Bloomberg

Bloomberg: Φορολογικές ελαφρύνσεις στην Ελλάδα για όσους μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα

  • newsroom


Η Ελλάδα «μπορεί τώρα να προσφέρει και φορολογικά κίνητρα εκτός από τον ήλιο», δήλωσε στο πρακτορείο ο Αλέξ Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού

Η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει το επιτυχημένο της ιστορικό στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού προκειμένου να δελεάσει ανθρώπους να μετακομίσουν στη χώρα -και υπόσχεται ότι το ήμισυ του εισοδήματός τους θα είναι απαλλαγμένο από φόρους.

«Η τεχνολογία μας επιτρέπει να επιλέξουμε πού ζούμε και πού εργαζόμαστε», σχολίασε στο Bloomberg ο Αλέξ Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Ελλάδα «μπορεί τώρα να προσφέρει και φορολογικά κίνητρα εκτός από τον ήλιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ελλάδα επαινέθηκε διεθνώς για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία την άνοιξη. Τώρα η χώρα έχει επιβάλει ένα δεύτερο lockdown σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη νέα εξάπλωση του ιού.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα μετά από μια τετραετία λιγότερο φιλικών προς τις επιχειρήσεις κυβερνήσεων της αριστεράς. Η προσέλκυση επενδύσεων και η αναστροφή του brain drain θεωρούνται ως τα «κλειδιά» για την αλλαγή σελίδας στη χώρα που εξέρχεται από μια οικονομική κρίση διάρκειας 10 ετών η οποία και της κόστισε το 25% της οικονομικής της παραγωγής.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 9% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο 18% περίπου, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το επίπεδο του 30% που άγγιξε στο ζενίθ της κρίσης, ωστόσο παραμένει μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Η Microsoft και η Volkswagen ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά η χώρα χρειάζεται πολύ περισσότερη βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού που θα αυξήσει το χρέος. Η Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη τις υψηλές αναπτυξιακές της προοπτικές.

Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει επίσης στο Ην. Βασίλειο και σε εργαζόμενους ή αυτοαπασχολούμενους που μπορεί να χρειάζεται να φύγουν λόγω του Brexit.

Επί του παρόντος, η Ελλάδα επιβάλλει φόρο 44% για κέρδη άνω των 40.000 ευρώ. Τα νέα κίνητρα θα εφαρμοστούν για μέγιστο διάστημα επτά ετών σε εργαζόμενους που θα θελήσουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ή την επαγγελματική τους ιδιότητα, αν και θα αφορούν μόνο νέες θέσεις που δημιουργούνται στην Ελλάδα το 2021. Η προσφορά απευθύνεται επίσης όσους Έλληνες ζουν στο εξωτερικό εφόσον επιστρέψουν.

Η Ελλάδα διαθέτει ήδη ένα πρόγραμμα με στόχο να προσελκύσει πλούσιους επενδυτές μέσω ενός σταθερού φορολογικού συντελεστή εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι πρόθυμοι να αλλάξουν κατοικία. Η χώρα έχει επίσης μειώσει τους φόρους για ξένους συνταξιούχους.

Απόρρητο Απόρρητο