Η Goldman Sachs αξιολογεί τι σημαίνει η σύγκρουση σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων αναφέροντας πως «οι εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν ωθήσει τον δείκτη γεωπολιτικού κινδύνου της Fed σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά οι όποιες άμεσες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία θα πρέπει να είναι περιορισμένες, διότι οι εμπορικοί δεσμοί είναι αδύναμοι και οι τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να επηρεαστούν πολύ λιγότερο στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη».

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα βλέπει μια αύξηση κατά 10 δολάρια το βαρέλι στην τιμή του πετρελαίου κάτι που αυξάνει τον πυρήνα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά 3,5 μ.β. και τον πληθωρισμό σε επίπεδο τιμών κατά 20 μ.β., αλλά μειώνει αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Το πλήγμα σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσε να είναι κάπως μεγαλύτερο εάν ο γεωπολιτικός κίνδυνος αυστηροποιήσει σημαντικά τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και αυξήσει την αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις. Ο συνδυασμός του ανοδικού κινδύνου πληθωρισμού και του καθοδικού κινδύνου ανάπτυξης έχει μικτές επιπτώσεις για τη νομισματική πολιτική.

Ιστορικά, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν μερικές φορές επιλέξει να καθυστερήσουν τις σημαντικές αποφάσεις πολιτικής μέχρι η αβεβαιότητα που περιβάλλει τους γεωπολιτικούς κινδύνους μειωνόταν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως μετά την 11η Σεπτεμβρίου ή κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η  Federal Open Market Committee (FOMC)  μείωσε το επιτόκιο κεφαλαίων.

Η τρέχουσα κατάσταση διαφέρει από τα προηγούμενα επεισόδια, λέει η GS, όταν τα γεωπολιτικά γεγονότα οδήγησαν τη Fed να καθυστερήσει τη σύσφιξη ή να χαλαρώσει, επειδή ο κίνδυνος πληθωρισμού δημιούργησε ένα ισχυρότερο και πιο επείγοντα λόγο για τη Fed να συσφίξει σήμερα απ’ ό,τι υπήρχε στο παρελθόν. Με ορισμένες ενδείξεις προβληματικής δυναμικής των μισθών-τιμών να αναδύονται και τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό που είναι ήδη υψηλές, οι περαιτέρω αυξήσεις των εμπορευμάτων μπορεί να είναι πιο ανησυχητικές από ό,τι συνήθως.

Καταλήγοντας η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι «κατά συνέπεια, δεν αναμένουμε ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος θα εμποδίσει τη FOMC να αυξήσει σταθερά κατά 25 μονάδες βάσης στις  προσεχείς συνεδριάσεις, αν και πιστεύουμε ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα μειώνει περαιτέρω τις πιθανότητες μιας αύξησης 50 μ.β. το Μάρτιο».

Διαβάστε ακόμη

«Mατώνουν» οι αγορές από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σκάνδαλο εξαπάτησης μικροεπενδυτών μέσω call centers «σκιά» πάνω από το φιάσκο της …Rocket

Τα παράπονα του Τριωδίου στο ΚΙΝΑΛ, οι τοίχοι με τα αυτιά στα πλουσιόσπιτα, ο γάμος ΑΝΕΚ – Attica Group και τα όνειρα των «Μπάκων» στην κινητή τηλεφωνία