Oι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό δίλημμα μετά το πέρας της πανδημίας: θα εκμεταλλευτούν την ανάκαμψη της αγοράς με αύξηση των τιμών τους ή όχι; 

Θα υπάρξει πιθανά μια μαζική εισροή καταναλωτών προς καταστήματα όπως τα κομμωτήρια, τα εστιατόρια και τα τουριστικά γραφεία – και όχι μόνον – όταν σταματήσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, λόγω της -μέχρι τώρα- περιορισμένης κατανάλωσης  μετά από ένα χρόνο αποταμιεύσεων.

Μερικοί οικονομολόγοι αναμένουν πως αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. Οι αποδόσεις των ομολόγων και ο γενικός δείκτης του πληθωριστικού ρίσκου αυξάνονται παγκοσμίως. Οι τιμές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, δύο χώρες όπου ο εμβολιασμός προχωρά με γοργό ρυθμό, αυξάνονται επίσης.

Αν και τα δεδομένα της ευρωζώνης υποδεικνύουν την μεγαλύτερη πληθωριστική αύξηση το περασμένο έτος (στο 0,9%), οι προοπτικές για μια γενική και ολική ανάκαμψη στις τιμές έχουν περιοριστεί λόγω της καθυστέρησης στους εμβολιασμούς και των εκατομμυρίων χαμένων  θέσεων εργασίας.

“Η κατάσταση είναι περίεργη. Ζούμε με την ελπίδα και το άγχος την ίδια στιγμή”, ανέφερε ο Χρήστος Πάσχος, ξενοδόχος στην Αμοργό, ο οποίος μείωσε τις τιμές των δωματίων κατά 15% πέρυσι για να εξισορροπήσει τον ισολογισμό του. “Αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε να κρατήσουμε τις τιμές στα επίπεδα του 2020. Πρέπει να δούμε ποια θα είναι η ζήτηση”, ανέφερε.

Οι οικονομολόγοι μιλούν για μια ανάκαμψη με μορφή “Κ” (K-shaped recovery) όπου μερικοί τομείς ανακάμπτουν και άλλοι παραμένουν στάσιμοι. Η κυβερνητική βοήθεια διαφέρει από χώρα σε χώρα ενώ τα πλάνα για την τροφοδότηση των τομέων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ δεν έχουν αποφασιστεί.

Τα δεδομένα μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών δείχνουν διαφορετικές πορείες. Τα κομμωτήρια έχουν αυξήσει τις τιμές τους, τα ξενοδοχεία τις έχουν μειώσει, και τα εστιατόρια παραμένουν σταθερά.

Το επιχείρημα πως οι τιμές θα αυξηθούν λόγω της κυβερνητικής παρεμβατικότητας μέσω της εισροής ρευστού στην οικονομία συνεχίζεται, ιδιαίτερα μετά τις αναταράξεις που επιφέρουν τα ράλι των κρυπτονομισμάτων και τα οργανωμένα bets στα χρηματιστήρια μέσω των fora του Reddit.

Τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει οι καταναλωτές – όσοι μπόρεσαν και κράτησαν τις θέσεις εργασίας τους στην πανδημία χωρίς να έχουν τόσα έξοδα – μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των τιμών μέσω του… άκρατου καταναλωτισμού. Ανάλυση του Bloomberg Economics και της Maeva Cousin υποδεικνύει αύξηση 300 δισ ευρώ των αποταμιεύσεων το προηγούμενο έτος. Ο Μαναμπές Τσάτερτζι του τουριστικού γραφείου PlanReisen της Φρανκφούρτης ήδη αναφέρει πως “παρατηρούμε μια τεράστια δίψα για ταξίδια. Οι τιμές δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης πολύ συχνά”.

Η TUI AG ανέφερε τον Φεβρουάριο πως οι τιμές των ταξιδίων το καλοκαίρι είναι 20% υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές του 2019. Ο CEO, Φριτς Τζάουσεν, ανέφερε πως αυτό αποτελεί ένδειξη των αποταμιεύσεων των καταναλωτών.

Παρόλα αυτά οι αποταμιεύσεις αυτές είναι άνισα κατανεμημένες και η ανασφάλεια στον εργασιακό χώρο βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο. Η ΕΚΤ από την πλευρά της αναμένει αύξηση στις τιμές η οποία θα ακολουθηθεί από εξομάλυνση, σε μερικούς τομείς. Προβλέπει μέσο πληθωρισμό του 1% φέτος, με αύξηση στο 1,4% το 2023, πολύ χαμηλότερα από τον πληθωριστικό στόχο του “κοντά στο 2%”. Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε χαρακτηριστικά πως “θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να ανησυχήσουμε για την αύξηση του πληθωρισμού”.

Διαβάστε ακόμη:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: 1,5  δισ. ευρώ ακόμα και… όποιος αντέξει το 2021

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι πάνε ταμείο 26/2 και πότε καταβάλλονται οι αναστολές Φεβρουαρίου

Με «διαβατήριο» εμβολιασμού οι κρουαζιέρες το 2021