Βασίλης Στεφανακίδης

Τα λόγια σας μας χόρτασαν!

  • Βασίλης Στεφανακίδης


Ειλικρινά, θα ήθελα να πιστέψω μέχρι κεραίας τη χθεσινή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού πως η κυβέρνηση του, δεν πρόκειται να νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση και να μην είμαι στείρα καχύποπτος.

Ειλικρινά, θα ήθελα να πιστέψω μέχρι κεραίας τη χθεσινή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού πως η κυβέρνηση του, δεν πρόκειται να νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση και να μην είμαι στείρα καχύποπτος.Όμως, όσο κι αν θέλω να εξελιχθούν τα πράγματα έτσι όπως ακριβώς τα λέει, τα γεγονότα -τουλάχιστον τα φανερά- και η πρότερη πολιτεία του, με κάνουν εξαιρετικά επιφυλακτικό.

Να δούμε λοιπόν τι ξέρουμε μέχρι στιγμής αφήνοντας στην άκρη, τις γενναίες και τσίφτικες δηλώσεις των Ελλήνων διαπραγματευτών με τις κόκκινες γραμμές και τα ως εδώ και μη παρέκει.

Στο Νταβός λοιπόν και χωρίς καμιά δική μας συμμετοχή, ο Σόιμπλε και η Λαγκάρντ τα “βρήκαν” και τώρα το ΔΝΤ φέρεται αποφασισμένο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς όμως να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις θέσεις του και τους όρους που είχε βάλει στο τραπέζι εξ αρχής.

Δηλαδή, αφού δεν μειώνετε κύριοι Ευρωπαίοι το χρέος της Ελλάδος και αφού δεν της επιτρέπετε να αλλάξει την υποχρέωση επίτευξης πλεονασμάτων από το 2018 και μετά κάτω από 3,5%, τότε για να συμμετάσχουμε πρέπει να αποφασισθούν και να νομοθετηθούν εδώ και τώρα, μέτρα ύψους 4,2 δισ.

Αυτό λοιπόν είναι το πλαίσιο, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Όλα τα άλλα με τις επιστολές Τσακαλώτου και να σας εξηγήσω από κοντά εναλλακτικές προτάσεις και διάφορα τέτοια, τ’ ακούω και κουμπώνομαι. Χθες άλλωστε οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης το είπαν ορθά κοφτά εν είδει τελεσιγράφου. Τον Φεβρουάριο η τελευταία ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας γιατί από Μάρτιο αρχίζουν οι εκλογικές φούριες σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης οπότε κανείς δεν θα έχει ούτε το χρόνο ούτε και τη διάθεση να ασχοληθεί με την Ελλάδα!

Τι θα εξηγήσει σήμερα στο Eurogroup ο Τσακαλώτος, το οποίο δεν πρόκειται να του δώσει και πολύ χρόνο και τι πολιτική διαπραγμάτευση σκέφτεται να κάνει όταν οι υπόλοιποι έχουν από τώρα κλείσει τα αυτιά τους, θα σας γελάσω.

Το κουστούμι που μας έχουν ράψει, είναι take it or leave it και όλα τα άλλα τα λεβέντικα τάχουμε ακούσει πολλές φορές και στο τέλος είδαμε που κατέληγαν.

Τώρα αν ο πρωθυπουργός με τις νέες κορώνες του, εννοεί πως δεν θα πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ περισσότερο από αυτά που μας έχει ήδη επιβάλλει για την τρέχουσα χρονιά που ευελπιστεί να παραμείνει ο ίδιος στο τιμόνι της χώρας αλλά από το 2018 και μετά, οπότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει, ε, τότε μπορεί να έχει δίκιο. Ας αναλάβει την καυτή πατάτα ο επόμενος.

Επειδή όμως το ψέμα έχει σχεδόν πάντα κοντά ποδάρια και η χώρα δεν κατοικείται μόνο από λωτοφάγους, εδώ είμαστε και θα δούμε σε ποιου τα λόγια πρέπει να δίνουμε πίστη και ποιου πρέπει να μπαίνουν από τη μα και να βγαίνουν από την άλλη.