Η Σαουδική Αραβία έχει περιορίσει τις μεσοπρόθεσμες φιλοδοξίες της για την ανάπτυξη του Neom στην έρημο, το μεγαλύτερο έργο στο πλαίσιο των σχεδίων του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για διαφοροποίηση της οικονομίας που εξαρτάται από το πετρέλαιο.

Μέχρι το 2030, η κυβέρνηση ήλπιζε να έχει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους που θα ζούσαν στο The Line, μια τεράστια, φουτουριστική πόλη. Πλέον, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η εν λόγω κατασκευή θα στεγάσει λιγότερους από 300.000 κατοίκους μέχρι εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι έχουν πει εδώ και καιρό, ότι το The Line θα κατασκευαστεί σταδιακά και αναμένουν ότι θα καλύψει τελικά μια έκταση 170 χιλιομέτρων ερήμου κατά μήκος της ακτής. Ωστόσο, τώρα περιμένουν να έχουν ολοκληρωθεί μόλις 2,4 χιλιόμετρα του έργου μέχρι το 2030.

Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον ένας εργολάβος έχει αρχίσει να απολύει μια μερίδα των εργαζομένων που απασχολεί στο εργοτάξιο.

Οι εκπρόσωποι της Neom και του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων του βασιλείου, της κύριας οντότητας που κατέχει και χρηματοδοτεί το έργο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ σκοπεύει το Neom, το οποίο θα κοστίσει 1,5 τρισ. δολάρια, να είναι ένα έργο επίδειξης που θα μεταμορφώσει την οικονομία της χώρας του και θα χρησιμεύσει ως βάση δοκιμής για τεχνολογίες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην καθημερινή ζωή. Μαζί με το The Line, τα σχέδια του Neom περιλαμβάνουν μια βιομηχανική πόλη, λιμάνια και κατασκευές για την ανάπτυξη του τουρισμού. Επίσης, πρόκειται να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ασιατικούς Αγώνες το 2029 σε ένα ορεινό θέρετρο που ονομάζεται Trojena.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι εργασίες συνεχίζονται σε άλλα μέρη του ευρύτερου έργου Neom και οι αξιωματούχοι διατήρησαν τους γενικούς στόχους τους για το The Line. Για παράδειγμα, μια άλλη κατασκευή στο Neom που μετατρέπει ένα νησί στην Ερυθρά Θάλασσα σε πολυτελή τουριστικό προορισμό γνωστό ως Sindalah πρόκειται να ανοίξει φέτος.

Το «φρένο» στο The Line έρχεται καθώς το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου δεν έχει ακόμη εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Neom για το 2024.

Αυτό δείχνει ότι οι επενδύσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην πράξη, αρχίζουν να προκαλούν ανησυχία στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, τη στιγμή που προσπαθεί να εκπληρώσει το φιλόδοξο πρόγραμμα Vision 2030, την πρωταρχική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομίας του βασιλείου.

Ήδη, αξιωματούχοι έχουν πει ότι ορισμένα από τα έργα που περιγράφονται σε αυτό το πρόγραμμα θα καθυστερήσουν μετά το 2030.

Απαιτείται μεγαλύτερη περίοδος για να «χτιστούν εργοστάσια, να δημιουργηθούν ακόμη και επαρκείς ανθρώπινοι πόροι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Αλ Τζαντάν τον Δεκέμβριο. «Η καθυστέρηση ή μάλλον η παράταση κάποιων έργων θα εξυπηρετήσει την οικονομία».

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Καλύτερη από τις προβλέψεις η αύξηση στις θέσεις εργασίας τον Μάρτιο

Πώς τα Ιωάννινα κατάφεραν να προσελκύσουν ξένες εταιρείες και εργαζόμενους (pics)

Η κλιματική αλλαγή «κόβει» τα φτερά και στις πεταλούδες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ