Η αγαπημένη ιταλική πίτσα μόλις έγινε αισθητά πιο ακριβή, με το μέσο κόστος μιας απλής «Μαργαρίτας» να αυξάνεται σχεδόν κατά 30% τον Δεκέμβριο από πέρυσι.

Αυτό ξεπερνά κατά πολύ το ποσοστό πληθωρισμού 12,3% του περασμένου μήνα, ο οποίος οφείλεται στην αύξηση της ενέργειας και των τροφίμων. Ακόμα και μετά από 75 δισεκατομμύρια ευρώ του κρατικού ταμείου που δαπανήθηκαν για να βοηθήσουν τους Ιταλούς με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος, φαίνεται τελικά πως δεν ήταν αρκετά όσο αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων.

Η ανάλυση του αγαπημένου παραδοσιακού ιταλικού φαγητού αποκαλύπτεται από το νέο μηνιαίο Pizza Margherita Index του Bloomberg, το οποίο στοχεύει στο να παρέχει μια εικόνα για την σοκαριστική αύξηση κόστους ζωής για τους Ιταλούς, αξιολογώντας τα συστατικά της προετοιμασίας ενός εκ των πιο γνωστών και απλών γευμάτων της χώρας.

Συγκεντρώνοντας δεδομένα από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικών και το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, ο μετρητής παρακολουθεί τις αυξανόμενες τιμές των βασικών συστατικών – αλεύρι, ντομάτες, τυρί μοτσαρέλα και ελαιόλαδο. Υπολογίζεται επίσης η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για το μαγείρεμα μιας πίτσας με οικιακό ηλεκτρικό φούρνο.

Το κόστος κατασκευής μιας πίτσας στο σπίτι έχει αυξηθεί πολύ σε σχέση με μια έτοιμη. Η τιμή για αυτό το είδος είναι αυξημένη κατά μόλις 9,9%.

Εκτός από την ενέργεια, το πιο απότομο άλμα στο κόστος του δείκτη ήταν για τη μοτσαρέλα – σχεδόν 27% την ίδια περίοδο – και το αλεύρι, που αυξήθηκε λίγο λιγότερο από 22%. Αυτά και τα άλλα συστατικά είναι αρκετά κοινά είδη στο καλάθι αγορών ενός τυπικού νοικοκυριού, ακόμα κι αν δεν αφιερώνουν όλοι χρόνο για να φτιάξουν πίτσα στο σπίτι.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές πίτσας, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής ποικιλίας με πολύ λεπτό ζυμάρι και του χοντρού ζυμαριού της Νέας Υόρκης. Ακόμα κι έτσι, οι Ναπολιτάνοι ισχυρίζονται ότι η δική τους ανήκει σε μια δική τους τάξη.

Υποστηρίζοντας αυτόν τον ισχυρισμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε την πίστα ναπολιτάνα ως Ειδικό Παραδοσιακό Προϊόν Εγγυημένο. Αυτή η ονομασία απαιτεί ξυλόφουρνο στους 485 βαθμούς Κελσίου (905 Φαρενάιτ), διασφαλίζοντας ότι η κρούστα έχει ύψος τουλάχιστον 1-2 εκατοστά και χρησιμοποιώντας μόνο συγκεκριμένα προϊόντα όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκο βασιλικό, βουβαλίσια μοτσαρέλα ή παραδοσιακή τοπική μοτσαρέλα και ντόπιες ντομάτες.

 

Διαβάστε ακόμη

Προς νέα μείωση το όριο για τις συναλλαγές με μετρητά

Πότε οι τράπεζες δεν θα υποχρεούνται να αποζημιώνουν τα θύματα phishing

Κεν Γκρίφιν – Citadel: Ο νέος βασιλιάς των επενδύσεων – Πώς πέτυχε απόδοση άνω του 38%