Ο πετρελαϊκός πλούτος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ρέει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη υποστηρίζοντας μεγάλες συγχωνεύσεις, βελτιώνοντας οικονομίες και διαφοροποιώντας τον κόσμο του αθλητισμού. Στο μεταξύ, ένα βασικό μέλος της άρχουσας οικογένειας του Άμπου Ντάμπι χαρακτηρίζεται από τους πιο σημαντικούς dealmakers στον κόσμο.

Τους τελευταίους μήνες, ο Σεΐχης Ταχνούν απέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επεκτείνοντας τα περιουσιακά στοιχεία που εποπτεύει σε σχεδόν 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Έχει προχωρήσει σε συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω μιας διευρυμένης αυτοκρατορίας ιδιωτικών και κρατικών φορέων. Προσελκύοντας τιτάνες των οικονομικών όπως ο Ρατζίβ Μίσρα και ο δισεκατομμυριούχος Ρέι Ντάλιο, ο Σεΐχης Ταχνούν – ένας από τους δύο αναπληρωτές κυβερνήτες του Άμπου Ντάμπι, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ και αδελφός του προέδρου της χώρας, έχει προσπαθήσει να επενδύσει σε τομείς από την τεχνολογία μέχρι τη χρηματοδότηση. 

Είναι λάτρης του βραζιλιάνικου jiu-jitsu, της ποδηλασίας και του σκακιού και διευθύνει δύο επενδυτικά ταμεία, τη σημαντικότερη ιδιωτική επενδυτική εταιρεία της περιοχής, τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας και τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία. Αυτοί είναι άλλωστε και οι λόγοι για τους οποίους θεωρείται defacto επικεφαλής των επιχειρήσεων της πλούσιας οικογένειας Al Nahyan, με πρόσβαση σε φαινομενικά ατελείωτα αποθέματα μετρητών.

Γεννημένος στα τέλη της δεκαετίας του 1960 – λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψη πετρελαίου στο Άμπου Ντάμπι και όταν τα ΗΑΕ απαριθμούσαν μόλις, από 250.000 κατοίκους, ο Σεΐχης Ταχνούν γίνεται το πρόσωπο των παγκόσμιων φιλοδοξιών της χώρας του.

Οι πρώτες σκέψεις για την αγορά της Standard Chartered Plc και της Lazard Ltd. στις αρχές του τρέχοντος έτους, αν και τελικά δεν ήταν επιτυχείς, υπογραμμίζουν την κλίμακα των φιλοδοξιών του. Άλλες σημαντικές συμφωνίες περιλαμβάνουν μια επένδυση με την κινεζική ByteDance Ltd. ιδιοκτήτρια της TikTok Inc., ένα ταμείο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στοχεύει σε ευκαιρίες στην τεχνολογία, μια συμφωνία για χρηματοδότηση του νέου οχήματος της Misra 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής τροφίμων της Κολομβίας σε συνεργασία με δισεκατομμυριούχο τραπεζίτη Χάιμε Χιλίνσκι Μπακάλ.

Τραπεζίτες και δικηγόροι προειδοποιούν ότι ορισμένα από τα επενδυτικά οχήματα του Άμπου Ντάμπι θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν από τις αναθεωρήσεις εθνικής ασφάλειας καθώς η επιτροπή ξένων επενδύσεων των ΗΠΑ διενεργεί γενικά αυστηρότερους ελέγχους σε συμφωνίες διεθνών επενδυτών με επιχειρηματικούς δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση. Τα ΗΑΕ πρόκειται επίσης, να ενταχθούν στον όμιλο BRICS των μεγάλων αναδυόμενων αγορών, πλησιάζοντας πιο κοντά στην τροχιά του Πεκίνου.

Ο Σεΐχης Ταχνούν έλαβε τον έλεγχο της επενδυτικής αρχής του Άμπου Ντάμπι μετά από ανασχηματισμό τον Μάρτιο. Μέρες αργότερα, ο ηγεμόνας των ΗΑΕ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ – γνωστός ως MBZ – ονόμασε τον μεγαλύτερο γιο του Σεΐχη Χάλεντ μπιν Μοχάμεντ ως διάδοχο του θρόνου και ως εκ τούτου διάδοχο, αφού κράτησε τη θέση ανοιχτή για ένα χρόνο.

Δελεάζοντας δισεκατομμυριούχους

Το εμιράτο παραμένει, ωστόσο, κόμβος συναλλαγών και ο Σεΐχης Ταχνούν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες της πόλης να αξιοποιήσει τη διευρυνόμενη οικονομική επιρροή του για να προσελκύσει περισσότερους δισεκατομμυριούχους. Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Dalio, δημιουργεί ένα υποκατάστημα του οικογενειακού του γραφείου στο Άμπου Ντάμπι και συνεργάζεται σε συμφωνίες με τον Σεΐχη, ανέφερε το Bloomberg.

Η επιρροή του Σεΐχη Ταχνούν έχει γίνει, φυσικά, αισθητή και σε τοπικό επίπεδο. Ένα βασικό μέρος της αυτοκρατορίας του είναι το IHC, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα μεγαθήριο 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων από μια άγνωστη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Τώρα είναι διπλάσια από το μέγεθος της Goldman Sachs Group Inc. και της Blackstone Inc.

Διαβάστε ακόμη

Kατασκευές: Μαστίγιο και καρότο στους εργολάβους από την κυβέρνηση

Ελλάκτωρ: Προ των πυλών η πώληση του Smart Park της REDS

Planaco: Μπήκαν Τσέχοι στο πρώην «ναυπηγείο των Κουτσολιούτσων» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ