Οι ζημιές στις καλλιέργειες σε δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σίτου στον κόσμο και οι ανησυχίες που εγείρονται για την ποιότητά του στον τρίτο μεγαλύτερο καλλιεργητή οδήγησαν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα πολλών ετών.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι ανησυχίες της αγοράς για την αύξηση των τιμών λόγω πληθωρισμού σ’ ένα από τα βασικότερα αγαθά, το οποίο μάλιστα είναι απαραίτητο ειδικά για τους πιο φτωχούς πολίτες.

Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες συνέχισαν να «καίνε» το σιτάρι του Καναδά τον Ιούλιο, έπειτα μάλιστα από έναν χειμώνα με έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξε και τις ρωσικές καλλιέργειες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού σημείωσαν άνοδο αυτή την εβδομάδα, καθώς το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ μείωσε τις προβλέψεις του για την καναδική και τη ρωσική παραγωγή, απομειώνοντας τα παγκόσμια αποθέματα και περιορίζοντας το εμπόριο. Οι περιορισμένες καλλιέργειες στις ΗΠΑ φέτος αυξάνουν με τη σειρά τους την πίεση στα εμπορεύματα.

Ο αντίκτυπος θα φανεί τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε κυβερνήσεις, ειδικά στις φτωχότερες χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές. Και στις ΗΠΑ και αλλού, το υψηλότερο κόστος ψωμιούα αποτελεί ακόμα ένα σημείο πίεσης για μια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων που βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και υλικοτεχνικές αδυναμίες.

«Οι καταναλωτές πρόκειται να δουν υψηλότερες τιμές, χωρίς αμφιβολία», δήλωσε ο James Doyle, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της King Milling Co. στο Lowell του Μίσιγκαν, σε συνέντευξή του.

Ως βασικό συστατικό σχεδόν για τα πάντα, από τις γαλλικές μπαγκέτες έως τα ζυμαρικά, οι τιμές του σιταριού επηρεάζουν περισσότερο τους καταναλωτές από καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και η σόγια.

Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η καλλιέργεια σιταριού της ΕΕ είναι μεγαλύτερη φέτος – 138,6 εκατομμύρια τόνοι έναντι 125,9 εκατομμυρίων πέρυσι, σύμφωνα με το USDA – αλλά οι έντονες βροχοπτώσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία εμπόδισαν τη συγκομιδή. Αυτό προκαλεί προβλήματα σε ποιοτικές παραμέτρους, μειώνοντας την ποσότητα αλευριού που παράγει μια δεδομένη ποσότητα σιτηρών.

Διαβάστε ακόμα:

Rapid test: Πού γίνονται δωρεάν το Σάββατο 14 Αυγούστου

Οι 15 κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία – Aνεξάρτητα από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: 4+1 σημαντικά ερωτήματα για τη χορήγηση 3ης δόσης των εμβολίων