Ο Ρέι Ντάλιο είναι προσωπικότητα στον κόσμο των επενδύσεων καθώς ξεκίνησε το 1975 ιδρύοντας το Bridgewater Associates, το οποίο κατάφερε να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής πέρυσι παραιτήθηκε και προφανώς αυτό του επιτρέπει σήμερα να μιλάει δημοσίως και να διατυπώνει τις απόψεις του χωρίς περιορισμούς. Πριν από λίγες εβδομάδες ο Ντάλιο προειδοποίησε για τους κινδύνους της δημοσιονομικής κατάστασης στις ΗΠΑ λέγοντας ότι «οδεύουμε σε κρίση χρέους στη χώρα», πρόσθεσε ότι ανησυχεί για τις πολλαπλές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία και προέβλεψε ότι “θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας». Πριν από λίγες ημέρες ο ιδρυτής του Bridgewater επανήλθε προειδοποιώντας ότι τα χειρότερα έρχονται, καθώς το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ φτάνει πλέον σε σημείο ανάφλεξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό χρέος ανέρχεται σε 33,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Από το ποσό αυτό, τα 26,7 τρισ. δολάρια είναι κρατικό χρέος. Πέρυσι, το έλλειμμα ανήλθε στα 1,7 τρισ. δολάρια, καθώς η κυβέρνηση διατήρησε αμετάβλητο το επίπεδο των δαπανών.

Η Fed, για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, προχώρησε σε αυξήσεις επιτοκίων, το κρατικό χρέος συσσωρεύεται και η κυβέρνηση καλείται να καταβάλλει ολοένα και μεγαλύτερα ποσά για την εξυπηρέτησή του. Σύμφωνα με το CNBC, η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταβάλει από τις αρχές του χρόνου 659 δισ. δολάρια σε τόκους. Σύμφωνα με τον Ντάλιο, αυτή η κατάσταση είναι «σίγουρη συνταγή» για μεγαλύτερα προβλήματα.

Με τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, όσο επιδεινώνεται το χρέος τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες για σοβαρά προβλήματα, καθώς τους επόμενους 12 μήνες ωριμάζουν πάνω από 8 τρισ. ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Η αντικατάστασή τους θα γίνει με υψηλότερα επιτόκια και ασφαλώς η εξυπηρέτηση του χρέους θα απαιτεί ακόμη μεγαλύτερα κονδύλια.

ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, προφανώς θα ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. Η κατάσταση όμως είναι πιο δύσκολη στην Ευρώπη, με την Ιταλία να είναι σε δυσχερή θέση, αφού σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων καλείται να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και επιπλέον οι προβλέψεις για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της εντείνουν την ανησυχία.

Το 2024 καταργείται η ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης οπότε πρέπει να επανέλθουμε στην τήρηση του στόχου για δημοσιονομικό έλλειμμα ίσο με το 3% ΑΕΠ. Σύμφωνα με τη UBS, επτά χώρες – και συγκεκριμένα Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβακία και Σλοβενία – σχεδιάζουν στους προϋπολογισμούς τους ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ. Θεωρητικά η Κομισιόν θα χρειαστεί να επιβάλλει στις χώρες αυτές Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος.