Για ορισμένους, οι πολύ υψηλές τιμές σημαίνουν απλώς ότι είναι μια καλή στιγμή για να εξαργυρώσουν: Είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς τις τιμές ρεκόρ που ανέβηκαν πάνω από τα 2.400 δολάρια ανά 30 γραμμάρια την περασμένη εβδομάδα. Για άλλους, είναι μια κίνηση για να βρουν χρήματα για λογαριασμούς και ενοίκιο. Όποια κι αν είναι η ανάγκη του καθενός, αυτό που είναι σαφές είναι ότι τα κοσμηματοπωλεία και τα ενεχυροδανειστήρια έχουν γεμίσει πελάτες, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον χρυσό ως ένα ΑΤΜ που δεν είχαν ποτέ», δήλωσε ο Τζιν Φούρμαν, ιδιοκτήτης του King Gold & Pawn και του Empire Gold Buyers. Στο κατάστημα του Φούρμαν, ο αριθμός των ανθρώπων που προσέρχονται για να πουλήσουν και να ενεχυριάσουν χρυσά κοσμήματα είναι υπερτριπλάσιος από τα κανονικά επίπεδα από τότε που οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Μεταξύ αυτών είναι ο Μπράντεν Σαμπίνο, ένας 30χρονος ειδικός πληροφορικής, ο οποίος πούλησε ένα χρυσό κολιέ και ένα χρυσό δαχτυλίδι την περασμένη εβδομάδα.

«Οι τιμές είναι υψηλές και χρειάζομαι μετρητά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι με το κόστος του ενοικίου, των ειδών διατροφής και της ασφάλισης του αυτοκινήτου να αυξάνονται, δεν έχει αποταμιεύσεις.

Η ταχύτητα και το μέγεθος της ανόδου του χρυσού είναι εκπληκτικές – από τα τέλη του Φεβρουαρίου έχει σημειώσει άνοδο 17%.

Οι επενδυτές εκμεταλλεύονται τον χρυσό λόγω του φόβου τους για πολιτικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ φέρνουν στην επιφάνεια το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του χρυσού για άλλη μια φορά.

Καθώς οι εμπειρογνώμονες διαφωνούν για τις αιτίες -οικονομικές, πολιτικές ή τεχνικές- για την Μίρσα Βιγίλ, η κατάσταση είναι πολύ πιο απλή: «Ο χρυσός είναι ψηλά».

Στο King Gold, η 55χρονη έβαζε ενέχυρο ένα βραχιόλι για λογαριασμούς φυσικού αερίου. Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε μια τέτοια υπηρεσία, αλλά είπε «θα το ξανακάνω αν χρειαστεί».

Την Παρασκευή, οι τιμές των ράβδων χρυσού για άμεση παράδοση στο Λονδίνο αυξήθηκαν σε νέο ρεκόρ στα 2.431,52 δολάρια ανά 30 γραμμάρια, μετά από μια σειρά ισχυρών αυξήσεων τον περασμένο μήνα. Αργότερα υποχώρησε σε περίπου 2.341 δολάρια.

Αυτή τη στιγμή, μεγάλο μέρος της ζήτησης προέρχεται από την Ασία και τις αναδυόμενες αγορές, παρατήρησαν οι παρατηρητές του χρυσού.

Οι κεντρικές τράπεζες με επικεφαλής την Κίνα έχουν μαζέψει χρυσό σε πρωτοφανή επίπεδα από το 2022, σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης από το αποθεματικό σύστημα του δολαρίου.

Στις δυτικές οικονομίες, δεδομένης της σχετικής οικονομικής δύναμης, ιδίως στις ΗΠΑ, «δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την αγορά χρυσού», δήλωσε ο Άντριαν Ας, διευθυντής έρευνας της διαδικτυακής υπηρεσίας επενδύσεων χρυσού BullionVault. «Η Γάζα και η Ουκρανία αποτελούν καταστροφές. Απλά δεν είναι σαφείς και παρούσες για τους δυτικούς επενδυτές αυτή τη στιγμή».

Η έλλειψη επείγουσας ανάγκης για την κατοχή χρυσού αντικατοπτρίζεται επίσης στις αδύναμες πωλήσεις στο Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ – κατέγραψε τον χειρότερο Μάρτιο από το 2019 για τις πωλήσεις χρυσών νομισμάτων American Eagle.

 

Ακολουθεί γράφημα με τις πωλήσεις νομισμάτων American Eagle (2019- 2024):

Φυσικά, μακροπρόθεσμα ζητήματα όπως η αύξηση του χρέους των ΗΠΑ και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, σημαίνουν ότι ορισμένοι επενδυτές θέλουν να κατέχουν χρυσό ανεξάρτητα από την τιμή.

Ο Τζέισον Κόλινς, διευθυντής της Gerrards Precious Metals στην ιστορική συνοικία κοσμημάτων Hatton Garden του Λονδίνου, δήλωσε ότι ορισμένοι από τους πελάτες του «εξακολουθούν να αγοράζουν χρυσό λόγω των αμφιβολιών για τις τράπεζες».

«Αν ξαφνικά συνέβαινε κάτι κακό στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέρρεε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, ο χρυσός στην τσέπη σας δεν θα κατέρρεε», είπε.

Πού θα πάει λοιπόν ο χρυσός στη συνέχεια; Η Τομπίνα Καν, πρόεδρος του House of Kahn Estate Jewelers, έχει μια προειδοποίηση για τους κατόχους: «Μην περιμένετε».

«Έχει πολύ δουλειά και δεχόμαστε περισσότερα τηλεφωνήματα από ποτέ για πελάτες που θέλουν να φέρουν τα κοσμήματά τους», είπε. «Λέω στους πελάτες να τα φέρουν τώρα, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο αβεβαιότητας».

Διαβάστε ακόμη

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν

Τι φοβίζει τον Απόστολο Βακάκη και η μεταβλητή για τη μερισματική πολιτική της Jumbo

Ρεύμα: Αύξηση 40 ευρώ μέσα σε 6 ημέρες για την τιμή στη χονδρική (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ