Παραχωρήσεις και real estate παραμένουν  στον πυρήνα του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάκτωρ, με τον δεύτερο τομέα να βρίσκεται προ των πυλών σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων μετά τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Trade Estates του ομίλου Φουρλή για την πώληση του Smart Park στα Σπάτα.

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Ευθύμης Μπουλούτας, επιβεβαίωσε την δυναμική των δύο αυτών κλάδων και τις διαπραγματεύσεις για την πώληση του εμπορικού κέντρου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου της εταιρείας, στους αναλυτές.

Πρόκειται για δύο τομείς που αποτελούν το βαρύ πυροβολικό του ομίλου, μετά την πώληση των κατασκευών, με τις παραχωρήσεις να συνεισφέρουν τα 84,9 εκατ. ευρώ σε EBITDA από τα συνολικά 94 εκατ. ευρώ (+ 24%) και τις πωλήσεις τα 135 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 186 εκατ. ευρώ (+ 7%). H διοίκηση της εταιρείας άνοιξε επίσης την πόρτα χθες και για την διανομή μερίσματος στους μετόχους, λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες θα δοθούν στην επόμενη τηλεδιάσκεψη προς τα τέλη του έτους.

Η «βαριά» απώλεια

Τις παραχωρήσεις του ομίλου θα συνεχίσει να συνδράμει καταλυτικά για ένα ακόμη χρόνο η Αττική Οδός καθώς τον ερχόμενο Οκτώβριο το έργο επιστρέφει στο δημόσιο για να προχωρήσει στην συνέχεια στη μεταβίβασή του στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που είναι ο προτιμητέος επενδυτής του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Ελλάκτωρ με ετήσια έσοδα για την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μπουλούτας απέφυγε να απαντήσει χθες στους αναλυτές για την επίδραση που θα έχει στο EBITDA της εταιρείας, η απώλεια του έργου λέγοντας ότι δεν έχει υπάρχει τέτοια προβολή. Να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο η Αττική Οδός είχε αύξηση της κυκλοφορίας κατά 11,8%.

Στο real estate, τον αμέσως επόμενο πιο κερδοφόρο κλάδο δραστηριότητας, τα κέρδη τριπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρσι, λόγω της πώλησης δύο οικοπέδων στη Ρουμανία, για τα οποία η εταιρεία βρισκόταν σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους τα τελευταία χρόνια. Το συνολικό τίμημα ανήλθε στα 18,8 εκατ. ευρώ και η αγοραπωλησία έγινε την Άνοιξη.

Για το Smart Park, αναφέρθηκε χθες ότι η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 21%, ενώ ο κύκλος εργασιών των ενοικιαστών κινήθηκε ανοδικά κατά 27%. Στο εξάμηνο, η ανάπτυξη ακινήτων κατέγραψε πωλήσεις 4,9 εκατ. ευρώ (+ 18%) και EBITDA 8,6 εκατ. ευρώ. Σχετικά με την αξιοποίηση της Μαρίνας Αλίμου, αναμένεται η κοινή υπουργική απόφαση από τρία συναρμόδια υπουργεία τους έως το τέλος του έτους, και μετά από έξι μήνες προβλέπεται να ξεκινήσει το κατασκευαστικό έργο.

Τέλος του έτους η πώληση της ΑΚΤΩΡ

Σε ό,τι αφορά την πώληση της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat, εκτιμάται από την διοίκηση ότι θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023, καθώς αναμένεται το τελικό πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η διαδικασία έχει ήδη περάσει στο δεύτερο στάδιο, το οποίο κρίνεται τυπικό. Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων ρευστοποιήσεων, ο κ. Μπουλούτας δήλωσε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία αξιολογούνται, χωρίς ωστόσο να εξετάζεται κάποια νέα πώληση θυγατρικής μέσα στο β’ εξάμηνο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι εντός καλοκαιριού, η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει την πρόσληψη συμβούλου για  την αξιοποίηση –πώληση του 25% της Άνεμος.

Για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης ύψους άνω του 1,7 δισ. την τελευταία μεγάλη παραχώρηση που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία, αναφέρθηκε από την διοίκηση της Ελλάκτωρ ότι έχει φρενάρει μετά από προσφυγή στον διαγωνισμό, για τον οποίο η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις συμπράττει με την Μυτιληναίος, έχοντας το 50% της κοινοπραξίας. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο διεκδικούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Egis-Meridiam. Ο κ. Μπουλούτας ανέφερε χθες ότι εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στον διαγωνισμό, καθώς οι προσφορές αναμένεται να ανοίξουν εντός Οκτωβρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Διαβάστε ακόμη

Οι Mεγάλοι του Design: Charles & Ray Eames – Το ζευγάρι με το μαγικό άγγιγμα

Οι μακρές νύχτες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και το (χαμένο) αρχείο των μελών, οι βόλτες του Χρυσικού στον Παναμά, το Χίλτον και οι ιερές μπίζνες των Στέγγων 

Planaco: Μπήκαν Τσέχοι στο πρώην «ναυπηγείο των Κουτσολιούτσων» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ