Ας υποθέσουμε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί σκέφτονται φωναχτά κι ότι παρουσιάζουν αυθόρμητα όλη την αλήθεια -και όχι τη μισή-  όταν απευθύνονται στο ευρύ εκλογικό κοινό τους. Τότε ή όλα βαίνουν σύμφωνα με τους εκλογικούς τους σχεδιασμούς ή υποτιμούν ό,τι ακόμη δεν «βλέπουν» καλά στα γκάλοπ.

Επειδή όμως δεν μπορεί να ισχύουν όλες οι «αλήθειες» ταυτόχρονα, δύσκολα οι πολιτικοί αρχηγοί – συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού – θα αποφύγουν όσο πλησιάζουν οι κάλπες να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους σχετικά με την συγκρότηση κυβέρνησης την «επόμενη μέρα». Το επικρατέστερο -σύμφωνα με τις δηλώσεις τους- σενάριο χρειάζεται πιο πειστικά επιχειρήματα για να αντέξει στον προεκλογικό χρόνο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για παράδειγμα ως αρχηγός του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος έχει ερωτηθεί άπειρες φορές για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στα μετεκλογικά διλήμματα. Έχει επίσης απαντήσει άπειρες φορές (και έχει μάλλον …ξεχάσει πόσες) ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι ο «βολικός εταίρος» κι ότι μόνο αν εξασφαλίσει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα μπει στην κουβέντα. Έχει ακόμη δηλώσει – το έκανε πιο συχνά το πρώτο διάστημα της ηγεσίας του στο ΠΑΣΟΚ- ότι εκλέχτηκε για να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. «Βλέπει» σήμερα ότι τους αλλάζει κι ότι ως ο τρίτος ισχυρός παίκτης στο παζλ θα επιβάλει τους όρους του για τη συγκρότηση κυβέρνησης όταν κριθεί το κρίσιμο δίλημμα; Η αλήθεια είναι ότι στα γκάλοπ, ειδικά μετά τον «τυφώνα» Καϊλή το ΠΑΣΟΚ σημείωσε κάμψη στα ποσοστά του (πάντα σε σχέση με τα ενθαρρυντικά ευρήματα του περσινού Γενάρη) και άρχισε να δείχνει ότι χάνει μέρος των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του, που συνδέονται αναπόδραστα με τη δυνατότητά του ή όχι να «επηρεάσει» στη πράξη το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Το ερώτημα που αποφεύγει δε, να απαντήσει, είναι αν θα συνεχίσει να εγγυάται, όπως λέει, κυβερνητική σταθερότητα με ένα «ζορισμένο» διψήφιο ποσοστό; Τι θα κάνει τότε; Θα μείνει στην αντιπολίτευση προσβλέποντας σε μια μετέπειτα ανοδική πορεία ή θα ξεχάσει τα «ούτε Μητσοτάκης, ή Τσίπρας» και θα μπει στην συζήτηση με δυσμενέστερους όρους από αυτούς που έχει ήδη θέσει; Τι θα πει δηλαδή εάν και εφόσον το πρώτο κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ούτε στο δεύτερο γύρο; Γιατί πάντα υπάρχει και αυτό το σενάριο. Και είναι προφανές ότι το αφήγημα έχει ακόμη «τυφλά» σημεία, τα οποία οι ψηφοφόροι θα επιχειρήσουν να αποκαλύψουν πριν φτάσουν στη στροφή προς το εκλογικό τμήμα. Μόνο εάν ο κ. Ανδρουλάκης και το κόμμα του καταφέρει μέσα στο επόμενο πιεστικό τρίμηνο να πείσει με καθαρές πολιτικές και προγραμματικές θέσεις θα κάνει το επόμενο βήμα προς τον αρχικό του στόχο, που ήταν η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Έχει τα περιθώρια;

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι είναι μπροστά στην … αλλαγή βάρδιας και στην δυνατότητα συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ του απαντά κραδαίνοντας τα περί αυτόνομης πορείας, το ΚΚΕ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας και τα ποσοστά στα γκάλοπ συνεχίζουν να δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εξασφαλίσει τη συνθήκη ενός ντέρμπυ με τη Νέα Δημοκρατία. Ακόμη κι αν δεν είναι έτσι και αντιθέτως  ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μέσα στις επόμενες 60-70 ημέρες «άλματα» στα γκάλοπ θα καταφέρει να πείσει όσον αφορά στο κυβερνητικό του αφήγημα; Και αν ναι, ποια «αλήθεια» που δεν έχει ακόμη περιγράψει με ενάργεια θα θέσει στο τραπέζι των μετεκλογικών διαβουλεύσεων; Θα καλέσει πχ τον κ. Βαρουφάκη σε συνεργασία και ποιοι θα είναι οι όροι που θα παρουσιάσει ας πούμε στον κ. Ανδρουλάκη; Λένε μη αποκλείοντας από την άλλη πλευρά την ήττα ότι δεν θα κάνουν κυβέρνηση των ηττημένων- άρα θα παραδώσουν γρήγορα τη διερευνητική εντολή και μετά θα επιστρέψουν «αλώβητοι» στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Η αλήθεια είναι ότι η Κουμουνδούρου δεν έχει δώσει (ακόμη) απαντήσεις για όλα τα σενάρια- αποφεύγει να πει όλη την «αλήθεια» όσον αφορά μια νέα εκλογική ήττα και τη διαχείρισή της. Είτε ακόμη δεν την «βλέπουν» στο χάρτη, είτε αν συμβαίνει την υποτιμούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτίζει αδιάκοπα το αφήγημα της αυτοδυναμίας. Επενδύει στην εικόνα του πρώτου σε όλα τα γκάλοπ και επιχειρεί να χειριστεί την υπαρκτή κυβερνητική φθορά παρουσιάζοντας το «σκιάχτρο» της Κουμουνδούρου στους ψηφοφόρους  κυρίως του Κέντρου, που «τρομάζουν» με την ιδέα επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία -παρά το αφήγημα περί επανάληψης της αυτοδυναμίας- καταγράφει «ζημιές» στα γκάλοπ και εισπράττει την αγωνία των πολιτών όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της δύσκολης καθημερινότητας. Το ζήτημα των υποκλοπών δεν είναι φυσικά το πρώτο που τους απασχολεί, ωστόσο οι ερωτηθέντες στα γκάλοπ δείχνουν ότι δεν το αγνοούν. Μέρος της αλήθειας είναι επίσης ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ακόμη αποκαλύψει και αποσαφηνίσει πως θα κινηθεί αν το αφήγημα της αυτοδυναμίας εμφανίσει τελικώς ρωγμές. Τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του εάν στις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής δεν εξασφαλίσει 151+ βουλευτές; Ουδείς μπορεί να το αποκλείσει- ούτε τα πλέον ενθαρρυντικά ευρήματα για τη Νέα Δημοκρατία στα γκάλοπ. Θα οδηγήσει τότε τη χώρα σε μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση προσβλέποντας σε ένα αυτοδύναμο αποτέλεσμα δια της «αφαίμαξης» ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ  ή θα αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο; Με δεδομένο ότι το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού έχει αποκλειστεί από τους δύο μονομάχους, θα στραφεί που; Στο κόμμα της Ελληνικής Λύσης και στον κ. Βελόπουλο ή στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ανδρουλάκη; Αν και η δεξαμενή ψηφοφόρων που τροφοδοτεί την Ελληνική Λύση δεν αφήνει αδιάφορο το επιτελείο της ΝΔ, η ηγεσία έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι ουδεμία γέφυρα συγκυβέρνησης απλώνει. Αυτό που επίσης έχει επαναλάβει ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι έτσι κι αλλιώς ο κ. Ανδρουλάκης …ορέγεται το ρόλο του νέου Καμμένου δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα; «Τοίχος» προς το ΠΑΣΟΚ και τρίτες κάλπες; Ή αλλαγή πλεύσης, άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ (που όμως έχει πει ότι δεν κουβεντιάζει αν περάσει κάτω από τον εκλογικό πήχη που θέτει) και επιχείρηση σχηματισμού κυβέρνησης; Η αλήθεια είναι ότι όσο το χάσμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ διευρύνεται δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές. Εκτός και αν η άλλη μισή «αλήθεια» της ΝΔ συμπεριλαμβάνει και σενάρια (επί χάρτου σε αυτή τη φάση) αναζήτησης εταίρου στη Χαριλάου Τρικούπη με την παραδοχή ότι δεν έχει την αυτοδυναμία στο τσεπάκι…