Πλήγμα άνω των 10 δισεκατομμυρίων λιρών (12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ετησίως αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ανεβάζουν το κόστος χρηματοδότησης των φοιτητικών δανείων, πράγμα που σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα έχει πλέον ζημία ακόμη και για χρέος που έχει εξοφληθεί πλήρως, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα χάσει κατά μέσο όρο 15.200 λίρες (19.401 δολάρια) ανά φοιτητή από τη συνομοταξία που ξεκίνησε πέρυσι, καθώς από κέρδη θα γυρίσει σε ζημίες από τα δάνεια.

«Ενώ η κυβέρνηση θα έχανε πάντα χρήματα από τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται πλήρως, θα μπορούσε προηγουμένως να αναμένει κέρδη από τα δάνεια που αποπληρώνονται», δήλωσε ο Μπεν Ουόλτμαν, ανώτερο ερευνητής οικονομολόγο του IFS. «Τώρα μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικές ζημιές ακόμη και από τα δάνεια των αποφοίτων που τα αποπληρώνουν».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι απώλειες είναι αποτέλεσμα της εκτίναξης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων μετά την αναγκαστική αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας για να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό. Είναι πλέον υψηλότερα από τον αναμενόμενο πληθωρισμό RPI, ο οποίος καθορίζει το επιτόκιο που χρεώνει η κυβέρνηση στους φοιτητές για τα δάνειά τους.

Είναι το τελευταίο πλήγμα στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών από το τέλος της παρατεταμένης περιόδου εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η αλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει το περιθώριο που έχει ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ έναντι των δημοσιονομικών του στόχων, λόγω του τρόπου με τον οποίο τα φοιτητικά δάνεια αντιμετωπίζονται στις επίσημες στατιστικές, σημειώνει το Bloomberg.

Εάν το κόστος δανεισμού παρέμενε στα επίπεδά του από το τέλος του 2021, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναμένει ότι θα είχε καθαρό κέρδος 3,2 δισεκατομμυρίων λιρών από τα δάνεια των φοιτητών που θα εισέρχονταν στο πανεπιστήμιο το 2023, σύμφωνα με το IFS. Το σημερινό κόστος δανεισμού του δημοσίου σημαίνει ότι αντ’ αυτού θα υποστεί ζημία 7,3 δισεκατομμυρίων λιρών.

Το IFS εξέφρασε την ανησυχία ότι αυτή η μετατόπιση από κέρδη σε ζημίες δεν θα αντικατοπτρίζεται στις επίσημες εκτιμήσεις κόστους των φοιτητικών δανείων από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών ή το Υπουργείο Παιδείας.

«Οι επίσημες στατιστικές είναι πιθανό να υποτιμούν το πραγματικό κόστος του συστήματος φοιτητικών δανείων», ανέφερε η έκθεση του IFS.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ανακοινώσεις την Τετάρτη για την ακρίβεια – Το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα κλείνει την πόρτα στην παρανομία

Voucher για βιβλία: Πόσες επιταγές έδωσε η ΔΥΠΑ – Οι περιφέρειες με τη μεγαλύτερη ανταπόκριση

Τιμή-στόχο 3,20 ευρώ για την ΑΒΑΞ θέτει η Edison, περιθώριο ανόδου 87% 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ