Bloomberg

Απανωτά χτυπήματα για τον Ερντογάν: Kαταγγελίες αρχιμαφιόζου για δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών

  • newsroom


Πώς εμπλέκεται η Βενεζουέλα και η Κολομβία - Η διπλή πρόκληση για τον Τούρκο Πρόεδρο

Σε ιστορικό χαμηλό κυμαίνεται η δημοτικότητα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και με τα ποσοστά του κόμματός του, ΑΚΡ. Η δυσαρέσκεια πολιτών και υποστηρικτών – που δεν είναι σύμφωνοι πια με τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης κυρίως όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας – είναι πλέον εμφανής.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο σχετική δημοσκόπηση, μεγάλη ομάδα υποστηρικτών του Ερντογάν έχει πλέον λάβει αποστάσεις από το κυβερνών κόμμα. Μέχρι στιγμής όμως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους γεγονός που αποδεικνύει ότι ούτε αυτά από την πλευρά τους μπορούν να εκφράσουν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις για το μήνα Απρίλιο, το AKP συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 27%, το χαμηλότερο από την ίδρυση του κόμματος. Συγχρόνως και η ψαλίδα της δημοτικότητας μεταξύ του Ερντογάν και των πιθανών αντιπάλων του σε επικείμενες προεδρικές εκλογές μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Πιο αναλυτικά μάλιστα, το 17% των πολιτών που ψήφισαν το κόμμα του Ερντογάν στις γενικές εκλογές του 2018 δηλώνουν ότι δεν θα το ψηφίσουν ξανά, σύμφωνα με έρευνα του Turkiye Raporu. Πάντως, αν και η υποστήριξη προς το πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου έχει μειωθεί αισθητά, ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δεν ξεπερνά το 15%.

Διπλή πρόκληση για τον Ερντογάν

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι καταγγελίες Τούρκου αρχιμαφιόζου έχουν προκαλέσει οργή στην τουρκική κυβέρνηση και έντονο πονοκέφαλο στον πρόεδρο Ερντογάν καθώς οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως μπορούν να βλάψουν και να αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητά του. Ειδικότερα, ο Σεντάτ Πεκέρ, Τούρκος αρχιμαφιόζος από τη σουίτα του ξενοδοχείου του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε συνέχειες μέσω Youtube, προχωρά εδώ και εβδομάδες σε απίστευτες καταγγελίες που επιβαρύνουν ανθρώπους του στενότατου περιβάλλοντος του Τούρκου προέδρου. Πρόκειται για έναν μακρύ κατάλογο κατηγοριών, για βιασμούς, δολοφονίες, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, κατάχρηση εξουσίας, συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων και πολλά άλλα.

Μάλιστα, σε ένα από τα βίντεο ο Σεντάτ Πεκέρ εμπλέκει το όνομα του γιου του πρώην πρωθυπουργού Μπεναλί Γιλντιρίμ, και πλέον δεξί χέρι του Ερντογάν. Καταγγέλλει πως εμπλέκεται σε δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών. Ισχυρίζεται μάλιστα, πως είχε μεταβεί στη Βενεζουέλα για να διευκολύνει τις διαδικασίες προκειμένου να φτάσει φορτίο με ναρκωτικά στην Τουρκία από την Κολομβία. Ο Μπεναλί Γιλντιρίμ κάνει λόγο για συκοφαντίες και ψέματα.

«Ο πρόεδρος βρίσκεται σε ένα ιστορικό δίλημμα» δηλώνουν ειδικοί «Θα είναι το μεγαλύτερο λάθος του αν προσπαθήσει καλύψει τη συγκεκριμένη υπόθεση.».

Διαβάστε ακόμη:

Τhink Silicon: Η νέα επένδυση που τοποθετεί την Ελλάδα στο χάρτη της τεχνολογικής πρωτοπορίας

O Rafa Nadal μιλά για το Sani Resort στη Χαλκιδική (vid)

Σταϊκούρας: Από σήμερα οι φορολογικές δηλώσεις – Αύριο οι αποζημιώσεις για τα ενοίκια Απριλίου