Το πλαφόν στις τιμές ρωσικού πετρελαίου των G7, της Ευρώπης και της Αυστραλίας δε θα αποδειχθεί αρκετό για να μειώσει αισθητά τα έσοδα του Κρεμλίνου του χρόνου. Οι αναλυτές τονίζουν πως ακόμα κι αν το πλαφόν αυτό οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου εκ μέρους της Ρωσίας, ο Πούτιν έχει αρκετά χρήματα με τα οποία μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτεί την πολεμική του μηχανή.

«Στα $60/βαρέλι, το πλαφόν φαντάζει εξαιρετικά χαλαρό», τόνισε η αναλυτής της Renaissance Capital, Σοφία Ντόνετς, προσθέτοντας πως «πρόκειται για μία τιμή η οποία έχει προβλεφθεί τόσο από τις αγορές όσο και από τον προϋπολογισμό του Κρεμλίνου».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν πως το πλαφόν θα «πνίξει» τη ρωσική πολεμική μηχανή. Οι διπλωμάτες εξασφάλισαν πως το όριο αυτό δε θα είναι τόσο χαμηλό ώστε να οδηγήσει σε άμεση μείωση της ρωσικής πετρελαϊκής παραγωγής, κάτι το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών πετρελαίου παγκοσμίως. Αν και η Ρωσία δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη απάντηση σε ό,τι αφορά το πλαφόν, οι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης έχουν πολλάκις υπογραμμίσει πως οι ροές του πετρελαίου θα ανακατευθυνθούν προς τρίτες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία οι οποίες δεν συμμορφώνονται με το πλαφόν.

Ακόμα και χωρίς το πλαφόν και τους αυστηρούς όρους ασφάλισης των ρωσικών τάνκερ, το Κρεμλίνο ανέμενε μείωση των φορολογικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες της τάξης του 25%, δεδομένης της μείωσης της παραγωγής και της μείωσης των τιμών. Ακόμα, όμως, και εν μέσω ενός πανάκριβου πολέμου, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να υπερκαλύψει το έλλειμμά της μέσω της χρήσης του εθνικού ταμείου πλούτου και του δανεισμού από τις αγορές ομολόγων, όπου οι κυρώσεις δεν προσφέρουν εναλλακτικές στους επενδυτές.

Μία μείωση της τάξης των $10/βαρέλι από τα $70/βαρέλι του προϋπολογισμού θα μειώσει τα έσοδα της κατά 1 τρισ. ρούβλια ($16 δισ.), σύμφωνα με την αναλυτή της Finam, Όλγα Μπελένκαγια. Στην πραγματικότητα, όμως, η διαφορά είναι πολύ μικρότερη, αφού η τιμή που έχει ληφθεί υπόψη στον προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνει επιπλέον κόστη όπως η ασφάλιση και η μεταφορά τα οποία δεν προσμετρώνται στο πλαφόν. «Το έλλειμμα θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση του δανεισμού ή το δημόσιο ταμείο πλούτου», τόνισε η Μπελένκαγια.

Στην πραγματικότητα, εάν το πλαφόν μειώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές το 2023, θα ασκήσει καθοδικές πιέσεις στο ρούβλι, προσφέροντας περαιτέρω ώθηση στον προϋπολογισμό αφού οι φόροι αυτοί επιβάλλονται συνήθως σε δολάρια και ευρώ, των οποίων οι ισοτιμίες ενισχύονται έναντι του ρουβλίου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Νατάλια Λαβρόβα της BCS Financial Group, οι επιπτώσεις του πλαφόν ενδέχεται να μην επηρεάσουν την επίτευξη των οικονομικών στόχων της Ρωσίας το 2023.

Η άποψη του Bloomberg Economics

«Το 2023, τα δημόσια έσοδα της Ρωσίας θα καταγράψουν μείωση της τάξης του 1%. Πιστεύουμε πως η έλλειψη αυτή θα ωθήσει το Κρεμλίνο σε προώθηση στρατηγικής λιτότητας, έτσι ώστε να κρατήσει σταθερό τον πληθωρισμό και τα επίπεδα του δημόσιου χρέους. Αυτό με τη σειρά του θα μειώσει το ΑΕΠ κατά 3%», τόνισε ο Αλεξάντερ Ισάκοφ. 

Σημειωτέον πως η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο προετοιμασμένη όσον αφορά τις κυρώσεις της Δύσης. Το φετινό έλλειμμα, όμως, αναμένεται να αγγίξει το 3,7% του ΑΕΠ, λόγω της αύξησης των εξόδων για τη χρηματοδότηση του πολέμου και της μείωσης των εσόδων από τις κυρώσεις.

Μέχρι τώρα το Κρεμλίνο μπορεί, μεν, να καλύψει το έλλειμμα αυτό, αλλά σύμφωνα με τον Όλεγκ Βιούγκιν, πρώην στέλεχος του ΥΠΟΙΚ της χώρας, η οικονομική πίεση θα αυξηθεί περαιτέρω: «Το κύριο πρόβλημα είναι πως το Κρεμλίνο θέλει να ξοδέψει πολλά περισσότερα από αυτά που μπορεί. Το γεγονός πως έχουν αναγκαστεί να χρησιμοποιήσουν το δημόσιο ταμείο πλούτου αποτελεί ένδειξη πως τα προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει».

Διαβάστε ακόμη:

Trafigura: Η Ευρώπη θα πρέπει να εισαγάγει τεράστιες ποσότητες LNG και το 2023

Ρόμπερτσον (Standard Chartered): Αυτές είναι οι πιθανές «εκπλήξεις» για τις αγορές το 2023

Mega deal για το Nammos – Συνεργασία του Πέτρου Στάθη με την Alpha Dhabi Holding