Ένα ενδιαφέρον και πρωτόγνωρο τριήμερο θα ζήσουμε από σήμερα με αφορμή της προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή. Το ενδιαφέρον φυσικά εστιάζεται στο τι θα ακούσουμε από τα χείλη του πρωθυπουργού για τον προγραμματισμό της τετραετίας και ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι αλλά κυρίως τι έχουμε να περιμένουμε οι πολίτες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Βέβαια λίγο-πολύ είμαστε προϊδεασμένοι από την προεκλογική περίοδο κατά την οποία δεν ακούσαμε για λαγούς και πετραχήλια. Οι υποσχέσεις ήταν μετρημένες και πάντα μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια της οικονομίας, χωρίς υπερβολές αλλά κυρίως για τακτοποιήσεις και εξάλειψη αδικιών.

Σαφώς και θα υπάρχουν πρόνοιες για τα ευάλωτα νοικοκυριά από την ακρίβεια που συνεχίζει ακάθεκτη όπως και αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο από τον ερχόμενο Ιανουάριο, αλλά πάντα με σύνεση και χωρίς να διαταραχθεί η εικόνα σοβαρότητας που έχει κτισθεί για τη χώρα στις διεθνείς αγορές αλλά και τους εταίρους μας στην Ευρώπη.

Μην ξεχνάμε πως οι αγορές μας έχουν διαρκώς στο μικροσκόπιό τους και οι οιεσδήποτε παρεκκλίσεις μπορεί να στοιχίσουν ακριβά στο στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία και θα μας επιτρέψει να αφήσουμε οριστικά πίσω τις επιπτώσεις από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Αλλωστε όπως έχει ειπωθεί πολλάκις, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στους τομείς όπου παρατηρούνται μεγάλα ελλείμματα και υστερήσεις όπως για παράδειγμα η Δημόσια υγεία, ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης, η ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και το νοικοκύρεμα (αν μπορεί να υπάρξει) της παιδείας. Αλλά αυτά θα τα δούμε επί του πεδίου καθώς αυτού του είδους τα προβλήματα, δεν επιλύονται ούτε με νόμους ούτε με διαταγές αλλά με σοβαρά σχέδια και αναγκαίες συναινέσεις με το ανθρώπινο δυναμικό. Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Όπως αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε και να μάθουμε τι λένε και τι πρεσβεύουν τα κόμματα και κυρίως τα κομματίδια που ανέδειξαν οι τελευταίες εκλογές και μέχρι στιγμής απλά εικάζουμε αλλά μένει να αποδειχθεί αν είναι για γέλια ή για κλάματα αυτές οι επιλογές, μικρής μερίδας του εκλογικού σώματος. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα πλήξουμε!

Η επιστροφή πάντως της κοινωνίας στην καθημερινότητα δεν είναι για όλους μια εύκολη και ευχάριστη υπόθεση καθώς τα προβλήματα και οι δυσκολίες δεν εξέλιπαν με την ανάδειξη κυβέρνησης. Παρότι μπήκαμε στην καρδιά του καλοκαιριού, η εντεινόμενη ακρίβεια στα πάντα έχει κάνει σχεδόν αδύνατη την υπόθεση «διακοπές» σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Οι τιμές στα εισιτήρια, στα καταλύματα και στην εστίαση στους τουριστικούς προορισμούς απαιτούν ένα υψηλό μπάτζετ ακόμα και για ολιγοήμερη ξεκούραση, το οποίο δεν διαθέτουν πολλοί από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι νιώθουν απόβλητοι από τις ομορφιές της πατρίδας μας που μπορούν να χαίρονται και να απολαμβάνουν κυρίως οι ξένοι.

Και δεν είναι μόνο οι διακοπές. Είναι και το καθημερινό σούπερ μάρκετ που έχει μετατραπεί για πολλούς συμπολίτες μας ένας αγώνας δρόμου για να βρουν που υπάρχουν καλύτερες προσφορές και καλύτερο καλάθι νοικοκυριού αλλά και για να αποφασίσουν τι πρέπει να περικόψουν και να μη βάλουν στο τραπέζι τους λόγω τιμής. Χρήσιμο μεν για κάποιους το market pass και καλά κάνει η κυβέρνηση που το παρατείνει, αλλά και οι μη δικαιούχοι αυτού του βοηθήματος, δεν σημαίνει πως είναι άνετοι και αγόγγυστα αντιμετωπίζουν αυτή την κλιμακούμενη ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης ή στο λογαριασμό ρεύματος που παρά την επιδότηση παραμένει τσουχτερός.

Ας λάβει λοιπόν υπόψη της η νέα κυβέρνηση πως αυτή, η λεγόμενη μεσαία τάξη, την οποία όλα τα κόμματα επεδίωξαν να προσεταιριστούν στην προεκλογική περίοδο, από τις μέχρι τούδε εξαγγελίες δεν έχει να προσδοκά κάποια ενίσχυση του εισοδήματός της, παρά μόνο διαρκή απομείωση από την ακρίβεια. Κι αυτό δεν το λες και δίκαιο.