Εάν κάνατε μια γρήγορη ερώτηση στους δίπλα σας, σε μια άτυπη δημοσκόπηση, για το ποιο γεγονός είναι αυτό που τους έκανε εντύπωση εσχάτως, είναι βέβαιο ότι από την καθεμία/καθένα θα παίρνατε διαφορετικές απαντήσεις. Και είναι απολύτως λογικό. Ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με την οπτική του, εστιάζει σε διαφορετικά γεγονότα τα οποία έρχονται καθημερινά στην επικαιρότητα της Ελλάδας.

Από πού να το πιάσεις, τι να θυμηθείς, τι να ξεχάσεις από τα όσα συμβαίνουν κάθε μέρα γύρω μας…

Πελάτης μαχαίρωσε μάγειρα επειδή του φάνηκε μπαγιάτικο το κοντοσούβλι. Αντίστοιχα, ένας πελάτης δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων σε νησί των Σποράδων και ξυλοκόπησε τον υπάλληλo. Λεπτομέρεια: Αυτό είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2021 και ο δράστης καταδικάστηκε μόλις χθες…

Η τραγωδία στα Τέμπη αντιμετωπίζεται διαφορετικά, ανάλογα με το έδρανο όπου κάθονται οι βουλευτές στη Βουλή, ενώ ακόμα συζητάμε τις διαχρονικές ευθύνες υπουργών.

Γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα, αλλά τα καταλύματα στη χώρα μας είναι sold out για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Και ενώ προηγήθηκε το αντίστοιχο της Καθαροδευτέρας, όπου συνέβη ακριβώς το ίδιο.

Βαριές ποινές κάθειρξης οκτώ και επτά ετών για αποπλάνηση ανηλίκου, απόπειρα αποπλάνησης και άμεση συνέργεια σε αυτά κατά περίπτωση είχαν επιβληθεί σε δυο Έλληνες, μια 42χρονη και έναν 48χρονο. Οι οποίοι, όμως, εξακολουθούσαν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, στην Κέρκυρα.

Επίσης εκτός φυλακής οδηγεί απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης 50χρονο, ο οποίος καταδικάστηκε για υπόθεση εκδικητικής πορνογραφίας. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τού αναγνώρισε ελαφρυντικό πρότερου σύννομου βίου, με συνέπεια η πρωτόδικη ποινή της 6ετούς κάθειρξης να μειωθεί σε φυλάκιση 4 ετών (και δύο μηνών) και να μετατραπεί σε εξαγοράσιμη (προς 5 ευρώ/ημερησίως). Την υπόθεση του Κολωνού, με τα όσα συνέβησαν και ακόμα δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση, να το συζητήσουμε τώρα ή να το αφήσουμε για πέντε χρόνια μετά;

Δυο πιτσιρικάδες, ηλικίας μόλις 12 και 10 χρόνων, βρήκαν ένα όχημα που ήταν σταθμευμένο με τα κλειδιά στη μίζα -μπροστά στο σπίτι του 71χρονου ιδιοκτήτη του, στα Ιωάννινα- και δεν δίστασαν να μπουν μέσα και να αρχίσουν το… ράλι.

Την Καθαρά Δευτέρα, στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αρκετοί θαμώνες διασκέδαζαν σε τσιπουράδικο, όπου μετά από έναν καυγά βγήκαν… τα όπλα. Προφανώς και δεν έχει σημασία η εθνικότητα, αφού τα όπλα βγήκαν από έναν Πακιστανό και έναν Αλβανό, αλλά ότι έγινε δίπλα σε ανύποπτες οικογένειες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διαφώνησαν για θέματα που αφορούν τους αγρεργάτες που εκπροσωπούν στην περιοχή των Οινιάδων και τους «αξιοποιούν» στα χωράφια για τη συγκομιδή προϊόντων και άλλες αγροτικές εργασίες. Οι θαμώνες είδαν τον έναν να οπλίζει και να κολλάει το όπλο στον κρόταφο του άλλου. Λίγο αργότερα, και ο άλλος έφερε από το αυτοκίνητό του το δικό του όπλο…

Ειδικά στο θέμα της βίας, τα καθημερινά φαινόμενα είναι πάρα πολλά, ας αφήσουμε δε και τις απάτες από επιτήδειους που προσπαθούν να εξαπατήσουν συμπολίτες μας με αναδρομικά ή ως δήθεν υπάλληλοι κοινωφελούς οργανισμού κ.λπ. κ.λπ.

Το θέμα είναι πως όσα συμβαίνουν γύρω μας πολλοί τα αντιμετωπίζουν ως μέρος της κανονικότητας, τα οποία δεν προλαβαίνουμε να τα συζητήσουμε, να τα αναλύσουμε, να τα ξορκίσουμε ή να τα διορθώσουμε και την αμέσως επόμενη στιγμή έρχονται άλλα, καινούρια, το ίδιο ή περισσότερο δυσώδη στον μύλο της ενημέρωσης.

Η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ είχε γράψει ότι «το κανονικό είναι εκείνο στο οποίο έχεις συνηθίσει. Αυτό μπορεί να μη σου φαίνεται κανονικό τώρα, αλλά μετά από καιρό θα είναι. Θα γίνει κανονικό». Δηλαδή, ό,τι είχε πει ο πάντα επίκαιρος Μάνος Χατζιδάκις: «Η μορφή του τέρατος είναι αποκρουστική. Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε… γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε.». Οταν αρχίσουμε να τα θεωρούμε όλα φυσιολογικά, μέρος της καθημερινότητάς μας…