Πάγιος στόχος για τις αεροπορικές εταιρείες και τους κατασκευαστές αεροπλάνων είναι η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και προς αυτή την κατεύθυνση αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους μείωσης του βάρους των αεροσκαφών. Σε αυτή τους την αναζήτηση φαίνεται πως βρήκαν «νέους συμμάχους» και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα φάρμακα αδυνατίσματος όπως το Ozempic που παρότι προορίζεται για την αντιμετώπιση του διαβήτη έγινε διάσημο ως το φάρμακο που βοηθά στην απώλεια βάρους.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg επικαλούμενο έρευνα της Jefferies, η United Airlines Holdings θα εξοικονομούσε 80 εκατ. δολάρια ετησίως εάν το μέσο βάρος των επιβατών μειωθεί κατά μόλις 4,5 κιλά. Σημειώνεται ότι η έρευνα ήταν προσανατολισμένη στις απόψεις του κοινού για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και τους πιθανούς ωφελούμενους από τη χρήση του.

Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι η αγορά για αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα θα ξεπεράσει παγκοσμίως τα 100 δισ. δολάρια και οι πωλήσεις τους αναμένεται να σημειώσουν άλμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το βάρος είναι μια σημαντική παράμετρος που απασχολεί τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς όσο περισσότερο ζυγίζει ένα αεροπλάνο, τόσο περισσότερα καύσιμα χρειάζεται. Τα καύσιμα και οι εργατικές αμοιβές είναι τα δύο μεγαλύτερα κόστη για τις εταιρείες, με τα καύσιμα να αντιπροσωπεύουν περίπου το 25%. Σημειώνεται ότι εδώ και χρόνια οι αεροπορικές εταιρείες εφαρμόζουν διάφορα μέτρα για να μειώσουν το βάρος κατά τη διάρκεια των πτήσεων, όπως η αφαίρεση περιοδικών και η αντικατάσταση των πιάτων, των σκευών αλλά και των τρόλεϊ ποτών με άλλα χαμηλότερου βάρους.

Εάν ο μέσος επιβάτης έχανε 10 λίβρες (4,5 κιλά), αυτό θα «έκοβε» 1.790 λίβρες από κάθε πτήση της United, πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση 27,6 εκατομμυρίων γαλονιών καυσίμου ετησίως, εκτιμά η έρευνα της Jefferies. Με μέση τιμή καυσίμου το 2023 2,89 δολάρια το γαλόνι, η United Airlines θα εξοικονομούσε 80 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με κέρδη 20 σεντς ανά μετοχή.

Όπως αναφέρει «Παρόμοιο κέρδος εκτιμάται ότι θα έχουν και οι άλλες αεροπορικές εταιρείες».

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ και ένα στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκοι ή έχουν δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο (όσον αφορά τους ενήλικες), ενώ σύμφωνα με την έρευνα της Jefferies το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που θεωρείται υπέρβαρο αναμένεται να φτάσει το 41,5% φέτος, από 36,4% το 2013.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα οι βιομηχανίες που θα επωφελούνταν από την ανάπτυξη των φαρμάκων για την απώλεια βάρους είναι (εκτός από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες), οι εταιρείες ένδυσης – και ιδιαίτερα εκείνες με αθλητικά είδη- και τα καλλυντικά. Αντίθετα, σε εκείνες που θα επηρεάζονταν αρνητικά από την ανάπτυξη των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας η έρευνα περιλαμβάνει τα εστιατόρια και ορισμένους παραγωγούς τροφίμων και ποτών με το σκεπτικό ότι εάν οι καταναλωτές στραφούν σε πιο υγιεινές επιλογές θα σταματήσουν να αγοράζουν προϊόντα που έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του βάρους. Επιπλέον η έρευνα εκτιμά ότι θα μπορούσαν να πληγούν και άλλοι κλάδοι όπως τα ταξίδια ή τα έπιπλα καθώς οι καταναλωτές θα έκοβαν τις συγκεκριμένες δαπάνες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος των φαρμάκων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg οι τιμές των αεροπορικών καυσίμων το τελευταίο τρίμηνο στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν κατά 39%, ή 89 σεντς το γαλόνι και κάθε αύξηση κατά 10 σεντ κοστίζει στις αεροπορικές εταιρείες 2 δισ. δολάρια ετησίως.

Διαβάστε ακόμη

Μετρό Θεσσαλονίκης: Θα παραδοθεί τέλος του 2024 – Υπογράφτηκε παρουσία Μητσοτάκη η ΣΔΙΤ

Société Générale: Οι συνθήκες στις αγορές μετοχών και ομολόγων ξυπνούν μνήμες από το κραχ του 1987  

TikTok: Ξεκίνησε το online shop στις ΗΠΑ – Η πρώτη αντίδραση από τα brands 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ