Ο Ιανουάριος 2024 ήρθε, αλλά σαν να ήταν χθες θυμάμαι τα όσα είχαν γίνει τον Ιούνιο του 2022. Τότε, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει ως συνταγματικό και νόμιμο το πρόστιμο που επιβάλλεται στους άνω των 60 ετών, αν δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid 19. Σύμφωνα με την απόφαση, το πρόστιμο κρίνεται ως «συνταγματικά ανεκτός περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων» και αποσκοπεί «στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος».

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών συνιστά «εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους», ενώ προστίθεται ότι αποσκοπεί «στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ». Λεπτομέρεια: Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αμετάκλητη, όπως όλες οι αποφάσεις – δηλαδή, δεν (πρέπει να) αλλάζει.

Αυτή η διαδικασία είχε αρχίσει από τις 17/1 της ίδιας χρονιάς, όταν δηλαδή ξεκίνησε η επιβολή των προστίμων στους άνω των 60 ετών που παρέμεναν ανεμβολίαστοι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των τότε ημερών, περίπου 300.000 πολίτες θα έπρεπε να καταβάλουν για τον Ιανουάριο 50 ευρώ, ενώ για κάθε μήνα που περνούσε και δεν έκαναν το εμβόλιο, το πρόστιμο θα ανερχόταν σε 100 ευρώ. Τότε, αρκετοί είχαν πληρώσει την απόφασή τους να μην κάνουν εμβόλιο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Επίσης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν με παρρησία πως δεν υπήρχε περίπτωση να πληρώσουν το πρόστιμο – επίσης ο καθείς για τους δικούς του λόγους.

Τώρα, εν έτει 2024, «η πολιτική και ιδεολογική μάχη για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού πρέπει να σταματήσει εδώ. Το υπουργείο Υγείας θα προωθήσει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συμφιλίωσης και της λήξης της σύγκρουσης, όπως είπε, θα προωθηθεί ρύθμιση για να διαγραφούν τα πρόστιμα σε ηλικιωμένους που δεν είχαν εμβολιαστεί. «Εισηγηθήκαμε στην κυβέρνηση και το αίτημα έγινε δεκτό: Θα καταθέσουμε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να διαγράψουμε τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που είχαν επιβληθεί κατά την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού», τόνισε ο υπουργός Υγείας. «Τείνουμε κλάδο ελαίας προς όλη εκείνη την πλευρά της κοινωνίας που είχε αντιδράσει. Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι, αλλά γίνεται γιατί το χρειάζεται η ζωή του καθενός μας», σημείωσε.

Μάλιστα. Δηλαδή, από όλο εκείνο το μπούλινγκ που είχαν υποστεί οι ηλικιωμένοι εκείνο το διάστημα, μένει ότι -τελικά- «το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι». Κι εκείνα τα πρόστιμα -που θα γονάτιζαν τους συνταξιούχους και θα τους ανάγκαζαν να πάνε να εμβολιαστούν- είναι σαν να μην επιβλήθηκαν ποτέ. Και εάν δεχτούμε πως έτσι πρέπει να γίνει, γιατί δεν επιστρέφονται τα χρήματα σε όσους τα πλήρωσαν;

Αλήθεια, αυτό το παράδειγμα θέλει να δώσει το κράτος στους πολίτες του; Αυτή τη νοοτροπία, αυτή την τακτική θέλει να τους εμφυσήσει; Θέλουμε να ισχύσει κάτι και τραμπουκίζουμε πολίτες και έπειτα από ένα διάστημα τους τείνουμε κλάδο ελαίας; Επίσης, κάνουμε τα στραβά μάτια σε όσους -υπό αυτές τις συνθήκες- αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, δίνοντας τα ωραία λεφτουδάκια τους, αλλά δεν τους τα επιστρέφουμε, λειτουργώντας με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, ασκώντας επιλεκτική πολιτική;

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Κάθριν Χέπμπορν είχε πει «αν τηρείς όλους τους κανόνες, χάνεις όλη την πλάκα». Ολο αυτό, όμως, με τους ανεμβολίαστους, την επιβολή προστίμων και, τελικά, την άρση του μέτρου, δεν έχει καθόλου πλάκα όταν μιλάμε για μια συντεταγμένη πολιτεία η οποία πρέπει να επιβάλει κανόνες, τους οποίους πρέπει να τηρούν οι πολίτες, αλλιώς θα γίνουμε ζούγκλα. Εκτός κι αν η κυβέρνηση θέλει να μας εκπαιδεύσει πως σε ανάλογη περίπτωση θα μας στριμώξει για κάτι, όσοι δεν το εφαρμόσουμε θα πληρώσουμε πρόστιμο, κάποιοι δεν θα κάνουν τίποτε και έπειτα από καιρό θα βγουν να μας πουν πως δεν έγινε και κάτι, όλα καλά!

Ο Βρετανός συγγραφέας Κουέντιν Κρισπ είχε γράψει «η ζωή είναι ένα παιχνίδι όπου οι κανόνες του αλλάζουν συνεχώς. Τίποτε δεν χαλάει ένα παιχνίδι περισσότερο απ’ αυτούς που το παίρνουν στα σοβαρά». Και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μην παίρνουν οι πολίτες στα σοβαρά τις αποφάσεις και τους κανόνες που θέτει η εκάστοτε κυβέρνηση – δεν χρήζει υπερανάλυσης όλο αυτό.

Υ.Γ.: Για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, ήμουν απόλυτα σύμφωνος με την επιβολή προστίμων στους ανεμβολίαστους, για την «εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος», όπως άλλωστε είχε αποφανθεί και το ΣτΕ. Εκτός εάν θέλουμε να καταργήσουμε και το Συμβούλιο της Επικρατείας -να, με μια νομοθετική ρύθμιση, όπως πρότεινε και για τα πρόστιμα ο Άδωνις…