Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Σαουδική Αραβία θα χρειαστεί φέτος υψηλότερη τιμή πετρελαίου, τη στιγμή που η de facto ηγέτιδα χώρα του ΟΠΕΚ+ ηγείται των περικοπών της παραγωγής του γκρουπ.

Το Ριάντ θα χρειαστεί μια μέση τιμή πετρελαίου 96,20 δολάρια/βαρέλι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, εφόσον διατηρήσει σταθερή την παραγωγή αργού κοντά στα 9,3 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα φέτος, ανέφερε το ΔΝΤ.

Το ποσό αυτό είναι είναι αυξημένο κατά 21% σε σχέση με προηγούμενη πρόβλεψη του Οκτωβρίου, όταν το ΔΝΤ προέβλεπε ότι το βασίλειο θα αντλούσε 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2024. Η τιμή είναι επίσης υψηλότερη από την τρέχουσα των διεθνών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Brent, τα οποία διαπραγματεύονται κοντά στα 89 δολάρια/βαρέλι.

Οι Σαουδάραβες ηγήθηκαν της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ στον περιορισμό της παραγωγής για να αποτρέψουν ένα παγκόσμιο πλεόνασμα αργού και να στηρίξουν τις τιμές, ενισχύοντας τις περικοπές κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τον περασμένο Ιούλιο.

Τα μέτρα έχουν συμβάλει στην τόνωση της αγοράς, αλλά καθώς η χώρα θυσιάζει όγκους πωλήσεων χρειάζεται υψηλότερη τιμή για να τις αντισταθμίσει.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics, Ζιάντ Νταούντ, «το κράτος της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να χρειαστεί μια τιμή πετρελαίου πιο κοντά στα 108 δολάρια/βαρέλι φέτος για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του, όταν ληφθούν υπόψη οι εγχώριες επενδύσεις του κρατικού ταμείου πλούτου».

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα συγκεντρωθούν την 1η Ιουνίου για να εξετάσουν αν θα συνεχίσουν να περιορίζουν την προσφορά και το β’ εξάμηνο του έτους. Με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή να ενισχύουν την τιμή του «μαύρου χρυσού», ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς.

Το βασίλειο χρειάζεται σημαντικά έσοδα για να χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα σχέδια μετασχηματισμού του πρίγκιπα Μοχάμεντ Mπιν Σαλμάν, τα οποία περιλαμβάνουν δαπάνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα πάντα, από φουτουριστικές πόλεις όπως η Νεόμ μέχρι την προσέλκυση κορυφαίων αθλητών.

Η κυβέρνηση έχει καταφύγει στο χρέος ως τρόπο «γεφύρωσης» ορισμένων κενών, πουλώντας τον Ιανουάριο ομόλογα ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμούν με περισσότερο από το 50% του φετινού, προβλεπόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η Neom σχεδιάζει επίσης μια πρώτη πώληση ομολόγων σε ριάλ φέτος, καθώς αναζητά περισσότερες πηγές χρηματοδότησης, όπως ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg.

Η αναζήτηση του βασιλείου για άμεσες ξένες επενδύσεις δεν έχει μέχρι στιγμής αποδώσει τα αναμενόμενα. Η κυβέρνηση θέλει να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) ετησίως μέχρι το 2030, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ της και περίπου 50% μεγαλύτερο από το τρέχον επίπεδο της Ινδίας.

Το Καζακστάν και το Ιράν, άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, έχουν επίσης ανάγκη αύξησης των τιμών, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Παρ’ όλα αυτά τα επίπεδα εξισορρόπησης (break-evens) για αρκετές άλλες χώρες του γκρουπ οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σε τόσο μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή όσο οι Σαουδάραβες, παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές ή περιορίστηκαν.

Υποθέτοντας ότι το βασίλειο θα χαλαρώσει τις περικοπές της προσφοράς και θα αυξήσει την παραγωγή στα 10,3 εκατομμύρια βαρέλι/ημέρα το επόμενο έτος, η ουδέτερη τιμή θα πρέπει να υποχωρήσει στα 84,70 δολάρια/βαρέλι, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Διαβάστε ακόμη

Η Κίνα βυθίζεται: Ανησυχία για εκατομμύρια κατοίκους

Εκ βαθέων: Η Μαρία Αγγελικούση μιλά για τον πατέρα της, τον πρωτοπόρο Γιάννη Αγγελικούση

Έρχονται έλεγχοι σε 700.000 «κλειστά» ακίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ