Ως τώρα η προσοχή στράφηκε στις επιπτώσεις που έχουν τα νοικοκυριά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς οι αγορές ενέργειας και τροφίμων ήταν αυτές που επηρεάστηκαν άμεσα. Όσο όμως ο πόλεμος διαρκεί χωρίς να διαφαίνεται προοπτική ειρήνευσης, θα αρχίσουν με έμφαση να έρχονται στο προσκήνιο οι επιπτώσεις στις εταιρίες.

“Πολλές παρενέργειες αυτού του πολέμου θα γίνουν εμφανείς μόνο το δεύτερο εξάμηνο του έτους” δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, προσθέτοντας πως αν ο πόλεμος συνεχιστεί η κατανάλωση θα μειωθεί, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και μπορεί να παραμείνει πάνω από το επίπεδο του 5% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ θα συνεχιστούν οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Περιμένοντας την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι περισσότεροι αναλυτές μιλούν για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ ή ακόμη και για ύφεση. Οι ειδικοί χωρίς να υιοθετούν τα πιο ακραία σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου, προβλέπουν μέση τιμή πετρελαίου για το 2022 στα 82,5 δολάρια και στα 76,11 δολάρια περίπου το 2023.

Το ενεργειακό κόστος και η κρίση στην Ουκρανία προκαλούν τριγμούς στην ελληνική βιομηχανία και αναπόφευκτα οδηγούν σε νέες ανατιμήσεις. Οι βιομηχανίες κινδυνεύουν να μείνουν από ρευστότητα αφού η ένταση της κρίσης ροκανίζει κεφάλαια και δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες. Το ενεργειακό κόστος είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία γιατί καθορίζει την ανταγωνιστικότητα και κατά συνέπεια την επιβίωση των ίδιων των επιχειρήσεων.

Και ο κατασκευαστικός κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς οι τιμές των υλικών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη τινάζοντας στον αέρα τους προϋπολογισμούς δημόσιων και ιδιωτικών έργων για τους οποίους οι εταιρίες έχουν ήδη δεσμευτεί υπογράφοντας συμβάσεις. Θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν συμφωνίες, διαδικασία που -εκτός από χρονοβόρα- δεν είναι καθόλου εύκολη.

Οι τιμές της ενέργειας είναι από τους βασικούς συντελεστές κόστους των σούπερ μάρκετ, λόγω των ψυγείων και των άλλων εγκαταστάσεων που διαθέτουν. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να ενσωματώσουν το πρόσθετο κόστος στη λειτουργία τους, οδηγώντας σε νέες αυξήσεις τιμών. Κι αν οι μεγάλοι λογαριασμοί εκτροχιάσουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, αναπόφευκτα θα αρχίσουν οι αθετήσεις των υποχρεώσεων – είτε αυτές αφορούν υποχρεώσεις προς τράπεζες είτε προς ΔΕΚΟ.