Γνώμες

Θα σώσουν την παρτίδα, τουρισμός και επενδύσεις;

  • Βασίλης Στεφανακίδης


Ούτε το καλάθι του σούπερ μάρκετ ούτε το ρεζερβουάρ γεμίζουν με τους μακροοικονομικούς δείκτες. Σωστά. Όμως ας σκεφτούμε πως αν δεν υπήρχαν οι θετικές εξελίξεις με τον τουρισμό και τις επενδύσεις, ποια θα ήταν η συνολική εικόνα για όλους μας;

Είναι δεδομένο πως και η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις βαριές συνέπειες της ακρίβειας που πλήττουν όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και εξανεμίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Είναι όμως όλα τόσο μαύρα όπως δείχνουν οι συνεχείς υποτιμήσεις των προσδοκιών για το σύνολο της ΕΕ;

Όχι. Η Ελλάδα, τουλάχιστον για το 2022 εμφανίζει αντοχές και θεωρείται πως θα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανάπτυξη, έστω κι αν αυτή θα είναι μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων.

Οι λόγοι που συντελούν σ’ αυτή την εξέλιξη είναι πως η ελληνική τουριστική βιομηχανία, θα καταγράψει όπως όλα δείχνουν, ένα νέο ρεκόρ στις αφίξεις αλλά και στα έσοδα και πολύ καλύτερα αναλογικά, από τους παραδοσιακούς ανταγωνιστές όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Οι κρατήσεις δείχνουν πως φέτος είμαστε ο πιο hot προορισμός για Ευρωπαίους και Αμερικανούς και μακάρι το καλοκαίρι να κυλήσει ήρεμα και οι επισκέπτες να φύγουν με τις καλύτερες αναμνήσεις. Και σ’ αυτά πρέπει να βοηθήσει και η κυβέρνηση, πατάσσοντας χωρίς έλεος εκείνους τους λίγους αντιεπαγγελματίες της αρπαχτής, της αισχροκέρδειας και της εκβιαστικής συμπεριφοράς σε τουρίστες που τους θεωρούν εύκολα θύματα για να τους πάρουν με το έτσι θέλω χρήματα, δυσφημώντας το brand Ελλάδα που με τόσο κόπο κτίζουν χρόνια τώρα πολιτεία και συνειδητοποιημένοι επιχειρηματίες του κλάδου.

Ο δεύτερος λόγος που συντελεί στην καλή προοπτική της Ελληνικής οικονομίας είναι οι επενδύσεις. Παρότι έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες βελτίωσης του επενδυτικού πλαισίου και μείωσης της γραφειοκρατίας, η χώρα μας απέχει ακόμα σημαντικά από το να θεωρείται ιδανικός επενδυτικός προορισμός. Κι όμως, το 2022 θα καταγράψει ρεκόρ έναρξης και υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων κυρίως λόγω των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μπορεί τη μερίδα του λέοντος να την πάρουν για εφέτος οι δημόσιες επενδύσεις αλλά και ο ιδιωτικός τομέας δεν υπολείπεται σε δυναμισμό παρότι το διεθνές περιβάλλον δεν είναι και το καλύτερο. Η συμβολή στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από τις νέες επενδύσεις θα είναι σημαντικότατη και κατά πάσα πιθανότητα και στον τομέα αυτό η χώρα μας θα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, μπροστά ακόμα και από τις μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία κ.λπ.

Στις φετινές μακροοικονομικές εξελίξεις βοηθάει και η μικρότερη συμμετοχή στο ΑΕΠ, της βιομηχανίας που πανευρωπαϊκά λόγω και της ενεργειακής ακρίβειας έχει και τα μεγαλύτερα προβλήματα στην παραγωγή.

Θα πει κανείς καλά όλα αυτά, αλλά ούτε το καλάθι του σούπερ μάρκετ ούτε το ρεζερβουάρ γεμίζουν με τους μακροοικονομικούς δείκτες. Σωστά. Όμως ας σκεφτούμε πως αν δεν υπήρχαν οι θετικές εξελίξεις με τον τουρισμό και τις επενδύσεις, ποια θα ήταν η συνολική εικόνα για όλους μας;

Ποια θα ήταν η τύχη μας αν μαζί με την ακρίβεια είχαμε και ύφεση και καμιά δημοσιονομική δυνατότητα στήριξης των νοικοκυριών από την ακρίβεια!

Παρ’ όλα αυτά λοιπόν και με τις όποιες δυσκολίες, για άλλους μικρές για άλλους μεγαλύτερες, το 2022 δεν μοιάζει να είναι η δυσκολότερη χρονιά γιατί είναι carta blanca ο ερχόμενος χειμώνας και η μεγάλη αγωνία όλης της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά προϊόντα και με ανοικτό το ενδεχόμενο των ελλείψεων.

Επιπρόσθετα εμείς, κατά πάσα πιθανότητα, θα οδηγηθούμε και σε πρόωρες διπλές εκλογές με μεγάλες πιθανότητες αλλαγής του πολιτικού σκηνικού και απομάκρυνσης από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Και μπορεί κάτι τέτοιο να είναι μέσα στις εναλλακτικές λύσεις της Δημοκρατίας, δεν ξέρω όμως αν στην παρούσα φάση, τι επιπτώσεις θα προέκυπταν από συνεργατικές κυβερνήσεις και διατάραξη της σταθερότητας που είναι το μέγα ζητούμενο για ομαλή λειτουργία της οικονομίας.

Όπως και να ‘χει, σ’ αυτόν τον τόπο δεν πρόκειται να πεθάνουμε ποτέ από πλήξη!