Την Πέμπτη, 15 Απριλίου, παρακολουθήσαμε με έκπληξη αλλά οι περισσότεροι μάλλον, και με ικανοποίηση, τη κοινή συνέντευξη των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας. Ο κ. Ν. Δένδιας είπε, επιτέλους, αυτά που ο καθένας μας θα ήθελε να πει τόσο στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, όσο και σε όλο το κόσμο, αυτό που αποκαλούμε διεθνή παράγοντα. Ενδεχομένως κι άλλοι Έλληνες Υπουργοί Εξωτερικών θα ήθελαν να πουν τα ίδια περίπου, αλλά δεν τους δόθηκε η ευκαιρία ή ίσως δεν μπορούσαν. Κάτι ανάλογο είχε πράξει και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος κατά την εδώ επίσημη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Τα Κυπριακά κόμματα της Αντιπολίτευσης έκαναν πολύ θετικά σχόλια.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ,  Α. Κυπριανού χαρακτήρισε δικαιολογημένη και θετική την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια κατά τη συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία «συμπεριφέρεται ως ο μάγκας του χωριού».

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Νικόλας Παπαδόπουλος σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως «στηρίζει και χαιρετίζει τη στάση της Ελλάδας, όπως αυτή εκφράστηκε δια του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, έναντι των θρασύτατων και προκλητικών τοποθετήσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου».

Τα θερμά του συγχαρητήρια στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, «για την αξιοπρεπή και την εθνικά περήφανη στάση που τήρησε» κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα, εξέφρασε, σε δηλώσεις, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Και πρόσθεσε: «Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι το παράδειγμά του θα το ακολουθήσουν σε ανάλογες περιπτώσεις και άλλοι Ελλαδίτες και Κύπριοι Αξιωματούχοι».

Σε ανακοίνωση του το Κίνημα «Αλληλεγγύη», αναφέρει: «Ακούσαμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να «ξεμπροστιάζει» τον Τσαβούσογλου και να αντιστέκεται μέσα στην Άγκυρα στις ιταμές προκλήσεις των Τούρκων, δίνοντας πληρωμένες απαντήσεις. Θεωρούμε πως αυτή είναι η στάση που πρέπει να τηρούν όλοι, σε Κύπρο και Ελλάδα. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακολουθήσει διεθνώς το παράδειγμα του Νίκου Δένδια».

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έκαναν, σε γενικές γραμμές, τα παρακάτω σχόλια.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, δεν γεμίζει αυτό το κενό», «δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: «Πέρα από το αυτονόητο, την διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον υπουργό Εξωτερικών κατά την συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτηματικά. Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση ; Ποιος ήταν ο στόχος ; Τι συζητήθηκε στις κατ’ ίδιαν συναντήσεις ;

ΚΚΕ: Προετοιμάζεται συμβιβασμός για συνεκμετάλλευση. «Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ως συνέχεια των “διερευνητικών συνομιλιών” μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφησυχάσει το λαό μας». Οι ύμνοι του κ. Δένδια στο αποκαλούμενο «κοινοτικό κεκτημένο» αποκρύπτει τον πραγματικό ρόλο της ΕΕ, που διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και παρεμβαίνει με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε βάρος των λαών της περιοχής και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

Ελληνική Λύση: Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει την αποτυχία της στα εθνικά θέματα, την ώρα που η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα, εκμεταλλευόμενη αστοχίες όπως η επίσκεψη του κ. Δένδια, που δεν έπρεπε ποτέ να έχει πραγματοποιηθεί. Κατηγορεί τον υπουργό ότι δεν πρόβαλε ούτε μία ελληνική διεκδίκηση και απάντησε σε απολογητικό ύφος.

ΜέΡΑ 25: Όπως είχε επισημάνει από καιρό το ΜέΡΑ25, η διμερής διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές οδηγεί μόνο σε εντάσεις. Μόνη ειρηνική διέξοδος η Διεθνής Περιφερειακή Διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου αποκλειστικά για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, μακριά από εξορύξεις, εξοπλισμούς, εντάσεις και ιδιοτελείς επιδιαιτητές.

Με λίγα λόγια στην Κύπρο χάρηκαν για τη στάση Δένδια και θέλουν όλοι οι πολιτικοί Ελλάδας και Κύπρου να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Στην Ελλάδα δύο κόμματα θεωρούν ότι ήταν αυτονόητο αυτό που έγινε –οι Υπουργοί τους όμως δεν το έκαναν ποτέ- και υποβάλλουν άκαιρα ερωτήματα ή ομιλούν για έλλειμμα στρατηγικής (στη λογική του «ναι μεν αλλά»), ενώ τρία κόμματα θεωρούν περίπου ως καταστροφική την αντίδραση Δένδια. Συνεπώς ή τα Κυπριακά κόμματα κάνουν λάθος όταν χαιρετίζουν τη στάση της Ελλάδας και το Εθνικό Κέντρο πρέπει να τα επαναφέρει στη τάξη και να τους εξηγήσει γιατί κάνουν λάθος ή τα Ελληνικά κόμματα είναι μικρόψυχα και κυρίως εκτός πραγματικότητας. Κι εμείς; Ποιους να πιστέψουμε; Αν διαφωνούμε στα απλά, πως θα συμφωνήσουμε, για παράδειγμα, σε μια πρόταση για λύση του Κυπριακού, αν και όταν προταθεί, στο πλαίσιο των επικείμενων διαπραγματεύσεων; Είναι πλέον σαφές ότι αρμενίζουμε στραβά.

Το τελευταίο διάστημα όλοι να μιλάνε για στρατηγική και ζητούν από τη κυβέρνηση την από κοινού καθιέρωση στρατηγικής για την πανδημία, για τους εμβολιασμούς, για τα ελληνοτουρκικά, για την ανάπτυξη και οτιδήποτε άλλο. Το μείζον όμως θέμα δεν είναι πως θα εκπονηθεί μια στρατηγική π.χ. για την πανδημία, όταν ένα κόμμα αρνείται τον εμβολιασμό, αλλά πως θα καθιερωθεί μια στρατηγική για τη συνεργασία των κομμάτων με βάση τον πολιτικό ρεαλισμό. Για τη μείωση των εντάσεων, την εμμονή στην αναζήτηση συναινέσεων, την αποδοχή των σωστών θέσεων του άλλου, την καλόπιστη κριτική. Αυτή η στρατηγική μας λείπει. Η στρατηγική της συναίνεσης, τουλάχιστον στα εθνικά θέματα.

Και επειδή είναι του συρμού οι πολιτικοί να χρησιμοποιούν αποφθέγματα, καλό θα ήταν να θυμηθούν τον πιο σημαντικό στίχο από το ποίημα του Γ. Σεφέρη «Οι Γάτες του Άι Νικόλα», με το οποίο ήθελε να επισημάνει και να προειδοποιήσει για τη φαγωμάρα των Ελλήνων ανά τους αιώνες.

«Αιώνες φαρμάκι, γενιές φαρμάκι».

Μήπως είναι καιρός οι πολιτικοί να σταματήσουν τις χωρίς λόγο αλλά καταστροφικές εμφύλιες διαμάχες, που προκαλούν ρωγμές στην εθνική συνοχή; Άλλωστε οι ίδιοι διαλαλούν ότι έρχονται δύσκολα χρόνια, σε ένα ασταθές διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον και με πολλά ανοικτά μέτωπα.

Επιτέλους, όχι άλλο φαρμάκι.