Το πρωί της 6ης Μάϊου 2023, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα αναχωρήσει από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με μια άμαξα με έξι άλογα, με προορισμό το Αβαείο του Ουέστμινστερ. Η διαδρομή μήκους 2,1 χιλιομέτρων (1,3 μιλίων) δεν τον μεταφέρει απλώς στη στέψη του αλλά αποτελεί ένα στιγμιότυπο της μοναδικής περιουσίας στην κορυφή της οποίας κάθεται τώρα.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια είναι «βασικός μέτοχος» της μεγαλύτερης οικονομικής αυτοκρατορίας παγκοσμίως και case study για το πώς να μένεις στο απυρόβλητο, με όποιον τρόπο κι αν αυξάνεις την περιουσία σου.

Στην πορεία προς την στέψη αν γυρίσει προς τα αριστερά του καθώς η Diamond Jubilee State Coach περνάει στο Mall, θα δει τα κρεμ χρωματιστά αρχοντικά του Carlton House Terrace. Οι μαρμάρινες σκάλες τους, οι αίθουσες χορού και η σαρωτική θέα στο πάρκο Σεντ Τζέιμς τα καθιστούν μεταξύ των πιο επιθυμητών ακινήτων στον κόσμο – και πολλά από αυτά ανήκουν στον ηγεμόνα του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω του Crown Estate.

Το Carlton House Terrace

Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρυά, η πομπή θα στρίψει δεξιά γύρω από την πλατεία Τραφάλγκαρ. Την ώρα που ο νέος βασιλιάς θα βάλει τα παράσημα στο πέτο του αν σκύψει ελαφρά προς το παράθυρο θα αντικρύσει το γραφείο Art-Deco αρχιτεκτονικής κοντά στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων Savoy που υποστηρίζει επίσης το βασιλικό του φέουδο μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ.

Το Δουκάτο του Λάνκαστερ

Η διαδρομή υπογραμμίζει πώς οι δύο κύριες οντότητες που συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του Βρετανού μονάρχη εξυπηρετούν τώρα τον νέο επικεφαλής του οίκου των Ουίνδσορ. Πρόκειται για μια βυζαντινή συλλογή περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνει κοίτη ποταμών, κάστρα και λατομεία ψαμμίτη.

To Kάστρο του Ούινσδορ

Με ιστορία από το 1351, χαρίζουν στον μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου περιουσιακά στοιχεία αρκετά πολύτιμα ώστε να τοποθετήσουν τον Κάρολο Γ΄μεταξύ των 100 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Αλλά η περιουσία πίσω από τον αρχηγό του βρετανικού κράτους είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη των περισσότερων άλλων πλούσιων οικογενειών.

Πρώτον, ο Κάρολος δεν κατέχει προσωπικά τα πιο πολύτιμα βασιλικά περιουσιακά στοιχεία. Η μοναρχία του έθνους και τα υπάρχοντά της -συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων του Στέμματος και της βασιλικής συλλογής έργων τέχνης- ανήκουν στον κυρίαρχο ηγεμόνα, αλλά δεν είναι ιδιωτική τους περιουσία και δεν μπορούν να πωληθούν από αυτούς για προσωπικό όφελος.

Αντίθετα, ο Κάρολος, 74 ετών, δικαιούται ως κυρίαρχος της Βρετανίας ένα κομμάτι του εισοδήματος από το Crown Estate – τη μεγαλύτερη από τις επενδυτικές οντότητες που στηρίζουν τον μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου – καθώς και από το Δουκάτο του Λάνκαστερ.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Κάρολος συνδέεται με περιουσιακά στοιχεία περίπου 17 δισ. λιρών με την καθαρή αξία τους να αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 80% την τελευταία δεκαετία,. Αυτό αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την άνοδο των τιμών γης και ακινήτων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η στέψη «αναδεικνύει το Crown Estate, το οποίο είναι στην πραγματικότητα η GB PLC», δήλωσε ο Τζορτζ Κρος ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου που διδάσκει για την ιστορία τέτοιων βασιλικών τελετών. «Το θέμα είναι να βρεθεί  η Βρετανία στο επίκεντρο όλο το Σαββατοκύριακο».

Για τα επίσημα καθήκοντά τους, η βασιλική οικογένεια χρηματοδοτείται μέσω της Sovereign Grant, ενός ετήσιου εφάπαξ ποσού που προέρχεται από μια συμφωνία του 1760 μεταξύ του μονάρχη και της βρετανικής κυβέρνησης. Συνήθως πρόκειται για το ένα τέταρτο των κερδών από το Crown Estate, στις ιδιοκτησίες του οποίου περιλαμβάνεται η Ρίτζεντ Στριτ, ένας δημοφιλής προορισμός λιανικής πώλησης που περιλαμβάνει καταστήματα μόδας υψηλών προδιαγραφών καθώς και το κατάστημα παιχνιδιών Χάμλεϊς.

Η επιχορήγηση για το έτος έως τον Μάρτιο του 2023 είναι 86,3 εκατ. λίρες, αμετάβλητη από την περίοδο του 2022, όταν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων πήγαινε για τη συντήρηση των βασιλικών ανακτόρων και την αποζημίωση του προσωπικού.

Τα κέρδη από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο κατέχει 18.481 εκτάρια (45.667 στρέμματα) γης σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία, παρέχουν εισόδημα για τον ηγεμόνα του Ηνωμένου Βασιλείου και έχουν συμβάλει στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων άλλων βρετανών βασιλικών.

Ενώ το Δουκάτο του Λάνκαστερ δημοσιεύει μια σειρά ετήσιων λογαριασμών, δεν παρέχει πλήρη ανάλυση των ρυθμίσεων χρηματοδότησης για μεμονωμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Τα οικονομικά της βασιλικής οικογένειας είναι «στο σκοτάδι», δήλωσε η Λόρα Κλάνσι, λέκτορας μέσων ενημέρωσης του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, η οποία έχει ερευνήσει τη μοναρχία της Βρετανίας. «Είναι σαν μια εταιρεία. Οι άνθρωποι δεν τους βάζουν πολύ συχνά σε αυτή την κατηγορία».

Αν και ο Κάρολος δεν έχει προσωπικά στην κατοχή του τη σφαίρα και το σκήπτρο που θα κρατήσει ως μέρος της τελετής στέψης, υπάρχουν πολλά προνόμια για να γίνει κανείς κυρίαρχος της Βρετανίας που είναι πέρα από την εμβέλεια ακόμη και των πλουσιότερων ατόμων του κόσμου.

Ο μονάρχης δεν επιβαρύνεται με φόρο κληρονομιάς για οτιδήποτε λαμβάνει από τον προκάτοχό του, παρέχοντας κίνητρο στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ να μεταβιβάσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πλούτου στον μεγαλύτερο γιο της. Είχε περιουσία τουλάχιστον 450 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από τον θάνατό της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Billionaires Index.

Αυτό προερχόταν σε μεγάλο βαθμό από τη δική της αφορολόγητη κληρονομιά μαζί με μια από τις μεγαλύτερες συλλογές γραμματοσήμων στον κόσμο. Ο συνήθης συντελεστής φόρου κληρονομιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 40%.

H βασίλισσα Ελισάβετ Β’ με το Imperial State Crown, την Σφαίρα και το Σκήπτρο την ημέρα της στέψης της, 2 Ιουνίου 1953.

Ο Κάρολος ανεβαίνει στο θρόνο σχεδόν 50 χρόνια μεγαλύτερος από ό,τι η μητέρα του στην αρχή της βασιλείας της. Αυτό σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει τον προσωπικό του πλούτο κατά τη διάρκεια των έξι δεκαετιών που κατείχε τον τίτλο του πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος λαμβάνει ξεχωριστό εισόδημα μέσω μιας άλλης περιουσίας, του δουκάτου της Κορνουάλης.

Αυτό κατέβαλε περισσότερα από 400 εκατ. λίρες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες από περιουσιακά στοιχεία όπως το γήπεδο κρίκετ του Οβάλ, αγροτικές εκτάσεις, ακόμη και μια φυλακή στο Ντέβον, με τον Κάρολο να χρησιμοποιεί τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον εαυτό του και την οικογένειά του, καθώς και τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Μέρος αυτού του συνολικού ποσού βοήθησε επίσης να χρηματοδοτηθεί ο διακανονισμός του διαζυγίου του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, ύψους πολλών εκατομμυρίων λιρών, κατά τη δεκαετία του 1990. Ο μεγαλύτερος γιος τους, ο Γουίλιαμ, 40 ετών, είναι σήμερα πρίγκιπας της Ουαλίας, ενώ ο νεότερος, ο Χάρι, 38 ετών, δεν υπηρετεί πλέον ως εργαζόμενος βασιλικός και ζει στις ΗΠΑ με τη Μέγκαν Μαρκλ, 41 ετών.

Οικία Σάντρινγκχαμ

Ο Κάρολος, ο οποίος πληρώνει εθελοντικά φόρο εισοδήματος, έχει σήμερα μια προσωπική περιουσία άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων, αν λάβει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της βασίλισσας Ελισάβετ και αποταμιεύσει ένα κομμάτι των ετήσιων εσόδων του από το δουκάτο της Κορνουάλης, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg. Η περιουσία του περιλαμβάνει σήμερα τα κάστρα Σάντρινγκχαμ και Μπαλμόραλ, καθώς και τη γη που περιβάλλει τα κτήματα αυτά.

Άποψη του Κάστρου Μπαλμόραλ και αγαπημένη εξοχική κατοικία της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ Β’

«Ο μονάρχης είναι σε θέση να συσσωρεύει πλούτο όπως και ο διάδοχος του θρόνου», δήλωσε ο Ντέβιντ Χέι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Brand Finance.

Ο Κάρολος έχει ήδη πουλήσει κάποια άλογα που ανήκαν προηγουμένως στη βασίλισσα Ελισάβετ, δίνοντας μια γεύση της κληρονομιάς του από τον προσωπικό πλούτο της μητέρας του, αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες για το τι έλαβε ο Κάρολος από την προσωπική περιουσία της βασίλισσας θα παραμείνουν πιθανότατα μυστικό μαζί με εκείνες των προγόνων της.

Ένας δικαστής του Λονδίνου έχει στην κατοχή του ένα χρηματοκιβώτιο που περιέχει περισσότερους από 30 φακέλους που είναι οι διαθήκες αποβιωσάντων μελών της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας και χρονολογούνται πάνω από έναν αιώνα. Η διαθήκη του πρίγκιπα Φίλιππου, του εκλιπόντος συζύγου της βασίλισσας που πέθανε το 2021, πρόκειται να παραμείνει σφραγισμένη για σχεδόν έναν αιώνα.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην ίδια τη μοναρχία δεν θα περιλαμβάνονται, φυσικά. Ακίνητα όπως το Κάστρο του Ουίνδσορ απλώς κατοικούνται από τον ηγεμόνα και διατηρούνται υπό την προστασία του καταπιστεύματος για τις μελλοντικές γενιές.

Το πιο πολύτιμο από όλα είναι τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου ο Κάρολος θα επιστρέψει το Σάββατο, αφού ακολουθήσει τη διαδρομή του από το Αββαείο του Ουέστμινστερ με μια ακόμη πιο μεγαλοπρεπή άμαξα – την τεσσάρων τόνων χρυσή κρατική άμαξα, που σύρεται από οκτώ άλογα. Μπορεί να μην του ανήκει το παλάτι, αλλά η επίσημη κατοικία του βασιλιά στο Λονδίνο του προσφέρει έναν τρόπο ζωής που οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι μόνο ονειρεύονται: η αξία της εκτιμάται σε 1,3 δισε. λίρες στην ελεύθερη αγορά.

Εν τω μεταξύ, οι εορτασμοί της στέψης αναμένεται να ενισχύσουν με…180 εκατ. λίρες στη βρετανική οικονομία μέσω των παμπ, των μπαρ και των εστιατορίων που θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις εορταστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με έρευνα της Barclays Plc, αντισταθμίζοντας ενδεχομένως το εκτιμώμενο συνολικό κόστος για τη διοργάνωση της εκδήλωσης που θα δώσει το έναυσμα για τη βασιλεία του.

“Είναι αρκετά δύσκολο να μπεις στη θέση μιας παραμυθένιας βασίλισσας που ήταν στον θρόνο για 70 χρόνια”, δήλωσε ο Χέι, η εταιρεία του οποίου έχει εκτιμήσει στο παρελθόν ότι η μοναρχία της Βρετανίας αποφέρει στο έθνος της περισσότερα από 1 δισ. λίρες ετησίως. «Έχει τώρα μια δουλειά στα χέρια του να επανεκκινήσει τη μοναρχία για τη σύγχρονη κοινωνία».

Διαβάστε ακόμη:

Μπαίνει νέος ισχυρός μέτοχος στο μεγάλο ηλεκτρικό καλώδιο της Κρήτης

Γ. Μαρούλης: Σε νέο ιδιοκτήτη το συγκρότημα με τις μεζονέτες στο Κεφαλάρι (pics)

Ζόραν Μπογκντάνοβιτς (Coca Cola HBC): Οι ανατιμήσεις άρχισαν να επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ