Ο Χιού Γκρόσβενορ, ο πλουσιώτερος αριστοκράτης στη Βρετανία, ήταν έφηβος όταν η τελευταία ύφεση έπληξε την παγκόσμια οικονομία το 2008.

Καθώς η πανδημία  του κορωνοϊού απειλεί για μια ακόμη χειρότερη οικονομική κρίση, οι λογαριασμοί του υποδηλώνουν ότι πιθανότατα θα την ξεπεράσει.

Ο 29χρονος έβδομος Δούκας του Γουέστμινστερ είναι κάτοχος μιας από τις παλαιότερες περιουσίες ακινήτων του κόσμου, οι οποίες χρονολογούνται πίσω τον 17ο αιώνα.

Η εταιρεία διαχείρησης ακινήτων Grosvenor Group Ltd. η οποία έχει το επίθετο του, κυριαρχεί στις πλούσιες γειτονιές του Μέιφερ και της Μπελγκράβια στο Λονδίνο, δηλώνοντας ότι έχει τη ρευστότητα να αντέξει τις συνέπειες από το lockdown συνεχίζοντας τα αναπτυξιακά της σχέδια μόλις περάσει η πανδημία.

Ενώ τα κέρδη εσόδων μειώθηκαν στο μισό και συγκεκριμένα στα 65,9 εκατομμύρια λίρες (82 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, τα περιουσιακά στοιχεία ακινήτων αυξήθηκαν ελαφρώς στα 7,1 δισεκατομμύρια λίρες.

Επιπλέον, η εταιρεία επενδύει 4,9 δισεκατομμύρια λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως – και την ίδια ώρα παραιτείται από την λήψη ενοικίου για τα 26 φιλανθρωπικά ιδρύματα τα οποία στεγάζονται σε ακίνητα της εταιρείας.

«Η πολύ ισχυρή χρηματοοικονομική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τις κοινότητές μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, αλλά επίσης μας παρέχει το κεφάλαιο για να προωθήσουμε τα μελλοντικά μας σχέδια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάρκ Πρέστον.

Η χαμηλή μόχλευση του ομίλου – περίπου το ένα πέμπτο των ιδίων κεφαλαίων – σημαίνει ότι η οικογενειακή περιουσία δεν θα επηρεαστεί πολύ από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.

Για το 2020 έχει προταθεί μέρισμα 31 εκατομμυρίων λιρών, περίπου το ίδιο με το προηγούμενο έτος. Ο Γουέστμιστερ είναι ο νεότερος Βρετανός δισεκατομμυριούχος που εμφανίζεται στον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, μια κατάταξη των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, με καθαρή αξία περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η οικογένειά του έχει ρίζες περίπου 1.000 χρόνια πίσω με έναν συγγενή του Γουλιέλμου του Α΄ της Αγγλίας, ο οποίος εισέβαλε στην Αγγλία από τη Νορμανδία το 1066.

Ο αρχικός πλούτος της οικογένειας δημιουργήθηκε μέσω ορυχείων και ορυκτών πριν τον 17ο αιώνα, αλλά η μέχρι ως σήμερα περιουσία τους οφείλεται σε έναν γάμο του 17ου αιώνα.

Ο πρόγονος Τόμας Γκρόσβενορ έλαβε 500 στρέμματα εκτάσεων στα δυτικά της πόλης του Λονδίνου ως προίκα από τους γονείς της 12χρονης νύφης του.

Μπορεί να υπάρξουν κάποιες βραχυπρόθεσμες συνέπειες για τα περιουσιακά στοιχεία του Χιού Γκρόσβενορ που βρίσκονται στο Λονδίνο, αλλά αναμένεται ανάκαμψη το 2021.

Η Λισαβόνα, η Σαγκάη, η Βιέννη και το Μονακό είναι οι μόνες κορυφαίες αγορές ακινήτων που αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη το υπόλοιπο του 2020, σύμφωνα με προβλέψεις μιας από τις πιο παλίες εταιρείες ακινήτων στον κόσμο, της Knight Frank.

Ο Γκρόσβενορ δήλωσε ότι είχε διαθέσει ορισμένα ακίνητα στο Μέιφερ και την Μπελγκράβια σε βασικούς εργαζομένους και την τοπική αυτοδιοίκηση. Προσφέρει επίσης αναβολές ενοικίου και ρυθμίσεις για ευάλωτους ενοικιαστές και εμπορικές επιχειρήσεις.