Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια με επιθετικό ρυθμό. Οι αγορές ομολόγων είναι σε μεγάλη αναταραχή, τα μεγέθη των απωλειών θυμίζουν συμπεριφορά μετοχών ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών τίτλων, που είναι σημείο αναφοράς, ανεβαίνουν με άλματα. Οι ΗΠΑ με το δολάριο, που αποτελεί επενδυτικό καταφύγιο, είναι στο 3,98%. Η βεβαρημένη από υψηλό χρέος Ιταλία στο 4,63%, η κατά Moody’s αξιολογημένη με AAA Μεγάλη Βρετανία στο 3,98%, ενώ η ισχυρή οικονομικά Γερμανία στο 2,24%. Μέσα σε αυτό το διεθνώς αρνητικό κλίμα δεν είναι παράλογο που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων φλερτάρουν με το επίπεδο του 5%.

Η Ελλάδα είναι πλήρως διασφαλισμένη ως προς το χρέος της, καθώς είναι “κλειδωμένο” για τα επόμενα χρόνια σε ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια. Ταυτόχρονα, η αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω των ρυθμών μεγέθυνσης της οικονομίας, εκτός από τον δημοσιονομικό χώρο για παροχές, προσφέρει και τη δυνατότητα συντήρησης των ταμειακών διαθέσιμων σε ασφαλή επίπεδα. Έχοντας την άνεση του δημοσιονομικό αποθέματος, το «μαξιλάρι» ασφαλείας που μας κληροδότησαν τα μνημόνια, η Κυβέρνηση έχει αποφύγει μια καθαρή έξοδο στις αγορές από τον περασμένο Μάρτιο. Γίνονται εξαιρετικά μετρημένες κινήσεις, κυρίως με έκδοση εντόκων και swaps.

Ωστόσο, το να μην κάνει η Ελληνική Δημοκρατία μια καθαρή έξοδο στις αγορές, βάζει τον χρόνο να λειτουργεί σε βάρος μας. Η βασική “συνταγή” για τη χώρα είναι να συντηρεί τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας και ταυτόχρονα να προσφεύγει στις αγορές για την άντληση των κεφαλαίων του ετήσιου προγράμματος. Ασφαλώς και οι καλές επιδόσεις της οικονομίας προσφέρουν στο οικονομικό επιτελείο την άνεση να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για μια διετία. Αλλά είναι απαραίτητο να επιβεβαιώνουμε την επαφή με τις αγορές, ενώ μια – δύο εκδόσεις υψηλού κόστους δεν θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την καμπύλη των επιτοκίων του χρέους.

Όσο παραμένουμε εκτός αγορών, για να αποφύγουμε το κόστος των υψηλών επιτοκίων, το ρίσκο θα αυξάνεται. Πολύ περισσότερο όταν το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον είναι απρόβλεπτο, ιδιαίτερα ευμετάβλητο και τίποτε δεν διαβεβαιώνει ότι το δίπολο πληθωρισμός/επιτόκια θα εκτονωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Με τον φόβο της ύφεσης στην Ευρώπη μπροστά μας, η χώρα είναι απαραίτητο να διατηρεί ανοικτή την πόρτα των αγορών.