Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις – εκκαθαρίσεις βουλευτών των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα, που θεωρητικά ανέστειλαν, στην πράξη αποδεικνύεται πως ανθεί, με άλλους συνεργάτες, έρχεται ξανά στο προσκήνιο κατά πόσο είναι σωστό οι βουλευτές να μπορούν παράλληλα να ασκούν και το επάγγελμά τους.

Πριν από μερικά χρόνια είχε ψηφισθεί νόμος που θεωρούσε ασυμβίβαστο για βουλευτή να ασκεί παράλληλα και την επαγγελματική του δραστηριότητα. Δεν μπορούσε δηλαδή αν ήταν γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός, επιχειρηματίας, δημοσιογράφος κ.λπ. να ασκεί και το επάγγελμά του. Όμως στη συνέχεια αναιρέθηκε αυτή η διάταξη και επανήλθε η προτεραία κατάσταση. Έτσι σήμερα μπορεί ένας δικηγόρος βουλευτής ή γιατρός να ασκεί ταυτόχρονα και τις δυο του ιδιότητες. Και βλέπουμε έτσι δικηγορικά γραφεία τύπου Πάτση, εκμεταλλευόμενοι το κύρος του βουλευτικού αξιώματος να κάνουν δουλειές με φούντες στη δικηγορική τους εταιρεία, οι γιατροί να κάνουν με το αζημίωτο χειρουργεία, τα τεχνικά γραφεία βουλευτών που λειτουργούν με… συνεργάτες και να παίρνουν τις καλύτερες δουλειές, δημοσιογράφοι να διατηρούν εκπομπές και επιχειρηματίες βουλευτές να κάνουν εικονικές μεταβιβάσεις των επιχειρήσεών τους σε αχυρανθρώπους και business as usual.

Μάλιστα, βλέπουμε σε δικαστικές αίθουσες βουλευτές δικηγόρους από όλα τα κόμματα να δικηγορούν σε πλείστες όσες υποθέσεις. Ακόμα μαθαίνουμε πως και για υπουργούς που τα δικηγορικά τους γραφεία παρουσιάζουν πολλαπλάσια έσοδα (χωρίς να ξέρουμε τα «μαύρα») απ΄ ό,τι τα έσοδα από τη βουλευτική τους αποζημίωση.

Οι Πάτσης και Χειμάρας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σ’ αυτό το παράξενο και απαράδεκτο αλισβερίσι γιατί σε όλα τα κόμματα υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Εδώ, ακόμα και αρχηγός κόμματος, ο Βελόπουλος, συνεχίζει τις τηλεπωλήσεις του αφού είναι νομότυπος. Βλέπετε, η τσίπα δεν είναι απαραίτητο εφόδιο για όλους όσους θέλουν να μας εκπροσωπούν και να μας σώσουν!

Μετά ταύτα λέω εγώ, μήπως ήρθε ξανά η ώρα να επανέλθει το ασυμβίβαστο; Ναι, ξέρω το αντεπιχείρημα πως με το ασυμβίβαστο θα αποκλειστούν οι επαγγελματικά επιτυχημένοι και πως η πολιτική θα περάσει στα χέρια μόνο εκείνων που μπορούν να αρκεστούν στα 4,5 χιλιάρικα της βουλευτικής αποζημίωσης ή εκείνων που δεν τα καταφέρνουν καλύτερα στον επαγγελματικό στίβο. Όμως, είναι ψέμα πως κανείς δεν υποχρεώνει κάποιον να διεκδικεί έδρα στη Βουλή; Ή μήπως οι άριστοι επαγγελματίες είναι εξ ορισμού και «χορτάτοι» και άρα δεν θα εκμεταλλευτούν το πολιτικό τους αξίωμα για αυγάτισμα των εσόδων τους;

Επειδή όμως ρεαλιστικά δεν βλέπω να υπάρχει περίπτωση τουλάχιστον τώρα να αλλάξει ο νόμος, γιατί θα ξεσηκωθούν τουλάχιστον οι 200 από τους 300 βουλευτές, ας αρχίσει η αυτοκάθαρση μέσα από τα ίδια τα κόμματα.

Τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ας καθίσουν οι εκλογικές επιτροπές να περνούν από διπλό και τριπλό κόσκινο τους υποψήφιους έτσι ώστε να μη λούζονται στη συνέχεια τις πομπές τους και να μην ξέρουν πώς να τα μαζέψουν.

Υ.Γ.: Δεν ξέρω, μπορεί ο Πολλάκης και να έχει δίκιο που λέει ότι ο Χειμάρας μεταβίβασε εικονικά την εταιρεία πληροφορικής που είχε, σε κυρία που έχει μαγαζί με ζαμπονοτυρόπιτες και λουκάνικα, αλλά ακόμα κι αν είναι αλήθεια, αυτό δεν δικαιώνει τον ίδιο που είχε διορίσει Διοικητή στο Νοσοκομείο Σαντορίνης έναν κύριο που είχε βουλκανιζατέρ!