Για τον βετεράνο επενδυτή Τσουά Σουν Χοκ, το 2024 υποτίθεται ότι θα σηματοδοτούσε την έναρξη μίας πολυετής ανόδου των κινεζικών μετοχών και μια μοναδική ευκαιρία. Αντ’ αυτού, η ξαφνική κατάρρευση του fund του αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για τους συναδέλφους του.

Η Asia Genesis Asset Management Pte του Τσουά ανακοίνωσε στους επενδυτές αυτή την εβδομάδα ότι το ταμείο των 330 εκατομμυρίων δολαρίων θα κλείσει αφού επλήγη από τις λάθος επιλογές του στην Ιαπωνία και από την πτώση των κινεζικών αγορών, την οποία ο ίδιος απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στην αδράνεια των φορέων χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Η δύσκολη θέση του επενδυτή υποδεικνύει πως ακόμη και οι πιο έμπειροι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν παγιδευτεί από την κατάρρευση της κινεζικής αγοράς.

«Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία τα οποία έχω στα χέρια μου, τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι νόμιζα, από ό,τι πίστευε ο καθένας», δήλωσε το στέλεχος της T. Rowe Price, Τζάστιν Τόμσον. 

Κατάρρευση και λουκέτα

Ο δείκτης CSI 300 της Κίνας κατρακύλησε σε χαμηλό πενταετίας τη Δευτέρα, ενώ η παρατεταμένη πτώση οδήγησε σε «λουκέτα» των funds σε υψηλό ποσοστό πενταετίας. Αν και το τελευταίο πακέτο διάσωσης ύψους 278 δισ. δολαρίων του Πεκίνου αποτέλεσε «τονωτική ένεση» για τις μετοχές την Τρίτη και την Τετάρτη, πολλοί παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά την πιθανότητα πως θα αποτελέσει «αντίβαρο» στην τρέχουσα κατάρρευση.

Η αγορά της Κίνας αντιμετωπίζει «σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης» με ορισμένους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύφεσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Shanghai Yunhan Asset Management Co. Ζανγκ Γουεντσάο.

Ακόμη και ένα από τα πιο επιτυχημένα macro hedge funds της Κίνας έχει δυσκολευτεί. Η Λι Μπέι του Shanghai Banxia Investment Management Center, το οποίο διαχειρίζεται περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια γουάν προέβλεψε μία bullish αγορά, ποντάροντας στην ανάκαμψη των εταιρικών κερδών και του τομέα των ακινήτων από την πανδημία. Πέρυσι, το κορυφαίο ταμείο του ομίλου σημείωσε πτώση σχεδόν 15%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Συνολικά, η αξία των αγορών του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας έχει μειωθεί κατά $6 τρισεκατομμύρια από τα υψηλά του 2021. 

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Kamet Capital Partners Pte, Κέρι Γκοχ, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό ως μακροπρόθεσμο και αισιόδοξο επενδυτή στην κινεζική αγορά, μείωσε τις επενδύσεις του στη χώρα λόγω των απότομων, περσινών απωλειών.

Για επενδυτές όπως ο Λούκα Καστόλντι της Reyl Intesa Sanpaolo της Σιγκαπούρης, η θεμελιώδης ανάλυση γίνεται λιγότερο αποτελεσματική δεδομένης της απαισιοδοξίας και των αμφιβολιών όσον αφορά την στήριξη του κινεζικού πολιτμπιρό. «Οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται πλέον για την Κίνα και όσοι δεν έχουν επενδύσει εκεί έχουν ήδη αποχωρήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το στέλεχος της Beijing Yikun Asset Management L.P., Λι Μινχόνγκ, από την πλευρά του δήλωσε πως μέρος του sell-off οφείλεται στα quant funds και τα μεγάλα funds ενεργούς διαχείρισης τα οποία αναγκάστηκαν να μειώσουν τις επενδύσεις τους δεδομένης της μείωσης των εκτιμήσεων υπό προκαθορισμένων και αποδεκτών ορίων.

Mea culpa

Ελάχιστοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν προσφέρει ένα τόσο ειλικρινές «mea culpa» όσο ο βετεράνος της Salomon Brothers και της Bankers Trust και πρώην υπεύθυνος επενδύσεων στη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης, Τσούα.

Η πρόσφατη σκληρή διαπραγμάτευση, όπως ανέφερε, «απέδειξε ότι η προηγούμενη εμπειρία μου δεν ισχύει πλέον και, αντίθετα, λειτουργεί εναντίον μου. Έχω χάσει τις γνώσεις μου, το διαπραγματευτικό και ψυχολογικό μου πλεονέκτημα».

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη στροφή για τον βετεράνο επενδυτή, ο οποίος μόλις τον περασμένο μήνα εξυμνούσε τις αρετές της Κίνας μέσω των αναρτήσεων του στο LinkedIn, ενώ κατακεραύνωνε τα «ψεύτικα αφηγήματα» των επικριτών της χώρας και των δυτικών μέσων ενημέρωσης. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Τσούα και η ομάδα του παρέμειναν προσηλωμένοι στο μονοπάτι τους, πεπεισμένοι ότι οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας πλησίαζαν στο κατώτατο σημείο, ενώ οι ιαπωνικές μετοχές είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.

Για να υποστηρίξει αυτή την άποψη, το mutual fund Asia Genesis αύξησε τη μόχλευσή του για να επενδύσει σε περισσότερες κινεζικές μετοχές, ενώ προχώρησε σε shorting ιαπωνικών μετοχών. Καθώς τα ιαπωνικά περιουσιακά στοιχεία συνέχισαν να ανεβαίνουν, η εταιρεία επικεντρώθηκε σε στοιχήματα ότι οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας θα ανακάμψουν μόλις η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

«Δυστυχώς, η PBOC δεν μείωσε τα επιτόκια και η ομιλία του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ την επομένη ημέρα απέδειξε στους επενδυτές μετοχών πως ο ίδιος δεν εστιάζεται στις αγορές», ανέφερε ο Τσούα.

Εν τω μεταξύ, οι ιαπωνικές μετοχές συνεχίζουν και καταγράφουν ανοδική πορεία, επιτυγχάνοντας υψηλό ρεκόρ 34 ετών αυτόν τον μήνα, καθώς οι αρχές και το χρηματιστήριο παροτρύνουν τις εταιρείες έτσι ώστε να ενισχύσουν τα κέρδη των μετόχων και να βελτιώσουν την εταιρική διακυβέρνηση.

Παρά την κατάρρευση αυτή και τα δομικά προβλήματα της αγοράς της Κίνας, η Bridgewater Associates ανέφερε πρόσφατα στους επενδυτές της πως κρατά «μετριοπαθώς αισιόδοξη στάση» όσον αφορά τις κινεζικές μετοχές, καθώς η παρατεταμένη πτώση έκανε τις αποτιμήσεις των κινεζικών εταιρειών ελκυστικές.

Αν και οι επενδύσεις της T. Rowe Price στην Κίνα έχουν μειωθεί στα $15 δισ. από τα υψηλά των $75 δισ., η εταιρεία συνεχίζει και θεωρεί πως η χώρα εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. 

Tέλος, όπως αναφέρει η Λι Μπέι, η οποία πρόσφατα αποκαλούσε την Κίνα ως μια «μοναδική ευκαιρία για επενδύσεις», η χώρα και οι αγορές της ενδέχεται να χρειαστούν μερικούς μήνες μέχρι να ανακάμψουν.

«Πιστεύω πως θα καταφέρω να έχω πολύ καλές επενδυτικές επιδόσεις μακροπρόθεσμα και θα είμαι ένας από τους καλύτερους επενδυτές στην Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα χρησιμοποιήσω την θετική πορεία μου τις επόμενες δεκαετίες για να το αποδείξω», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη  

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς θα κάνει πράξη τη δέσμευσή του για μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς

Lockheed Martin: Η παγκόσμια ζήτηση για όπλα φέρνει αυξημένες πωλήσεις το 2024 (tweet)

Τουρισμός: Αυτή είναι η νέα τάση για τα ταξίδια του 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ