Την αποχώρησή του από τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) τον επόμενο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ο Τόμας Τζόρνταν, ο οποίος παρέμεινε πάνω από 10 χρόνια και περισσότερο από κάθε άλλον προκάτοχό του σε αυτήν τη θέση και συνέδεσε το όνομά του με μερικές από τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας της χώρας.

Η χρονική στιγμή αυτής της αποχώρησης συμπίπτει με το κλείσιμο μιας περιόδου κατά την οποία η SNB βρέθηκε στο επίκεντρο της νομισματικής και τραπεζικής αναταραχής που συντάραξε το παγκόσμιο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ποιος θα τον διαδεχθεί, ωστόσο, βάσει της προηγούμενης πρακτικής, πιθανότερος υποψήφιος είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος της τράπεζας, Μάρτιν Σλέγκελ, έγραψε το Bloomberg.

Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι όποιος κι αν πάρει τη σκυτάλη από τον Τόμας Τζόρνταν θα αναλάβει ένα ίδρυμα που παραμένει ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση ενός από τα νομίσματα με τις περισσότερες συναλλαγές στον κόσμο και το οποίο έχει αντιμετωπίσει την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού αποφεύγοντας τα υψηλά που παρατηρήθηκαν σε άλλες ισχυρές οικονομίες.

Η αναχώρηση του 61 ετών Τζόρνταν δεν θα μπορούσε να μην δημιουργήσει θόρυβο και συζητήσεις στους οικονομικούς κύκλους.

Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους γνωστούς και με μεγαλύτερη επιρροή δημόσιους αξιωματούχους της, έχοντας καθοδηγήσει την οικονομία μέσα από την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Αφαίρεσε το πλαφόν στο φράγκο τον Ιανουάριο του 2015, υιοθέτησε το χαμηλότερο επιτόκιο στον κόσμο και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πιστωτική κρίση με επίκεντρο την Credit Suisse πέρσι.

Για μια πολύ δύσκολη αντικατάσταση έκανε λόγο ο Karsten Junius, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής οικονομικής και στρατηγικής έρευνας στην Bank J. Safra Sarasin στη Ζυρίχη. «Αλλά ίσως το τέλος της εποχής του είναι επίσης μια ευκαιρία να διευρυνθεί η λήψη αποφάσεων στην SNB», συμπλήρωσε με νόημα.

Γέννημα θρέμμα Ελβετός, οικονομολόγος με σπουδές στο Χάρβαρντ και στέλεχος με σταδιοδρομία στην SNB, ανέλαβε τον ανώτατο αξίωμα στην τράπεζα το 2012 όταν ο πρώην πρόεδρος Philipp Hildebrand παραιτήθηκε εν μέσω ενός σκανδάλου συναλλαγών με συνάλλαγμα. Και η δική του θητεία, όμως, αντιμετώπισε πολλές δύσκολες περιόδους.

Με την κρίση χρέους της Ευρώπης να μαίνεται δίπλα στα σύνορα της Ελβετίας, κράτησε το ανώτατο όριο νομισμάτων που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του μέχρι που μια ασταμάτητη εισροή χρημάτων σε φράγκο τον ανάγκασε να εγκαταλείψει απότομα την πολιτική το 2015, προκαλώντας σεισμό στην παγκόσμια αγορά.

Πέρυσι, βρέθηκε για άλλη μια φορά στο μάτι του κυκλώνα, καθώς η Credit Suisse αποτέλεσε το επίκεντρο της τραπεζικής αναταραχής που είχε εξαπλωθεί από τις ΗΠΑ και επέβλεψε ο ίδιος τη διάσωσή της από την UBS, κληροδοτώντας ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα μιας από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης το οποίο κυριαρχείται πλέον από μια μεγάλη τράπεζα.

Επί τον ημερών του, η SNB αύξησε επίσης επιθετικά τα επιτόκια ακόμη και πριν το πράξει η ΕΚΤ το 2022, τερματίζοντας πολλά χρόνια αρνητικών επιτοκίων.

Αν και η αποχώρηση προκαλεί έκπληξη, δεν είναι ασυνήθιστο για τους προέδρους της SNB να παραιτούνται από μόνοι τους σε μια χώρα όπου δεν υπάρχουν όρια θητείας για τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών. Η θητεία του είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση το 2021, αφού αποχώρησε προσωρινά από τα καθήκοντά του για ιατρικούς λόγους, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

«Έχοντας αντιμετωπίσει τις διάφορες προκλήσεις των τελευταίων ετών, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να παραιτηθώ», ανακοίνωσε ο Τζόρνταν.

Διαβάστε ακόμη

POS: Μετά την παράταση έρχονται και μειώσεις για μικροποσά

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Θα «πνιγούμε» στα σκουπίδια

Πλειστηριασμοί: Με βαπόρι και… Μύκονο τα επόμενα σφυριά (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ