H Ελλάδα τη δεκαετία 2010-2020, που οι άλλες οικονομίες παρουσίαζαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κινήθηκε στην εντελώς αντίθετη τροχιά, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στην ύφεση και να απαλλαγεί από τα μνημόνια. Όταν επιτέλους ο ορίζοντας άρχισε να καθαρίζει, ξέσπασε η πανδημία και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

Η ελληνική οικονομία δείχνει να ανακτά τη δυναμική της και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν είναι θετικές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον Μάρτιο 2023 της έρευνας PMI από την S&P Global, η τελευταία τιμή του δείκτη έδειξε σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και τον εντονότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Μάιο του 2022. Στη συνολική ανάπτυξη συνέβαλε η δεύτερη συνεχής μηνιαία αύξηση της παραγωγής των Ελλήνων κατασκευαστών τον Μάρτιο. Η άνοδος της παραγωγής συνδέθηκε με την ισχυρότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και την περαιτέρω αύξηση των νέων παραγγελιών. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας δήλωσε πρόσφατα βέβαιος ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, ενώ σύμφωνα με την Goldman Sachs η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι πιθανόν να γίνει ακόμη και στις 21 Απριλίου που είναι η επόμενη αξιολόγηση, αν και οι περισσότεροι θεωρούν απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως και στην περίπτωση που οι εξελίξεις δεν κινηθούν με τέτοια ταχύτητα, είμαστε κοντά στο να επισφραγίσουμε και επίσημα το τέλος της οικονομικής περιπέτειας που πέρασε η χώρα ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα, με την JP Morgan να προβλέπει πως τα ελληνικά ομόλογα θα ανακτήσουν την επενδυτική βαθμίδα έως τις αρχές του 2024.

Και η HSBC προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα, παρά την εκλογική αναμέτρηση που παγίως επηρεάζει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, και σε έκθεσή της αναφέρει πως αναμένει μεγέθυνση του ΑΕΠ το 2023 κατά 2,1% και πτωτική τροχιά για την ανεργία. Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης τρέχουν, με την Goldman Sachs να αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις θα μπορούσαν έως το 2026 να δώσουν ώθηση περίπου 17 μονάδων στο ΑΕΠ. Ο Πρεμ Γουάτσα της Fairfax, από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα, σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε πως “η Ελλάδα έχει 4-5 καλά χρόνια μπροστά της”.

Βέβαια, για να επαληθευτούν οι ευοίωνες προβλέψεις επενδυτών, παραγόντων, τραπεζών κ.λπ., αρκεί στις εκλογές να μην κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα – όπως, δυστυχώς, συνηθίζουμε.