Τσουχτερούς φόρους καλούνται να πληρώσουν φέτος πάνω από 700.000 επαγγελματίες, με εξαίρεση όμως τους νέους επαγγελματίες, και συγκεκριμένα όσους προχώρησαν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας από το 2021 και μετά. Το νέο σύστημα προσδιορίζει τεκμαρτά τον φόρο των επαγγελματιών, εξαιρεί όμως τους νέους επαγγελματίες, προβλέπει φορολόγηση με μειωμένο συντελεστή 4,5% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, μείωση στο μισό της προκαταβολής φόρου και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Απαραίτητη προϋπόθεση, η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας να πραγματοποιήθηκε τα έτη 2021, 2022 ή 2023.

Ο αγώνας των φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει και οι επαγγελματίες μπορούν να περιμένουν τα εξής «δώρα» από την Εφορία:

Απαλλαγή από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα: Οι νέοι επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητάς τους απαλλάσσονται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. Θα φορολογηθούν με βάση τα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση. Ειδικότερα, από το τεκμαρτό εισόδημα θα εξαιρεθούν φέτος όσοι έκαναν έναρξη εργασιών το 2021, το 2022 ή το 2023. Οι επαγγελματίες που άνοιξαν βιβλία το 2022 θα απαλλαγούν και το 2025 από το τεκμήριο εισοδήματος, ενώ οι νέοι επαγγελματίες του 2023 θα εξαιρεθούν φέτος και για άλλα δύο χρόνια, το 2025 και το 2026.

Μειωμένος φορολογικός συντελεστής: Οι φορολογούμενοι που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος το 2023 αλλά και όσοι έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η Ιανουαρίου του 2021 και μετά, δηλαδή όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 τρία έτη λειτουργίας, δικαιούνται μειωμένο κατά 50% φορολογικό συντελεστή. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% αντί 9%. Ωστόσο, για να μειωθεί στο μισό ο φόρος θα πρέπει το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα να ήταν μέχρι 10.000 ευρώ το 2023. Ειδικότερα, οι επιτηδευματίες που έκαναν έναρξη εργασιών το 2022 θα φορολογηθούν με τον μισό εισαγωγικό συντελεστή της κλίμακας για τα κέρδη του 2023 που θα δηλωθούν φέτος και για τα κέρδη του 2024, ενώ όσοι έκαναν έναρξη το 2023 θα φορολογούνται με συντελεστή 4,5% για τα φορολογικά έτη 2023, 2024 και 2025. Αντίθετα, όσοι έκαναν έναρξη εργασιών το 2020 ή σε προηγούμενα έτη, εξάντλησαν την τριετία των μειωμένων συντελεστών και φέτος θα φορολογηθούν για τα κέρδη του 2023 με ολόκληρο τον συντελεστή, δηλαδή 9%, ενώ υπάγονται και στο νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. Το όριο των ακαθάριστων εσόδων που ορίζεται σε 10.000 ευρώ, προκειμένου ο επιτηδευματίας να απολαμβάνει την προνομιακή φορολογική μεταχείριση για την πρώτη τριετία της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, λειτουργεί ως ταβάνι του δηλούμενου τζίρου, καθώς ακόμη και ένα ευρώ να δηλώσει παραπάνω ο επαγγελματίας χάνει την έκπτωση φόρου.

Μειωμένη προκαταβολή φόρου: Ολοι όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα κερδίσουν μείωση κατά 50% στην προκαταβολή φόρου.

Κουρεμένο τέλος επιτηδεύματος: Οι νέοι επαγγελματίες γλιτώνουν από το τέλος επιτηδεύματος για τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους. Σημειώνεται ότι με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι επαγγελματίες που θα φορολογηθούν με το νέο σύστημα των τεκμηρίων θα διαπιστώσουν ότι το τέλος επιτηδεύματος έχει κουρευτεί κατά 50%. Από 650 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 325 ευρώ, ενώ για κάθε υποκατάστημα το τέλος έχει μειωθεί στα 300 από τα 600 ευρώ. Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί, τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2025 δεν θα έχουν τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ για τις επιχειρήσεις θα αποφασιστεί στο τέλος της κυβερνητικής τετραετίας και ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος μπορεί να γίνει με 8 μηνιαίες δόσεις από τέλος Ιουλίου έως και τέλος Φεβρουαρίου 2025. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα παραταθεί, εντός του Ιουλίου είναι το πιο πιθανό να δοθεί η δυνατότητα καταβολής δύο δόσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Με βάση τον νέο Κώδικα, από φέτος οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κερδίσουν έκπτωση 3% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου ακόμα κι αν εξοφληθεί τέλη Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμη 

Το κρίσιμο 6μηνο της οικονομίας: Πρώτα πλεονάσματα και μετά παροχές

Ποιοι είναι οι 10 billionaires της Κύπρου – Οι Ρώσοι, ο Ινδός, ο Νορβηγός, ο Ισραηλινός και τα διαβατήρια (pics)

Curity Pharma: Φαρμακευτική κάνναβη από τη Λάρισα – Πότε ξεκινά η παραγωγή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ