Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδιωξε έναν ακόμη αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, στην τελευταία από τις απρόσμενες αποφάσεις του φέτος για την αναδιάρθρωση της ηγεσίας της τράπεζας. Η κίνηση έρχεται δύο μήνες αφότου ο Ερντογάν απέλυσε τον τρίτο επικεφαλής της τράπεζας σε λιγότερο από δύο χρόνια, τον Naci Agbal, σε μια ενέργεια που εξέπληξε τους επενδυτές.

 Στο τελευταίο ανασχηματισμό, ο Semih Tumen, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο TED της Άγκυρας, διορίστηκε αναπληρωτής κυβερνήτης την Τρίτη, αντικαθιστώντας τον Oguzhan Ozbas, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα. Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει ανορθόδοξες θεωρίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τον αντίκτυπό της στον πληθωρισμό, είχε αντικαταστήσει επίσης τον αναπληρωτή κυβερνήτη Murat Cetinkaya τον Μάρτιο.

Η υποστήριξη για το κόμμα του Ερντογάν σημείωσε χαμηλό ρεκόρ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εν μέσω απογοήτευσης για τον χειρισμό της οικονομίας από την κυβέρνηση. Η απόφαση να απολύσει τον Agbal, ο οποίος είχε επιδιώξει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, προκάλεσε μια γρήγορη αντιστροφή του επενδυτικού ενθουσιασμού. Η λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 14% έναντι του δολαρίου από τότε που απολύθηκε.

Ο Tumen αποτελεί το τρίτο μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής που διορίζεται από τον Ερντογάν φέτος, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη Sahap Kavcioglu, ο οποίος δεν διαθέτει εμπειρία νομισματικής πολιτικής. Τέσσερα από τα επτά μέλη έχουν λιγότερο από ένα χρόνο εμπειρίας στη δουλειά τους.

Ο Οζμπάς είχε διοριστεί τον Ιούλιο του 2019, όταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ γαμπρός του Ερντογάν, ήταν υπουργός Οικονομικών. Τον Νοέμβριο, επέκρινε τις πολιτικές της Κεντρικής Τράπεζας υπό τον πρώην κυβερνήτη Murat Uysal, για τον οποίο εργάστηκε ως αναπληρωτής, λέγοντας ότι η αυστηρότερη πολιτική προς τα τέλη του περασμένου έτους “περιόριζε άσκοπα τη νομισματική στάση”.

Διαβάστε ακόμη

Το γράμμα του Στουρνάρα, η περιπέτεια της Καψή, η ώρα της κρίσης για Εγνατία κι ο Αμερικανός που είδε τον Πρωθυπουργό

Alpha Bank: Πάνω από €23 δισ. οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων το διάστημα 2017-2022

Ποιοι απαλλάσσονται φέτος από τις e-αποδείξεις – Ποιοι γλιτώνουν το πρόστιμο