Τη δημιουργία ενός κολοσσού στον κλάδο των χημικών και των πλαστικών αξίας μεγαλύτερης των 30 δισ. δολαρίων, με τη συγχώνευση των Borouge και Borealis, εξετάζουν το Άμπου Ντάμπι και η αυστριακή OMV.

Όπως ανέφεραν πηγές του Bloomberg, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών συζητούν την πιθανή αποτίμηση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να ολοκληρώσουν το πλαίσιο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν ή και να καταρρεύσουν.

Η Borealis, που εδρεύει στη Βιέννη, ανήκει κατά 75% στην OMV, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στην Abu Dhabi National Oil Co. Η Borouge, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Άμπου Ντάμπι, αποτελεί συνεργασία μεταξύ των Adnoc και Borealis, και έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 22 δισ. δολαρίων.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι οι δύο πλευρές συζητούν μια πιθανή αποτίμηση ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων για την Borealis, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου της στην Borouge. Αφού ληφθούν υπόψη οι πιθανές συνέργειες, η συνολική αποτίμηση της νέας οντότητας θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 30 δισ. δολάρια.

Η ακριβής αξία και το ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένουν τα δύο βασικά εμπόδια για οποιαδήποτε συμφωνία. Την Τρίτη η μετοχή της OMV κατέγραψε άλμα 9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο από τον Οκτώβριο 2022.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, μια τέτοια συμφωνία ίσως συνδυάζεται με ένα ευρύτερο σχέδιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την προσέλκυση επενδύσεων και τεχνολογίας, καθώς και για την επέκταση της βιομηχανίας και του κλάδου των κατασκευών.

Διαβάστε ακόμη

Δεύτερες σκέψεις για το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους

Γιατί οι Έλληνες εφοπλιστές επενδύουν στην αμερικανικών συμφερόντων Eagle Bulk

House Beautiful: Σε αυτό το ελληνικό νησί βρίσκεται ο ομορφότερος δρόμος στη Γη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ