Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά τις κάλπες ξεκινά μία νέα πολιτική περίοδος με αιχμηρές προκλήσεις και συγκεκριμένα πεδία μάχης για τους «πρωταγωνιστές» της, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Είτε κέρδισαν τη μάχη, είτε βρέθηκαν στην όχθη των ηττημένων, οφείλουν να περάσουν, γρήγορα και συντεταγμένα, τον πήχη που ορίζει πλέον η απαιτητική συγκυρία, προς όφελος καταρχάς της χώρας και των πολιτών της.

Δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας και καθυστέρησης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους- ούτε περίοδος χάριτος, ειδικά για την κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ανέλαβε εκ νέου το τιμόνι της χώρας, όχι για να κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό της, αλλά για να αποδείξει εντός χρόνου ότι μπορεί να μετασχηματίσει την ισχυρή εντολή σε γέφυρα προόδου για όλους τους Έλληνες πολίτες. Η ισχυρή εντολή προήλθε άλλωστε από πολλά και διαφορετικά μέρη του ίδιου παζλ, που αναμένουν τώρα μόνο θετικές ειδήσεις στην καθημερινή μάχη τους με την ακρίβεια και τις κάθε λογής παθογένειες που δεν απομακρύνονται με την ταχύτητα που επιβάλλεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές εκλογές προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση και ειδική συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το «στίγμα» που εκπέμπει η χώρα σε μια περίοδο διαρκών εξελίξεων και αλλαγών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ελάχιστες ώρες μετά την επιστροφή του στο Μέγαρο Μαξίμου – προσέρχεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής με τον «αέρα» μιας μεγάλης εκλογικής νίκης. Το κόμμα του που κυβέρνησε για μια τετραετία, κατάφερε -κάτι που δεν συνηθίζεται- να αυξήσει τα ποσοστά του και ως εκ τούτου την απήχησή του στην ελληνική κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία, με βάση το εκλογικό αυτοδύναμο αποτέλεσμα της Κυριακής (με ποσοστό 40,56% και 158 έδρες) διαθέτει ισχυρό εκτόπισμα στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στην ευρύτερη πολιτική οικογένεια, όπου ανήκει, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Πρόκειται για ένα διακριτό συγκριτικό πλεονέκτημα, που προφανώς θα θελήσει να αξιοποιήσει σε κάθε μάχη, σε κάθε ευκαιρία ή δύσκολη στιγμή. Οι ομοϊδεάτες του στο κεντροδεξιό στρατόπεδο αναγνωρίζουν τη δυναμική της ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη και φιλοδοξούν ότι αντίστοιχα τεστ σε άλλες χώρες της Ευρώπης θα έχουν το ίδιο ή σχετικό αποτέλεσμα. Το φόντο τους είναι άλλωστε εκλογικό- λόγω των ευρωεκλογών τον Μάη του 2024 και της καμπάνιας που θα ξεκινήσει πιο εμφατικά από το φθινόπωρο και από όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές κοινότητες.

Σχετικό κλίμα και αυξημένες προσδοκίες εισπράττει ήδη η ελληνική πλευρά, στο γενικότερο πεδίο, εκεί όπου κρίνεται καθημερινά και το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Από τη Σίντρα της Πορτογαλίας, χθες το βράδυ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Bloomberg (στο περιθώριο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) εμφανίστηκε ιδιαίτερα  αισιόδοξος προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας σε λίγες εβδομάδες αν όχι ημέρες. «Είχαμε εκλογές πριν από λίγες μέρες, υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση τώρα, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας και υπογράμμισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις επικείμενες προγραμματικές δηλώσεις της προσεχούς εβδομάδας ότι: «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, επομένως είμαι σίγουρος ότι μετά τις δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών».

Με τον «αέρα» της δικής του νίκης – υπό την έννοια ότι κατάφερε να ενισχύσει το ρόλο του στην αντιπολίτευση- προσέρχεται σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μπορεί το θέμα της Συνόδου Κορυφής και κατά συνέπεια της Προσυνόδου να είναι το μεταναστευτικό αλλά οι γενικότερες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κοινότητα προκαλούν αναμφισβήτητα το ενδιαφέρον των βασικών παικτών της Ευρώπης. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ως είθισται, θα ενημερώσει τις ηγεσίες των ευρωσοσιαλιστών από κάθε χώρα, για τα νέα δεδομένα μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής και θα περιγράψει τις προτεραιότητες – όχι μόνο του κόμματός του- αλλά κυρίως της χώρας του για την «επόμενη μέρα». Ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να περιγράψει επίσης τους στόχους και τη δυναμική που θα έχει κατά την άποψή του το ΠΑΣΟΚ εν’ όψει των ευρωεκλογών. Στην ίδια Προσύνοδο προσκλήθηκε και αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, διατηρώντας το ρόλο του παρατηρητή, που εξασφάλισε από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός (και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που ανήκει στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς).

Ο κ. Τσίπρας μετά την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου έχει μπροστά του κρίσιμες αποφάσεις, που δεν του επέτρεψαν, να προσέλθει αυτή την φορά στην Προσύνοδο. Η ανταγωνιστική σχέση Τσίπρα- Ανδρουλάκη στις Προσυνόδους περνά εκ των πραγμάτων σε άλλη φάση πλέον- ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αλλάζει πίστα και εφόσον το κόμμα του συνεχίσει σταθερά ανοδική πορεία θα αποκτήσει ισχυρότερο ρόλο. Εντός της χώρας και ανάμεσα στους κύριους «παίκτες» της Ευρώπης. Αλλά είναι πολύ νωρίς για σαφή συμπεράσματα.