοι γιατί είναι θέμα χρόνου να εξαλειφθεί η φοροκλοπή στη χώρα μας;

Αστεία πράγματα. Τι είναι ο κάβουρας τι και το ζουμί του. Όταν επισήμως από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έχει δηλωθεί πρόσφατα ότι με βάση αυτά που δηλώνουν στην εφορία και αυτά που ξοδεύουν οι Ελληνες, προκύπτει πως 40 δισ. ετησίως κινούνται κάτω από τα ραντάρ των φοροελεγκτικών μηχανισμών, τότε μόνο ικανοποιημένοι από τη δουλειά που τους ανατέθηκε να κάνουν, δεν πρέπει να νοιώθουν εκεί στην ΑΑΔΕ.

Αλλού πρέπει να ρίξουν το βάρος και τις ιδέες τους γιατί με τους γάμους και τα πανηγύρια δεν πρόκειται να δουν χαΐρι.

Μόλις τις τελευταίες μέρες έχει γίνει επισήμως γνωστή η εκτίμηση του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών πως ο τζίρος από το λαθρεμπόριο καυσίμων αγγίζει το 1 δισ. ευρώ ετησίως και άλλο τόσο από τα παράνομα τσιγάρα! Μήπως λοιπόν αντί να κυνηγούν τις κομμώτριες και τους ζαχαροπλάστες των γάμων και βαπτίσεων ή και τα δώρα γάμου, να ψάξουν να βρουν πως θα εξαλείψουν το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων; Μήπως αυτό το σύστημα εισροών-εκροών που μας υπέβαλε η τρόικα και το πληρώσαμε με 200 εκατ. ευρώ να ολοκληρωθεί επιτέλους για να δούμε και τι ψάρια πιάνει; Μήπως να ρωτήσουν και τι κάνουν άλλες χώρες στην Ευρώπη και την Αμερική όπου η λαθρεμπορία είναι περιορισμένη και ίσως καταλάβουν τι κάνουμε εμείς λάθος;

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα γιατί κάποιοι άλλοι το έκαναν πριν από εμάς.
Και μια και μιλάμε για φοροδιαφυγή και την ισότητα απέναντι στους νόμους όλων των Ελλήνων πολιτών, έχω μια απορία εδώ και δεκαετίες. Με τους Ρομά έχει ποτέ ασχοληθεί κάποια φορολογική αρχή; Ζουν και δραστηριοποιούνται ανάμεσα μας μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, που πέραν από τη σκληρή ποινική παραβατικότητα κάποιων από αυτούς, υπάρχουν και όλοι οι άλλοι που ασχολούνται με το παρεμπόριο των πάντων.

Όλοι αυτοί διαθέτουν άδειες εξασκήσεως εμπορικής δραστηριότητας, έχουν βιβλία, κόβουν αποδείξεις, κάνουν φορολογικές δηλώσεις, ξέρουν τέλος πάντων που πέφτει η εφορία ή απλώς απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας που στηρίζεται στο φόβο του πολιτικού συστήματος να χαρακτηριστούν από τους πάσης φύσεως δικαιωματιστές ως… ρατσιστές; Τα επιδόματα όμως και τις παροχές μια χαρά ξέρουν να τα εισπράττουν. Όπως καταλαβαίνετε τα ερωτήματα αυτά είναι ρητορικά γιατί κανείς ποτέ δεν πρόκειται να τα απαντήσει.

Αλλά μια και μιλάμε για σοβαρή φοροδιαφυγή, με τους εργολάβους οικοδομών αλλά και τους πωλητές εν γένει ακινήτων θα βρουν επιτέλους κάποιο τρόπο να συλλάβουν και να φορολογήσουν το ακριβές τίμημα των αγοραπωλησιών ή θα συνεχίσουμε να κοροϊδεύουμε εαυτόν και αλλήλους με τρικάκια του τύπου να μην γράφονται στα συμβόλαια οι προκαταβολές που έχουν δοθεί πριν υπογραφεί το συμβόλαιο;

Το ξέρουμε όλοι και το ξέρουν και οι φοροελεγκτές πως δεν υπάρχει ούτε μια μεταβίβαση ακινήτου που να γίνεται στην αντικειμενική τιμή που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Η πραγματική τιμή είναι από 50% -100% πάνω κι αυτά τα λεφτά δίνονται σε σακούλες κι είναι κατάμαυρα. Η μέτρηση δε, γίνεται στο διπλανό δωμάτιο από εκεί που υπογράφονται τα συμβόλαια! Μάλιστα οι εργολάβοι προσέρχονται στα συμβολαιογραφεία με μηχανή καταμέτρησης χαρτονομισμάτων γιατί αυτή η δουλειά είναι…κουραστική!

Που πάει λοιπόν όλο αυτό το μαύρο χρήμα; Που το κρύβουν και κυρίως πώς το κινούν και πώς το εμφανίζουν; Πάνω σε αυτά πρέπει να στύψουν το μυαλό τους εκεί στην ΑΑΔΕ και να κλείσουν τις πόρτες της φοροδιαφυγής και όχι μόνο στα ψιλικατζίδικα.
Όπως και στον ΦΠΑ που τελικά πληρώνουν οι καταναλωτές μόνο στα μαγαζιά και όχι σε όλα, αλλά σχεδόν ποτέ στις συναλλαγές τους με τεχνίτες πάσης φύσεως, με γιατρούς δικηγόρους κ.λπ. με τους οποίους συναλλάσσονται.