Βασίλης Στεφανακίδης

Ποιος φταίει που διστάζουμε για το εμβόλιο της Astra;

  • Βασίλης Στεφανακίδης


Η κυβέρνηση, αν θέλει να πετύχει τους στόχους της στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες επιστημονικής απενοχοποίησης του συγκεκριμένου εμβολίου και ειλικρινούς ενημέρωσης με στοιχεία

Η δυσφήμιση του εμβολίου της Astra Zeneca που παρατηρείται πανευρωπαϊκά αλλά και στη χώρα μας, είναι ορατό πλέον πως θα επηρεάσει σημαντικά τα προγράμματα εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη.

Δεν ξέρω αν φταίνε οι ελάχιστες περιπτώσεις παρενεργειών όπως οι θρομβώσεις ή η αφερεγγυότητα τις εταιρείας να παραδώσει τις συμφωνημένες ποσότητες ή ακόμα και το γεγονός πως διοχέτευσε την παραγωγή της επιλεκτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και εις βάρος της ΕΕ.

Σημασία έχει πως το εμβόλιό της, έχει σπείρει αμφιβολίες και φοβίες στους πολίτες της Ευρώπης παρότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το στηρίζει και το προτείνει για το μεγαλύτερο ηλικιακό κομμάτι των Ευρωπαίων πολιτών.

Υπάρχουν όμως και οι εθνικοί οργανισμοί φαρμάκων και βλέπουμε πως η κάθε χώρα έχει διαφορετική πολιτική ως προς τη χρήση του και ως προς τις ηλικίες και το φύλο.

Στα καθ’ ημάς, η σύγχυση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, που χορηγεί το εμβόλιο στις ηλικίες από 30 και πάνω, ενώ στις υπόλοιπες το προτείνουν για μεγαλύτερες ηλικίες ή και καθόλου όπως η Δανία και Νορβηγία.

Παρότι οι ειδικοί στη χώρα μας υπεραμύνονται της χρήσης του και μιλούν για απειροελάχιστες πιθανότητες παρενεργειών, οι ακυρώσεις των ραντεβού από τους πολίτες απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον όλο σχεδιασμό δημιουργίας τείχους ανοσίας μέσω των εμβολιασμών μέχρι το καλοκαίρι.

Οι ποσότητες εμβολίων που μας αναλογούν από τις παραγγελίες της Κομισιόν είναι συγκεκριμένες και αναλογικές από κάθε εταιρεία με την οποία έχει υπογράψει σύμβαση, παραδίδονται κι είναι στο χέρι της κάθε χώρας πώς θα τις χρησιμοποιήσει. Και τα εμβόλια της Astra είναι πολλά και υπολογισμένα για να καλύψουν τις εμβολιαστικές ανάγκες της χώρας.

Επομένως, η πολιτεία και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες πρέπει να να βγουν και να μιλήσουν με σαφήνεια και όχι με ακριτομυθίες για τα ευεργετικά αποτελέσματα και του συγκεκριμένου εμβολίου που επέτρεψε την Αγγλία να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Όχι μόνο για τους διστακτικούς ανεμβολίαστους αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση και τώρα που πλησιάζει η ώρα για τη δεύτερη, είναι διστακτικοί καθώς κάποιοι φρόντισαν και φροντίζουν να σπέρνουν την αμφισβήτηση.

Όπως για παράδειγμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας που μόλις χθες βγήκε και μίλησε απαξιωτικά για το συγκεκριμένο εμβόλιο κάνοντας λόγο για “ξεσκαρτάρισμα του στοκ”, αποτρέποντας στην πράξη τους πολίτες να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο αλλά και προκαλώντας αμφιβολίες σε αυτούς που πρόκειται να κάνουν τη δεύτερη δόση (όπως και ο υπογράφων).

Μπορεί βέβαια αυτή η διατύπωση να είναι μια λεκτική υπερβολή από αυτές που συνηθίζουν οι πολιτικοί μέσα στον αντιπολιτευτικό τους οίστρο αλλά η ζημιά γίνεται κι είναι ανυπολόγιστη. Άλλωστε η συνεχής μεμψιμοιρία και η αντιπολιτευτική γκρίνια στο θέμα της πανδημίας που μας έχει καταρρακώσει όλους, όχι μόνο δεν τους προσπορίζει πολιτικά οφέλη, τουναντίον τους κάνει κακό κι αυτό φαίνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που κάποτε πρέπει να αρχίσουν να τις εμπιστεύονται.

Η κυβέρνηση λοιπόν, αν θέλει να πετύχει τους στόχους της στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες επιστημονικής απενοχοποίησης του συγκεκριμένου εμβολίου και ειλικρινούς ενημέρωσης με στοιχεία. Διαφορετικά, η ανοσία της αγέλης θα πέσει δυστυχώς, θύμα της… ανοησίας της αγέλης. Και κάτι τέτοιο δεν το θέλει κανείς εχέφρων σ’ αυτή τη χώρα.

Απόρρητο Απόρρητο