Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε για δεύτερο μήνα τον Φεβρουάριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι αφήνει πίσω της την ύφεση.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση  με τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την αύξηση που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για να δείξουν αύξηση 0,3%.

Τα στοιχεία προστίθενται στις ενδείξεις ότι η οικονομία αποκτά δυναμική, αφού διολίσθησε σε μια ρηχή τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού και επιτοκίων. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο θα ξεπεράσει το 0,1% που προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας.

“Αν και αναμένουμε μια καλύτερη οικονομική ανάκαμψη από ό,τι οι περισσότεροι, αμφιβάλλουμε ότι θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού (και των επιτοκίων), όπως φαίνεται να συμβαίνει στις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Paul Dales, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για το Ηνωμένο Βασίλειο. “Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι, αφού διήρκεσε μόλις δύο τρίμηνα και περιελάμβανε συνολική πτώση του ΑΕΠ μόλις 0,4% περίπου, η ύφεση έληξε το τέταρτο τρίμηνο”.

Η μεταποίηση σημείωσε άλμα 1,2% τον περασμένο μήνα, μια πολύ ισχυρότερη του αναμενόμενου, ενώ οι υπηρεσίες επεκτάθηκαν κατά 0,1%. Οι κατασκευές υποχώρησαν κατά 1,9%, συγκρατούμενες από τον υγρό καιρό.

Τι λέει το Bloomberg Economics 

“Η αύξηση του ΑΕΠ τον Φεβρουάριο αφήνει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ακόμα κι έτσι, παραμένουμε της άποψης ότι η ανάκαμψη φέτος θα είναι αρκετά υποτονική, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως τώρα στον αποπληθωρισμό. Αυτό θα πρέπει να βοηθήσει την Τράπεζα της Αγγλίας να προβεί στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της ήδη τον Ιούνιο”.

Διαβάστε ακόμη

Βίλα Βγενόπουλου: Στις 15 Μαΐου ο επαναληπτικός εκούσιος πλειστηριασμός (pics)

Ο χαμογελαστός Κολωνακιώτης καταπίνει τον θυμωμένο μπουμπουριστό, έκλεισε το deal της Κέρκυρας, η Prodea πυργοδέσποινα στο Ελληνικό και το… mon amour γράμμα στον ΑΔΜΗΕ

Ξεκινούν με… ψιλά γράμματα τα νέα μέτρα για τα Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ