Εάν ιστορία, είναι κάτι που πρέπει να περάσει, η πιο ασταθής περιοχή της Ευρώπης βρίσκεται σε μια ακόμα επισφαλή περίοδο και οι επιπτώσεις θα μπορούσαν και πάλι να έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μετά από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών και εχθρότητας οι οποίες απορρέουν από τους πολέμους που οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τον τελικό διαμελισμό της πριν από μια δεκαετία, όταν οι Κοσοβάροι κήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Ένα βασικό συστατικό της προτεινόμενης συμφωνίας είναι η ανταλλαγή εδαφών στις δυο επικράτειες, ώστε να επιτρέπουν σε άτομα της ίδιας εθνικότητας να ζουν μαζί.

Ωστόσο, καθώς ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο ομόλογός του από το Κοσσυφοπέδιο, Χασίμ Θάτσι, προετοιμάζονται για τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, η ίδια η έννοια της συμφωνίας για ανταλλαγές εδαφών προκαλεί φόβο σε διπλωματικούς κύκλους από τη Μόσχα ως την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο και το Πεκίνο. Όπου κάποιοι ισχυρίζονται ότι βλέπουν μια ευκαιρία για μόνιμη ειρήνη, άλλοι θεωρούν την πρόταση ανταλλαγής εδαφών ως απαράδεκτο κίνδυνο στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου η πιο αιματηρή σύγκρουση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εξαπλώθηκε και κατακυριάρχησε την περιοχή καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1990.

Η πρόταση, η οποία θεωρείται ότι κερδίζει έδαφος, επέφερε επίσης κύματα σοκ σε ολόκληρη την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ενώ ορισμένες χώρες της περιοχής έχουν προχωρήσει στη διαδικασία ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, η Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία παραμένουν σε ευμετάβλητη κατάσταση, καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις χάνουν την επιρροή και οι εθνικιστικές δυνάμεις ενδυναμώνονται σε όλη την ήπειρο.