Η μονάδα Monsanto της Bayer AG καταδικάστηκε από δικαστήριο της Καλιφόρνιας να καταβάλει 332 εκατομμύρια δολάρια σε πρώην τοπογράφο μηχανικό καρκινοπαθή, ο οποίος κατηγόρησε για την ασθένειά του τη χρήση του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου Roundup της εταιρείας – η τρίτη δικαστική ήττα αυτό το μήνα για την εταιρεία.

Οι ένορκοι στο πολιτειακό δικαστήριο του Σαν Ντιέγκο επιδίκασαν την Τρίτη στον Μάικλ Ντένις, 57 ετών, συνολικά 7 εκατομμύρια δολάρια ως πραγματική αποζημίωση και 325 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση για τους ισχυρισμούς του ότι 35 χρόνια χρήσης του Roundup στο γκαζόν και τους κήπους του προκάλεσαν το λέμφωμά του non-Hodgkin.

Μέχρι αυτόν τον μήνα, η Bayer είχε κερδίσει εννέα συνεχόμενες υποθέσεις Roundup. Η εταιρεία έχει δεσμεύσει μέχρι στιγμής 16 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει το κόστος της δικαστικής διαμάχης.

“Διαφωνούμε με σεβασμό με την ετυμηγορία των ενόρκων και πιστεύουμε ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα στην έφεση για να ανατρέψουμε αυτή την αβάσιμη ετυμηγορία και να εξαλείψουμε ή να μειώσουμε την αντισυνταγματικά υπερβολική αποζημίωση, δεδομένου ότι υπήρξαν σημαντικά και ανατρέψιμα νομικά και αποδεικτικά λάθη κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης”, ανέφερε η Bayer σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η εταιρεία υποστηρίζει σταθερά ότι το Roundup δεν ενέχει κίνδυνο καρκίνου και έχει επισημάνει μια σειρά από ετυμηγορίες υπεράσπισης σε άλλες πρόσφατες δίκες.

Η Bayer έχει αντιμετωπίσει 154.000 αξιώσεις μέχρι στιγμής από καρκινοπαθείς χρήστες του Roundup που αποδίδουν τη νόσο τους στο ζιζανιοκτόνο. Μέχρι το τέλος του 2022, σχεδόν 110.000 είχαν διευθετηθεί ή απορριφθεί. Η εταιρεία έχει υποσχεθεί να αποσύρει το Roundup από τα ράφια των καταστημάτων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Bayer, Μπιλ Άντερσον, επανεξετάζει τη στρατηγική και τη δομή της εταιρείας από τότε που ανέλαβε τον Ιούνιο. Η εταιρεία αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα δικών για το Roundup σε πολιτειακά δικαστήρια σε όλες τις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, οι ένορκοι της Φιλαδέλφειας διέταξαν την εταιρεία να καταβάλει σε συνταξιούχο ιδιοκτήτη πιτσαρίας αποζημίωση 175 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένορκοι σε πολιτειακό δικαστήριο του Σεντ Λούις επιδίκασαν αυτό το μήνα 1,25 εκατομμύρια δολάρια σε έναν άλλο άνδρα που κατηγόρησε το ζιζανιοκτόνο για τον καρκίνο του.

Οι ένορκοι στην υπόθεση του Ντένις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Monsanto απέτυχε να προειδοποιήσει σωστά τον τοπογράφο για τους κινδύνους του Roundup για την υγεία, σχεδίασε ελαττωματικά το ζιζανιοκτόνο και όφειλε να καταβάλει αποζημίωση για ποινή τιμωρίας λόγω του κακού χειρισμού του προϊόντος.

 Διαβάστε ακόμη

Μετρητά τέλος στις συναλλαγές με 4 νέα μέτρα – Έλεγχοι της εφορίας με κάμερες

Το τρολ του ΣΥΡΙΖΑ Πεν Νταλαούρα (ή κατά κόσμον Θάνος-PR expert), ο ελληνοϊταλικός πόλεμος των τρένων, τα δύσκολα στη Vivartia και τα… ανακλινόμενα παράθυρα

Νέο project -έκπληξη στο Ελληνικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ