H εκλογή νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής -δυστυχώς- είναι ένα θέμα που μας επηρεάζει όλους, κομματικούς, «φίλους» και ψηφοφόρους όλων των άλλων κομμάτων.

Επιφανειακά το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ένα μικρό κόμμα, λίγο πάνω από το ΚΚΕ, αρκετά κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ, με καμία προοπτική εξουσίας στο ορατό μέλλον. Μην ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι το ΠΑΣΟΚ με άλλο όνομα και ότι το brand ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα είναι πανίσχυρο.

Ωστόσο, επειδή υπάρχουν τεράστια απλήρωτα χρέη του ΠΑΣΟΚ, το πολύ πετυχημένο αυτό όνομα δεν χρησιμοποιείται πλέον εδώ και πολύ καιρό και τη θέση του έχει πάρει το ΚΙΝ.ΑΛ. Οι δε ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μοιράστηκαν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και οι υπόλοιποι λίγοι, 8%, έμειναν στο ΚΙΝ.ΑΛ. Από το 44% που είχε πάρει το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου, τώρα έχει απομείνει αυτό το απογοητευτικά μικρό ποσοστό στο κόμμα, με τον τότε πρωθυπουργό να παραιτείται από την κυβέρνηση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, λέγοντας το περίφημο «δώστε μου ψήφο εμπιστοσύνης για να φύγω».

Να όμως που επανέρχεται σήμερα διεκδικώντας ξανά την ηγεσία του κόμματος μαζί με πέντε άλλους υποψηφίους, οι οποίοι δεν παραιτούνται υπέρ του, όπως θα ήλπιζε.

Οσοι ψηφίσουν θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο το αργότερο στη δεύτερη ψηφοφορία που θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου. Ο νέος αυτός πρόεδρος θα κληθεί να αναστηλώσει το κόμμα που βρίσκεται σε ερειπειώδη κατάσταση. Επίσης, θα πρέπει να περιγράψει με μεγάλη σαφήνεια μια νέα πολιτική ιδεολογία, συγκεκριμένες εθνικές – γεωπολιτικές θέσεις, οικονομική πολιτική και αποτελεσματικές πολιτικές για όλα τα ζητήματα. Θα πρέπει να εμπνεύσει καταρχάς τα στελέχη του κόμματος και στη συνέχεια τους πολίτες και θα πρέπει να παλέψει για την άνοδο των ποσοστών του κόμματος στις επόμενες εκλογές με στόχο τη διεκδίκηση της εξουσίας κάποια στιγμή στο μέλλον.

Αυτό που ξέρουμε για τις επόμενες εκλογές είναι ότι θα γίνουν με την απλή αναλογική, άρα δεν θα υπάρχει κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές και θα αναζητηθούν συμμαχικές κυβερνήσεις. Εκεί μπορεί να δούμε συμμαχίες με τη Ν.Δ. ή συμμαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ποιος θα είναι, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφορά και τους Νεοδημοκράτες και τους Συριζαίους, διότι αυτός θα κρίνει το αν θα είναι κυβέρνηση το ένα ή το άλλο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Το βέβαιο είναι ότι αν το ΚΙΝ.ΑΛ. στις επόμενες εκλογές πάρει ένα αξιόλογο ποσοστό, θα έχει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης. Και αν δώσει την εξουσία στον έναν ή στον άλλον, θα συγκυβερνήσει. Και αυτό μας αφορά όλους.

Καλούμεθα, λοιπόν, όλοι, Πασόκοι, Συριζαίοι Νεοδημοκράτες, να ασχοληθούμε με ένα εσωκομματικό ζήτημα του ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο όμως μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της χώρας. Εφόσον, λοιπόν, το θέμα αφορά τους πάντες, μπορεί να πάνε πολλοί να ψηφίσουν για πρόεδρο του Κινήματος σαν «φίλοι», ενώ στην πραγματικότητα πολλοί από αυτούς δεν θα ψηφίσουν το ΚΙΝ.ΑΛ. στις εκλογές. Το πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν θα καθοριστεί και από το ποιος θα εκλεγεί, δηλαδή αν θα εκλεγεί πρόεδρος φιλικός προς τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται περισσότερο από όλους για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέχρι στιγμής δεν χάνει ποσοστά από τον Τσίπρα, παρά τις όποιες αναποδιές και τα αναπόφευκτα λάθη. Διατηρεί μια άνετη διαφορά, γεγονός που του δίνει την άνεση να αποφασίζει για τις πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή για το πότε θα κάνει εκλογές. Ανάλογα με το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στο ΚΙΝ.ΑΛ. η άνεσή του θα αυξηθεί ή θα μειωθεί. Και γι’ αυτό ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα αυτής της εκλογής.

Πέραν, όμως, του προσωπικού ενδιαφέροντος του Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, τελικά όλους μάς ενδιαφέρει η εκλογή προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛ., διότι οι πολιτικές Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ διαφέρουν πολύ, όχι μόνο ιδεολογικά όπου είναι πλέον πολύ θολό το πεδίο, αλλά κυρίως πρακτικά και μάλιστα στα πιο καίρια ζητήματα, όπως στα Ελληνοτουρκικά – γεωπολιτικά – διεθνείς συμμαχίες και στην οικονομία (φορολογία, επενδύσεις, αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.).

Σε ό,τι αφορά την οικονομία ειδικότερα, το μέλλον για τους επόμενους μήνες μοιάζει θετικό. Εχουμε έναν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, επενδύσεις γίνονται, μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις υπάρχουν για έργα υποδομής, οι τράπεζες σιγά-σιγά ξεπερνούν τα προβλήματά τους και ίσως κάποια στιγμή φιλοτιμηθούν να δώσουν δάνεια στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις για να βοηθήσουν την ανάπτυξη, οι ξένοι οίκοι αναμένεται να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία και έτσι να ανέβει σε επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα επηρεάσει θετικά το Χρηματιστήριο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει αυξήσεις μισθών που θα ξεπερνούν το 10% την επόμενη χρονιά, ο τουρισμός αναμένεται να αναπληρώσει το 2022 όλο το χαμένο από την πανδημία έδαφος.

Μπορεί η εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛ. να ανατρέψει την πορεία της Οικονομίας; Οχι.

Μπορεί όμως να δημιουργήσει προβληματισμούς για την πολιτική σταθερότητα, δεδομένης της πιθανότητας εκλογών μέσα στον επόμενο χρόνο.

Και αυτό ίσως να επηρεάσει προσωρινά το οικονομικό κλίμα που πλήττεται από τις πολιτικές εκκρεμότητες.