Μετά από μια δύσκολη χρονιά ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, αναλαμβάνει δράση και εναποθέτει τις ελπίδες της εταιρείας σε έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς τομείς της φαρμακοβιομηχανίας για ανάπτυξη: τον καρκίνο.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε την εξαγορά της Seagen Inc. στα τέλη του 2023 και ελπίζει ότι το χαρτοφυλάκιο των φαρμάκων για τον καρκίνο, γνωστών ως συζεύξεις αντισωμάτων φαρμάκων, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ηγετικής θέσης της Pfizer στον κλάδο.

Από τα τέλη του 2022, οι μετοχές της Pfizer έχουν υποχωρήσει κατά 42%, καθώς η εταιρεία έχει επανειλημμένα σκοντάψει με τη ραγδαία πτώση της δραστηριότητάς της Covid.
«Προφανώς, το 2023 δεν ήταν μια καλή χρονιά για εμάς», δήλωσε ο Μπουρλά στο συνέδριο JPMorgan Healthcare Conference στο Σαν Φρανσίσκο. «Συνηθίζαμε να είμαστε τα αστέρια του κλάδου για μερικά χρόνια, οπότε αυτή η πτώση πονάει πραγματικά».

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο Μπουρλά αναγνώρισε τα λάθη που οδήγησαν στις περικοπές των πωλήσεων του Covid και στην απογοητευτική εισαγωγή ενός νέου εμβολίου RSV για ηλικιωμένους ενήλικες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αν και η Pfizer είναι απίθανο να ξεπεράσει την επιτυχία της στα χρόνια του Covid, όταν το εμβόλιό της έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας σε ένα μόνο έτος, ίσως μπορέσει να επαναλάβει την επιτυχία της σε έναν άλλο τομέα. O Μπουρλά δήλωσε ότι η τεχνογνωσία της Seagen θα δώσει στην εταιρεία ένα μεγάλο πλεονέκτημα στις θεραπείες του καρκίνου. Τώρα που ολοκληρώθηκε η συμφωνία, «έχουμε όλα τα στοιχεία» στις συζεύξεις αντισωμάτων-φαρμάκων, είπε.

Ο CEO της Pfizer έχει δεχθεί πυρά αφού ο φαρμακευτικός γίγαντας μείωσε δύο φορές τις προβλέψεις του για τις πωλήσεις του 2023 και οι προοπτικές του για το τρέχον έτος έπεσαν έξω από τις προσδοκίες της Wall Street. Η εταιρεία απογοήτευσε επίσης τους επενδυτές, διαφημίζοντας ένα χάπι απώλειας βάρους που απέτυχε στις κλινικές δοκιμές.

«Η εμπιστοσύνη μας δεν είναι η υψηλότερη» στη διοίκηση της Pfizer, έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Cowen & Co., Στιβεν Σκαλα, όταν υποβάθμισε την εταιρεία σε market perform την περασμένη εβδομάδα. «Δεν έχουμε μεγάλη πεποίθηση για τις προοπτικές, γεγονός που καθιστά δύσκολο να χτυπήσουμε το τραπέζι ακόμη και από αυτά τα επίπεδα».

Ο Μπουρλά χαρακτήρισε τη χαμηλή τιμή της μετοχής «μια ανωμαλία αυτή τη στιγμή που η αγορά θα διορθώσει». Πρόσθεσε ότι η Pfizer θα επικεντρωθεί στην αύξηση του μερίσματός της το 2024 και δήλωσε ότι περαιτέρω μεγάλες συμφωνίες είναι απίθανες φέτος.

Τα εμβόλια της Pfizer αντιμετωπίζουν επίσης ανταγωνιστικές απειλές. Η Moderna Inc. δήλωσε τη Δευτέρα ότι αυξάνει το μερίδιο αγοράς της για τα εμβόλια Covid. Εν τω μεταξύ, η GSK Plc προηγείται της Pfizer όσον αφορά το μερίδιο αγοράς για το εμβόλιο RSV για ενήλικες και η Merck & Co. αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ένα νέο εμβόλιο που θα μπορούσε να εισβάλει στο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο Prevnar, το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία έσοδα της Pfizer.

Ο Μπούρλα αναγνώρισε προβλήματα στην κυκλοφορία του εμβολίου RSV, αλλά δήλωσε ότι η εταιρεία θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να ανταγωνιστεί την επόμενη περίοδο εμβολίων RSV.

Πέρυσι σε αυτό το συνέδριο, ο Μπουρλά διαφήμιζε τα χάπια παχυσαρκίας ως το επόμενο μεγάλο πράγμα για την εταιρεία, λέγοντας ότι τα φάρμακα παχυσαρκίας της Pfizer θα μπορούσαν να κατακτήσουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις. Αλλά οι δοκιμές των χαπιών παχυσαρκίας της εταιρείας δεν πήγαν καλά το 2023. Ενώ η Pfizer εξακολουθεί να ενδιαφέρεται πολύ για την αγορά παχυσαρκίας, «είναι σαφές ότι αυτή η πρόβλεψη αμφισβητείται».

Διαβάστε ακόμη

Χαμηλό ρεκόρ για την ανεργία στην Eυρωζώνη – Στο 6,4% τον Νοέμβριο 2023 (γραφήματα)

Βρετανία: Οι αυξήσεις στα επιτόκια εκτόξευσαν τα φοιτητικά δάνεια σε 10 δισ. στερλίνες

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 1,6 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ