Καθώς η κρίση στην Ουκρανία εντείνει ακόμα περισσότερο την πίεση στις παγκόσμιες αγορές, τα κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται από τα πλέον ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, κινδυνεύουν να γίνουν απλώς ένα προσωρινό καταφύγιο για τους επενδυτές.

Τις πρώτες ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι επενδυτές στράφηκαν στα κρατικά ομόλογα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο Bloomberg οι στρατηγικοί αναλυτές, πρόκειται για μια προσωρινή ανακούφιση για τα ομόλογα, καθώς η ανησυχία για την εκτόξευση του πληθωρισμού αναμένεται να επιστρέψει δυναμικά.

Οι επενδυτές αναζήτησαν εναλλακτικά «καταφύγια», με την Goldman Sachs να στρέφει το βλέμμα στα περιφερειακά ασιατικά χρηματιστήρια , την Standard Chartered να ποντάρει στο δολάριο και την JPMorgan να «βλέπει» τον χρυσό.

«Οι συσχετίσεις που παραδοσιακά είχαν τα ομόλογα δεν υφίστανται πλέον και η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν οι αγορές επικεντρωθούν ακόμη περισσότερο στην προοπτική του πληθωρισμού», δήλωσε ο Κέρι Κρέγκ, στρατηγικός αναλυτής διεθνών αγορών της JPMorgan AM στη Μελβούρνη. «Οι αγορές ομολόγων επηρεάζονται σε όλον τον κόσμο».

Για τους επενδυτές, ο μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος από μια κλιμακούμενη σύγκρουση είναι η περαιτέρω άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, γεγονός που θα πυροδοτήσει περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού τη στιγμή μάλιστα που η ανησυχία και ο φόβος εντείνονται. Τα παραπάνω αυξάνουν την πίεση στους κεντρικούς τραπεζίτες να αυξήσουν τα επιτόκια και λειτουργεί ως «άγκυρα» για τα ομόλογα.

Πώς η κρίση μπορεί να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό

Οι ταύροι του δολαρίου

Λίγα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να αντικαταστήσουν το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα το αποτελεί από τα πιο ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές, υποστηρίζουν οι αναλυτές.Κατά το προηγούμενο έτος είχε την καλύτερη επίδοση σε σχέση με τα top 10 νομίσματα, καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων ενισχύουν την απήχησή του.

«Το δολάριο καθίσταται το πιο σταθερό, ασφαλές καταφύγιο των G-10 κάθε φορά αυξάνονται οι εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας», έγραψε την Τετάρτη ο Στίβεν Ενγκλάντερ της Standard Chartered. Η λίρα, το ελβετικό φράγκο και το γεν είναι οι επόμενες καλύτερες νομισματικές επιλογές, προσθέτει.

Η μετοχές

Η κλιμακούμενη κρίση αυξάνει περαιτέρω την πιθανότητα μεγαλύτερης αστάθειας σε μια ήδη ταραγμένη αγορά, σύμφωνα με τον αναλυτή της Sanford C Bernstein, Ρουπάλ Αργκαβάλ.

«Βρισκόμαστε σε μια ενδιαφέρουσα εξισορρόπηση πολλαπλών δυνάμεων: αυξημένη αβεβαιότητα πολιτικής και αυξανόμενος γεωπολιτικός κίνδυνος σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού και αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων της Fed», είπε. «Πιστεύουμε ότι το καλύτερο μέρος για να «κρυφτείς» αυτή τη στιγμή είναι σε μετοχές που παρέχουν ισορροπία μεταξύ χαμηλής μεταβλητότητας, υψηλής απόδοσης και υψηλής ποιότητας».

Για την Goldman, η ισορροπία αυτή περιλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο κινεζικών μετοχών, μετοχών της Νοτιοανατολικής Ασίας και μετοχές αυστραλιανών μετοχών.

«Διαπιστώνουμε ότι οι ασιατικές περιφερειακές αγορές τείνουν να παρουσιάζουν να επηρεάζονται λιγότερο από τις παγκόσμιες αγορές κατά τη διάρκεια γεωπολιτικών εντάσεων και αστάθειας.

«Χρυσή» ευκαιρία

Η Banque Syz και η JPMorgan Asset στρέφονται στον χρυσό για ασφάλεια. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου βρίσκεται σε υψηλό έτους σημειώνοντας άνοδο 6% φέτος. Η ελβετική ιδιωτική τράπεζα αγοράζει το πολύτιμο μέταλλο ως ανάχωμα σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο στην Ουκρανία.

Τα ομόλογα

Ωστόσο, τα ομόλογα θα εξακολουθούν να αποτελούν ασφαλές καταφύγιο. Η σοβαρότητα και η διάρκεια της σύγκρουσης θα καθορίσει εάν το sell-off στα ομόλογα θα κλιμακωθεί  ή θα αποτελέσουν ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, υποστηρίζει το Ινστιτούτο Επενδύσεων Wells Fargo.

Διαβάστε ακόμα:

Goldman Sachs: Τι σημαίνει η σύγκρουση στην Ουκρανία για επιτόκια και οικονομίες

Έκτακτη σύγκληση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σκάνδαλο εξαπάτησης μικροεπενδυτών μέσω call centers «σκιά» πάνω από το φιάσκο της …Rocket