Την Air France-KLM και την επενδυτική Castlelake επέλεξε η SAS για την ανακεφαλαιοποίηση ύψους 1,18 δισ. δολαρίων, έπειτα από πέντε μήνες αναζήτησης νέων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Air France-KLM θα επενδύσει στη χρεοκοπημένη αεροπορική εταιρεία έως 144,5 εκατ. δολάρια και θα αποκτήσει το 19,9%, ενώ στη νέα ιδιοκτησία της SAS θα ανήκουν επίσης η δανέζικη Lind Invest και η κυβέρνηση της Δανίας.

Η συμφωνία θα προωθήσει την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας γύρω από τους τρεις μεγάλους ομίλους, μαζί με τη Lufthansa και την IAG. Επίσης, η SAS θα αποχωρήσει από την ένωση Star Alliance υπό τη Lufthansa και θα ενταχθεί στη Sky Team της Air France.

«Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη φιλοδοξία της Air France-KLM να παίξει ενεργό ρόλο στην πολυαναμενόμενη ενοποίηση στην Ευρώπη», δήλωσε στο Bloomberg ο γαλλο-ολλανδικός όμιλος αεροπορικών εταιρειών.

Ακόμη, όπως αναφέρει το Bloomberg, η συμφωνία με τη SAS «δεν έχει καμία επίδραση στο έντονο ενδιαφέρον του ομίλου για την πορτογαλική TAP». Η αναδιάρθρωση της SAS εξαφανίζει τους υφιστάμενους μετόχους, όπως και τα μερίδια που κατέχουν οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Δανίας.

Η ηλικίας 77 ετών αεροπορική εταιρεία κατέθεσε αίτημα πτώχευσης τον Ιούλιο 2022, καθώς η πανδημία Covid-19 διέκοψε τα ταξίδια, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν και οι πιλότοι προχώρησαν σε απεργία. Η SAS ιδρύθηκε το 1946 με τη συγχώνευση τριών αεροπορικών εταιρειών από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία, συνδέοντας από τότε τη Σκανδιναβία με τον υπόλοιπο κόσμο.

Πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Σουηδίας κατείχαν στη SAS από 21,8%, αλλά είχαν δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρονταν να αυξήσουν τα ποσοστά τους.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο νέος εμπορικός μηχανισμός για την προστασία από οικονομικούς εκβιασμούς

Κακοκαιρία Daniel: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

Η Κομισιόν όρισε τις τεχνολογίες αιχμής που θέλει να κρατήσει μακριά από την Κίνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ