Σε συνομιλίες με την Σαουδική Αραβία βρίσκεται η Airbus προκειμένου να πουλήσει περισσότερα στρατιωτικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (AirTanker A330), καθώς η χώρα επιδιώκει να ενισχύσει τις δυνατότητες της πολεμικής της αεροπορίας.

Η χώρα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αγοράσει το στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος A400M, σύμφωνα με τον Jean-Brice Dumont, επικεφαλής του τμήματος Air Power της Airbus. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το A400M και θα το εξετάσουμε με την Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας και το Υπουργείο Άμυνας», δήλωσε ο Dumont σε συνέντευξή του στο περιθώριο της Παγκόσμιας Έκθεσης Άμυνας που πραγματοποιείται στο Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία διαθέτει ήδη έξι αεροσκάφη Airbus A330 MRTT, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανεφοδιασμό αέρος ή να διαμορφωθούν ώστε να μεταφέρουν στρατεύματα, φορτίο και να χρησιμοποιηθούν για ιατρική εκκένωση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την ηγεσία της κοινοπραξίας της Airbus που κατέχει το 49% με τη Saudi Arabian Military Industries, ή SAMI. Εκπρόσωπος της SAMI δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Η Σαουδική Αραβία είναι επίσης έτοιμη να παραγγείλει περισσότερα αεροσκάφη Eurofighter – ένα κοινό σχέδιο μεταξύ της Airbus, της BAE Systems Plc και της ιταλικής Leonardo SpA – στην αμυντική έκθεση που ξεκίνησε την Κυριακή και πρόκειται να διαρκέσει έως τις 8 Φεβρουαρίου. Η Γερμανία ανέτρεψε την αντίθεσή της στην πώληση των αεροσκαφών στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα.

Ξεχωριστά, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με τη γαλλική Dassault Aviation SA για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale και έχει επαναλάβει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη σύναψη στενότερων αμυντικών δεσμών μετά από μια παύση μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου.

Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας έχει γίνει πιο επείγουσα καθώς η χώρα προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές, τουρίστες και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, όλα στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου για τον μετασχηματισμό της σαουδαραβικής οικονομίας και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο. Η Σαουδική Αραβία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αμυντικούς προϋπολογισμούς στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία.

Διαβάστε ακόμη

ΟΟΣΑ: Πολύ νωρίς για να κηρύξουν οι κεντρικές τράπεζες «νίκη» επί του πληθωρισμού

EEA: Παράλογο να εξαιρούνται οι επιχειρήσεις franchise από το ΕΣΠΑ – Επιστολή παρέμβαση

Οι Έλληνες εφοπλιστές εγκαταλείπουν το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου (γράφημα + πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ