Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα εμφανίζεται να διατηρεί υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και το 2022, με τη φετινή επίδοση να υπολογίζεται – από το συνήθως αυστηρό Ταμείο – στο 3,5%. Το ΔΝΤ, στην έκθεσή του, επισημαίνει ταυτόχρονα το πλήγμα στην οικονομία εξαιτίας της ενεργειακής εξάρτησης.

Η ελπίδα να αποφύγει η ελληνική οικονομία τα χειρότερα βασίζεται κυρίως η πορεία του τουρισμού, με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις να παρουσιάζονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Ταυτόχρονα, όμως, η μεγάλη απειλή για την οικονομία είναι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού. Οι εξωπραγματικές αυξήσεις των τιμολογίων ανοίγουν ένα κύκλο αλυσιδωτών επιπτώσεων που θα αυξήσουν δραματικά τις αθετήσεις πληρωμών στην αγορά παρασύροντας μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις.

Έναν κύκλο που θα εξελίσσεται σε βάθος χρόνου, με τις επιπτώσεις να γίνονται συνεχώς και δυσμενέστερες.

Την ίδια στιγμή όμως τα τιμολόγια του ηλεκτρικού είναι μέγιστο κοινωνικό και συνεπώς πολιτικό πρόβλημα. Για αυτό άλλωστε ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε εθνική παρέμβαση, αν δεν υπάρξουν αποφάσεις σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο στην Σύνοδο Κορυφής του Μάιου.

Οι πληροφορίες θέλουν τα αρμόδια υπουργεία να ετοιμάζουν και να παραδίδονται εντός των ημερών οι εναλλακτικές επιλογές μέτρων που έχει η Κυβέρνηση ώστε αφενός να μπει ένα τέλος στις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου να εξορθολογιστούν τα τιμολόγια.

Ασφαλώς δεν είναι ένα απλό ζήτημα, ενώ θα έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα προστεθεί στο ήδη μεγάλο κόστος των μέτρων στήριξης για την πανδημία.

Ωστόσο, είναι μια αναπόφευκτη απόφαση, η αποτελεσματικότητα της οποίας θα κριθεί από τη μείωση στην τιμή του ρεύματος. Οι πληροφορίες θέλουν η κατεύθυνση των μέτρων να είναι στην επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας. Το πλαφόν και η διατήρηση των επιδοτήσεων για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά φέρεται να είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Σε μια τέτοια περίπτωση υπολογίζεται ότι η δημοσιονομική επίπτωση από την κάλυψη της διαφοράς, που θα κληθεί να καλύψει ο προϋπολογισμός, είναι της τάξης των 4 δισ. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η συνέχιση του πόλεμου στην Ουκρανία να συντηρήσει σε ψηλά επίπεδα τις τιμές του φυσικού αερίου.

Αλλά αν δεν δράσει έγκαιρα η Κυβέρνηση, θα οδηγηθούμε σύντομα σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο.